reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ciężaróweczki po in vitro

Avocado, jeśli musisz mieć zrobione rtg, to dostaniesz specjalny fartuch na brzuch.
Moja mam, jak była ze mną w ciąży w 8 miesiącu miała robione rtg, bo dentystka wybiła jej szczękę z zawiasów.
I jak widać nic się nie stało:-)

reklama
Avocado, kiedyś były takie czasy, że spotkać dobrego dentystę było trudno.
I od tamtego zdarzenia moja mam ma fobię. Na samo słowo dentysta, dostaje gęsiej skórki i ciśnienie jest skacze.

A ja mam nadzieję, że uda nam się spotkać w innych okolicznościach przyrody, jak poczekalnia przed gabinetem dr K :-)

I zapomniałam się Was zapytać ale trochę tak głupio:-p...

Czy chodzicie normalnie do dentysty?

Bo ja bez żadnych skrupułów chciałam sie jutro zapisac na wizyte, a dosłownie godzine temu moja kuzynka, że co ja wyprawiam, że zaszkodze dziecku, itp. A pamietam jak jeszcze przed transferem rozmawiałam o tym z ginekologiem i nie widział przeszkód, wrecz przeciwnie- powinno sie chodzic regularnie. A teraz jakoś sie przestraszyłam, ogólnie zęby mnie nie bolą (odpukać!)- no chyba że wyżynający się ząb mądrości, ale ukruszyła mi się 5tka i chciałabym ją odbudować i pojawia się kolejne pytanie: co z rtg?

Leczenie owszem - nawet znieczulenia..dla kobiet używa się scandonest, który jest bezpieczny i nie przechodzi przez łożysko. I nie miej oporów czy brać znieczulenie czy nie...Z badań wynika, że większe zagrożenie jest w przypadku dentofobii gdy się nie bierze znieczulenia.

Bardzo ważne jest kontrolować uzębienie w ciąży. Jeżeli chodzi o ekstrakcję - to ewentualnie tylko w 2 trymestrze.

W 3 trymestrze lepiej odpuścić sobie leczenie. Najlepiej doprowadzić wszystko do porządku w 2 trymestrze. Powód jest prosty, ucisk brzuszka na żyłę wrotną i można omdleć. A teraz prawie wszyscy lekarze leczą na leżąco, dlatego 3 trymestr to już lepiej tylko na kontrolę iść.

RTG to ostateczność. Jeżeli jest jakiś stan zapalny, podejrzany ząb, etc. Fartuch ołowiany nie jest dobrym izolatorem. Promieniowanie utrzymuje się jakiś czas w powietrzu, także z RTG trzeba uważać.

Przepraszam, że tak tutaj piszę, ale ja podobnie jak lawendowy dziwnie się czuję na forum staraczek. Jakoś już tam dla mnie obco. Może to już czas na więcej odpoczynku na dworku niż siedzenia na komputerze:zawstydzona/y:

Sylwia :-) cieszę się,że tu zaglądasz i bardzo proszę o pozostanie z nami :tak: właśnie dla takich osób jak Ty wciąż zaglądam na staraczki, a wiesz,że niedługo to i to będzie bardzo właściwe miejsce dla Ciebie :tak:

reklama
No to teraz jestesmy w komplecie. 2 najfajniejsze dziewczyny ze staraczek do nas dolaczyly. Bardzo sie ciesze!

Teraz to chyba w ogole tam nie bede sie udzielac...

Do góry