reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ciężaróweczki po in vitro

reklama
A ten Infacol jest na recepte?

Esiek tu w Uk infacol jest bez recepty do kupienia tak naprawde w kazdym wiekszym sklepie ale w Polsce mozna kupic lepsze kropelki na kolki sam siblex - one sa chyba niemieckie z tego co slyszalam dzialaja lepiej i maja lepszy sklad - mi wlasnie mama je z Polski dowiezie...

Ewelina ja tak samo tyle musze sie dowiedziec.. a lasko chodzaca encyklopedia normalnie.. ;-) wszystkiego sie dowiesz i dla innych ciezarowek beda dobre rady..

Krople to sabb simplex i z tego co wiem to nie SA dostępne w Polsce bo zostaly wycofane. Ja juz przerobilam bobotic esputicon espumisan i te niemieckie SA super bo dzialaja po kilku sekundach. Dziecko placze a po podaniu od razu zasypia lub przestaje plakac jak ręką odjal. Bardzo dobre tez jest mleko bebilon comfort dla dzieci z kolkami i zaparciami. Nam to mleko bardzo pomoglo. Te krople przywiozla mi kolezanka z Niemiec bo tylko tam SA oryginalne podobno.

Dziewczyny zaciekawił mnie temat kropelek na kolkę bo właśnie rozmyślam nad apteczką ;-) SAB SIMPLEX znalazłam bez problemu w necie, tylko jest co najmniej dwóch producentów i to z różnych krajów - nie wiem czy to ma znaczenie :confused: (substancja czynna chyba jest ta sama - Simethiconum ) tylko cena też jest inna :eek::

1) Producent Francja: SAB SIMPLEX krople suspensja 30ml
2) Producent Niemcy: Sab simplex | Wysyłka cała Polska, Poznań, Warszawa, Wielkopolska | 35 zł oraz http://www.sabsimplex.net.pl/

Mam również prośbę do naszych już rozpakowanych forumowiczek lub tych z Was które mają już apteczkę :-)- dajecie znać co wybrałyście :tak:Wiem że w necie są przykładowe listy ale odbiegają od siebie bardzo zarówno ilością jak i tym co powinno się w takim zestawie znaleźć.
Nie chce mieć wszystkiego - wiadomo - ani też rzeczy których na razie i tak maluchowi podać nie będę mogła - ale chciałabym mieć te podstawowe które mogą się przydać.

Na razie wydaje mi się że powinnam kupić:
- sól fizjoligiczną
- spray do noska z wodą morską
- coś do przemywania pępka (pytanie co wybrałyście bo zauważyłam że to temat rzeka ;-))
- preparat na kolkę
- gaziki jałowe/waciki/patyczki
- aspirator (do usuwania kataru)

pytanie co jeszcze :confused: Bo gdyby uwzględnić wszytko co na tych internetowych listach wstępuje to byłoby tego kilkadziesiąt i chyba z kilkaset zł. trzeba by było zostawić w aptece :shocked2::-p ...

Zuzia2011 żeby sprawdzić czy jest nietolerancja laktozy możesz zrobić test kerrego ;) dużo nie kosztuje, a będziesz wiedziała. Niesiesz kupkę Kajtusia do badań i masz wynik tego samego dnia (przynajmniej u nas w PL tak jest)
Nietolerancja właśnie objawia się bolącym brzuszkiem, gazami itp.
Jak karmisz piersią to odciągaj pierwszą fazę mleczka i nie dawaj bo ona ma bardzo dużo laktozy. Może to jest właśnie przyczyna? Jak u ciebie aptamil jest odpowiednikiem bebilonu to ma laktozę na bank. Szymon właśnie po Babilonie dawał nam czadu ….
U mnie z butelek Dr Browna łatwo leci. Smoczki są miękkie do tego stopnia,że jak Ada buzi nie otworzy szeroko to nie wsadzę go nawet bo zgina się. Dla porównania w avencie są twarde smoczki i da się wsadzić przy zrobionym przez dziecko „dziubku”

Zuzia moja Ada je co 3h średnio. W nocy czasami co 4 zdarzy się

Esiek Infacol to taki płyn do podawania dozownikiem przed każdym karmieniem właśnie na ten nieszczęsny brzuszek. U nas w PL jest bez recepty i kosztuje ok. 30zł
Odpowiednikiem są kropelki bobotic i tańsze bo ok. 20zł. U niektórych lepiej działają. Ja dzisiaj kupię bobotic bo infacol skończył się właśnie, a w dwóch aptekach nie było jak chciałam kupić.

Zuzia2011 u nas Sab simplexu nie kupisz niestety. Przy Szymonie koleżanka mi z Niemiec przywoziła bo w aptekach nie było. Teraz chyba też nie ma albo nic nie wiem, że wprowadzili. Można w necie znaleźć ale tak jak Infinity zauważyła… jest dwóch producentów. Ja miałam te niemieckie ;)
A to, że działa Sab simplex najlepiej to prawda bo ma większą zawartość substancji niż np. nasz odpowiednik –bobotic :]

Infinity do pępka polecam octenisept ;)
-gaziki – mi np., w ogóle nie przydały się, a zrobiłam niezły zapas bo myślałam, że będę używała właśnie do przemywania pępka natomiast gazikami nie da się tak dokładnie jak patyczkami do uszu dotrzeć wszędzie ;)
-waciki zawsze ci się przydadzą:] ja kupuję te z kidi większe bo i do wytarcia oczu i do przemycia pupy służą.
-Aspirator do noska- u nas rzecz niezbędna
-Sól fizjologiczna przyda się do noska ale już nie kupowałabym wody morskiej. Albo to albo to ;) choć ja np. nie zakraplam nic do noska Adzie tylko po kąpieli odciągam bez problemu. Przy Szymonie zakraplałam i lekarz zwrócił mi na to uwagę, że w codziennej pielęgnacji nie powinno się tego robić gdyż coś tam ze śluzówką się dzieje to raz, a dwa, że dziecko może zachłysnąć się gdzie był już taki przypadek nie jeden
-Preparat na kolkę czy problemy z brzuszkiem to bobotic, espumisan, Sab simplex
Jeszcze z leków wit D lub D+K w zależności jak będziesz karmiła choć samą D i tak musisz mieć gdyż K odstawia się szybko, a D zostaje

A mój mąż wczoraj kupił rzeczy dla cóeczki. Byliśmy na takich targowiskach pod Łodzią (dla dziewczyn z okolic Łodzi to były targowiska w Tuszynie) i kupiliśmy rożek dla małej super jakość za 15zł, kocyk z microfibry za 20zł, prześcieradełka, ubranka... Naprawdę tanio tam jest. Niestety mój mąż wybierał i kupił wszystko różowe :( jedyne co ja wybrałam to kocyk kremowy. Ale naprawde fajne zakupy. Tak więc nasza wyprawka niedługo będzie kompletna. Jak w październiku kupię to co mam w planach to zostana drobiazgi.

A wczoraj siedziałam pół nocy ale udało mi się kupić bilety na mecz siatkarzy Polska - Rosja w Łodzi ale się ciesze :) Wcześniej już polowałam na bilety na narodowy i na wcześniejsze mecze w łodzi ale się nie udawało a teraz są... Już nie mogę doczekać się czwartku :)

Właśnie zamówiłam pościel i kamień z serca mi spadł, już za długo się nad tym zastanawiałam, tak samo jak nad wózkiem.

A powiedzcie mi dziewczyny z doświadczenia, czy w mleko i kropelki powinnam się zaopatrzyć na wszelki wypadek, czy dopiero w razie problemów z laktacją wysłać męża do apteki??

I jeszcze mam pytanie odnośnie kosmetyków itp. póki co zaopatrzyłam się w :
1. Sudocrem
2. Ziajka do kąpieli
3. Alantan
4. jałowe chusteczki do pępuszka
5. maltan na sutki

Co jeszcze powinnam dokupić z takich rzeczy??

Ostatnia edycja:
reklama
Wczoraj zrobiłam spis ubranek które mam dla Pita i listę rzeczy, które jeszcze muszę kupić.

Dziś drugie spotkanie w szkole rodzenia, temat pozycje werdykalne do porodu ;)

Miłego dnia :)

Do góry