reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ciężaróweczki po in vitro

reklama
lolitko ja tez mialam raz taka jazde z maluszkiem....mial wtedy 3 tygodnie i darl sie w nieboglosy chyba ze 2 godziny :szok: I tez nie sadze zeby to byla kolka...mysle,ze poprostu nie mogl pozbyc sie gazow z brzuszka.No i wtedy zaczelam pic herbatke koperkowa 2 razy dziennie,a jak mi sie skonczyla,to przezucilam sie na ammete Ammete NAF 75 g - Vitusapotek mysle ze tam u ciebie tez ja znajdziesz w aptece.Naprawde polecam,bo moj maluszek kolek nie mial,a tak pierdzial,ze nie raz w nocy sie budzilam bo tak dawal :-D Jak skonczyl 3 miesiace to zaczelam mu podawac herbatke koperkowa,no i przy okazji nauczylam go pic z butelki.To wazne jesli musisz gdzies wyjsc sama,to maz moze podac twoje odciagniete mleko z butelki:tak: Ja mialam 2 takie sytuacji...raz bylam u ginekologa i raz robilam test na cukrzyce 8 tygodni po porodzie.

Uwazaj tez co jesz.Napewno czytalas duzo na ten temat,ale podsylam ci jeszcze linka ,moze sie przydaDieta.pl | Dla mamy | Co może jeść mama karmiąca

Pozdrawiam :happy2:

matylda - wspolczuje tych kolek. ja juz po 1 dniu placzu sie wystraszylam. na razie jem jablka i gruszki ale zobaczymy. na razie odstawilam mleko

kotek - ty pilas koperkowa do 3 miesiaca a nie dzidzia? to jemu pomagala jak ty pilas i to samo z ammete?

lolitko tak ,to ja pilam herbate koperkowa a potem ta ammete do 3 miesiaca maluszka.... a to dlatego,ze Dominic nie potrafil z butelki.Kolek nie mial,ale ja i tak pilam profilaktycznie,no i wyszlo tak jak wyszlo,ze kolka sie nie pojawila.Niby najgorsze kolki sa do 3 miesiaca,wiec popijalam sobie 2 razy dziennie herbatke koperkowa z Polski,no a jak mi sie skonczyla,to kupilam ta ammete w aptece i powiem ci,ze w smaku taka sama:happy2: Mi tam smakowala:tak: Potem jak maluch zakumal jak ciagnac z butelki,to zaczelam jemu podawac rumiankowa i koperkowa...oczywiscie tez z Polski,bo w tej Norwegii to tylko wode dla takich maluszkow maja,zero herbatek:eek: No i dzidzia szczesliwa,brzuszek nie bolal,a baki takie walil,ze czasami moj maz myslal,ze to ja tak daje,a to synek takie pierdziochy walil:-D :cool2::-p

kotek - poszlam do apteki i pytalam o ta herbate ale mi powiedzieli ze to tylko na pobudzenie laktacji, na nic wiecej. a u mnie mleka bardzo duzo i nie kupilam :( a koperkowa herbate mam - i dzis sie napilam jej. ale rozumiem ze dominic baki puszczal bo tych rumiankowych herbatach, nie gdy ty pilas koperkowa, co>?

Lolitko to dziwne ze tak ci powiedzieli,bo ta herbatka jest typowo na wzdecia podczas karmienia piersia:eek: Tak pisze po norwesku na tej stronce.
Pilam herbate koperkowa i ammete przez 3 miesiace i Dominic pierdzial w dzien i malo tego tez w nocy ,przez sen:tak:Takze wydaje mi sie,ze to wlasnie dzieki temu ze te herbaty popijalam,nie mial problemow z brzuszkiem. Po 3 miesiacach przestalam pic herbatki,ale zaczelam maluszkowi dawac z butelki herbatke koperkowa firmy Hipp,na przemian z rumiankowa.No i maluszek nadal nie ma problemow z brzuszkiem,najada sie,beka i puszcza baki :tak: Popijaj sobie koperkowa,napewno nie zaszkodzi ani tobie ani synkowi.I zapytaj moze jeszcze raz o ta herbatke ammete,moze sa 2 rodzaje na laktacje,a druga na wzdecia.No chyba ze masz dostep do polskiej koperkowej,to zakup sobie kilka paczek od razu :tak:

Ostatnia edycja:
do lolitki
koper wloski nie spowoduje ze bedziesz miala wiecej mleka, pobudza laktacje ale nie bedzie nagle nie wiadomo ile, koper wloski jest dobry przez caly okres karmienia -karmilam rok i miesiac i nie bylo problemow, koper dobrze wplywa i na matke i na dziecko, lepszy w przypadku problemow jest koper wloski swiezy-zalecenie mojej poloznej, nie cierpie ale kupowalam sobie ten koper i jadlam po cwiartce dziennie, u mnie maly nie plakal duzo ale sie czasami wiercil a ja chcialam unikac nadmiernego noszenia bo urodzil sie b.duzy oraz zeby dmuchac na zimne, poza roznymi wzdymaczami jak czosnek, cebula, straczkowe i rozne pochodne kapusty jak brokuly, brukselka itd, zle dzialaja orzechy-moga powodowac wzdecia itd, u dzieci caly czas rozwija sie uklad trawienny i wszystko co jest zbyt mocne w smaku jest raczej niewskazane, jezeli mleko krowie odstawilas to pij kozie i obserwuj co sie dzieje bo moze to wcale nie mleko a szkoda go odstawiac bo robi dobrze i dziecku i tobie, jezeli placz sie utrzymuje codziennie po pare godzin to trzeba sie wybrac do lekarza, czasami podloze jest zupelnie inne np problemy z rozwijajacym sie ukladem kostnym-uciski i bole z tym zwiazane-jezeli dziecko patrzy tylko w jedna strone nalezy zadbac zeby mialo interesujace rzeczy do ogladania po obu stronach lozeczka inaczej powstaja napiecia i bol, na bolacy brzuszek dobre sa cieple oklady-ja robilam na nozki a nie bezposrednio na brzuszek bo mial zimne nozki a to tez nie dobrze-najlepsze sa woreczki z gorczyca lub nasionami innych zboz-pestki wisni podobno nie sa takie dobre bo pekaja w mikrofali a termofor z woda jest tez nie wskazany,
ostatnia rzecz to masaz dla bobasow-w niemczech sa kursy ale tez sa wskazowki w necie, sprawa jest b.prosta-na trawienie masujemy brzuszek zgodnie z ruchem wskazowek zegara dlonia dookola pepka-bo tak ukladaja sie jelita, taki sam masaz na stopy, bierze sie obie w dlonie i kciukiem od dolnej czesci prawej stopy po krawedzi w gore na lewa i po krawedzi w dol, 6 razy powoli na rekach oliwka i rece musza byc cieple, mozna masowac cale cialo-masaze rozpoczyna sie po odpadnieciu pepka bo wtedy zaczynaja sie tez kapiele a nadmiar oliwki lepiej zmyc, ja masowalam przez pare miesiecy chyba az mial 4 czy 5 miesiecy
dodam ze moj maly nie plakal prawie wcale, nie mial wzdec ani innych przypadlosci, super trawi i spi, herbatke lepiej sobie pic 3xdziennie samemu bo teraz jeszcze jest dla dziecka zbyt wczesnie, niby na opakowaniu jest napisane ze od 2 tygodnia ale moze lepiej troche z tym poczekac, to wszystko mam nadzieje ze synek nie bedzie plakal i znajdziesz przyczyne, zycze powodzenia

Ostatnia edycja:
dzieki kobitki

kotek - no nie wiem. tak mi w aptece powiedziala... i nie mowila ze sa jakies 2 rodzaje. moze tutaj nie maja tylko w norwegii jest taka. nie wiem

hope - ja wsio wzdymajace wyeliminowalam od 1 dnia karmienia, to co piszesz i wiecej.... masaz brzuszka tez robie i stopek tez. na razie nie probowalam cieplych okladow. poki co dopiero 1 dzien byl taki. wczoraj synus znowu byl aniol wiec moze tylko jednorazowo mial taki zly dzien. wczoraj tylko przed snem poplakiwal ale to chyba sie zdarza wielu noworodkom bo calym dniu troche marudza. zobaczymy jak bedzie dalej.
za to w aptece pani polecila laktoze - ze jak beda problemy z brzuchem to podac ta laktoze. kupilam choc sama nie wiem bo w necie nie moge znalezc info ze to pomaga na brzuszek - ze wrecz odwrotnie. czesto dzieci cierpia na nietolerancje laktozy no ale chyba baba wie co mowi? poki co wczoraj sobie sieknelam ta herbatke koperkowa i zaczne po 1 dziennie pic profilaktycznie

Witam

Lolitka200
Jeszcze raz gratulacje takiego ślicznego synka :)

Jak ja bym chciała już mieć swoją królewnę na świecie :)
Dziewczyny powiedzcie mi kiedy Wasze dzieciaczki układały się główką w dół w brzuszku? Moja mała jakoś nie bardzo spieszy się do prawidłowego ułożenia, w święta ułożyła się główką w dół a po ułożyła się w poprzek i ani myśli zmienić pozycje. Z jednej strony jak jest jej wygodnie to ok ale z drugiej strony jak nie zmieni ułożenia to czeka mnie cięcie.

Pozdrawiam

reklama
agulkak - spokojnie. 32 tydzien u ciebie sie konczy. moj chlopaczek ulozyl sie tak na stale w dol ok 35 tygodnia. wczesniej sie przekrecal kazdego dnia. mysle ze u Ciebie jest podobnie. dzidzia jeszcze ma troche miejsca, choc ciasnawo sie robi mocno, wiec se bryka jeszcze

Do góry