nieagatka
Fanka BB :)
@motylek24 wrocilas czy postanowilas zostac forever?
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
za dużo się nie dowiedzieliśmy. Mały zachowywał się nad wyraz normalnie na wizycie - bawił się sam jak my rozmawialiśmy z lekarzem, przynosił, chwalił się zabawkami i patrzył na nią. Zapisała nasze uwagi podczas wywiadu. Wg niej typowego autyzmu nie ma. Jest pare rzeczy na tak i na nie. Zwłaszcza opóźnienie w mowie i bardzo ubogie menu. No i ta ciągła potrzeba bycia blisko mnie. Płacze nam przy oddawaniu do opiekunki. Ostatnio pojechaliśmy do jednej znajomej, tak bardzo płakał i trzymał się mnie jakbym miała go tam zostawić. Chyba ma traumę.@Artemida90
Mieliscie wizyte? Dowiedzialas sie czegos?
zawsze to jakas pomoc, choc na prawdziwa diagnoze to faktycznie nie wyglada. Ale mimo to mam nadzieje, ze cos tam beda w stanie pomoc.za dużo się nie dowiedzieliśmy. Mały zachowywał się nad wyraz normalnie na wizycie - bawił się sam jak my rozmawialiśmy z lekarzem, przynosił, chwalił się zabawkami i patrzył na nią. Zapisała nasze uwagi podczas wywiadu. Wg niej typowego autyzmu nie ma. Jest pare rzeczy na tak i na nie. Zwłaszcza opóźnienie w mowie i bardzo ubogie menu. No i ta ciągła potrzeba bycia blisko mnie. Płacze nam przy oddawaniu do opiekunki. Ostatnio pojechaliśmy do jednej znajomej, tak bardzo płakał i trzymał się mnie jakbym miała go tam zostawić. Chyba ma traumę.
Wracając do psychologa. Dostaniemy jakaś pomoc z gminy - jakiś konsultantów odnośnie spania i jedzenia. I to tyle. Jak będziemy w Polsce chce zobaczyć czy uda się umówić do neurologopedy, ale nie wiem czy terminy będą.
Nie dali, tutaj ciężko o jakiekolwiek skierowania. Już o psychologa żeśmy się naprosili. Będę pytać jeszcze tych konsultantów. Struktura i polityka skierowań do specjalistów jest tutaj masakryczna. Nie dostanę sie do pediatry na zyczenie bo chce.zawsze to jakas pomoc, choc na prawdziwa diagnoze to faktycznie nie wyglada. Ale mimo to mam nadzieje, ze cos tam beda w stanie pomoc.
Co do logopedow to wiem, ze jest ich cala masa pracujac online z dziecmi (czytam o nich bardzo czesto na fb na grupie o dwujezycznosci). Wiec gdyby sie nie udalo z terminami to mozna tak sprobowac. A skierowanie do logopedy nie dali skoro takie opzonienie mowy jest? Kiedy u Was sie szkola zaczyna?
A mogę prosić o polecenie grupy o dwujęzyczności?zawsze to jakas pomoc, choc na prawdziwa diagnoze to faktycznie nie wyglada. Ale mimo to mam nadzieje, ze cos tam beda w stanie pomoc.
Co do logopedow to wiem, ze jest ich cala masa pracujac online z dziecmi (czytam o nich bardzo czesto na fb na grupie o dwujezycznosci). Wiec gdyby sie nie udalo z terminami to mozna tak sprobowac. A skierowanie do logopedy nie dali skoro takie opzonienie mowy jest? Kiedy u Was sie szkola zaczyna?
dwujezycznosc dziecieca sie nazywa. A jesli interesuje Cie dwujezycznosc, a mieszkasz w PL, to jedt tez grupa dwujezycznosc zamierzona. Obie na fb.A mogę prosić o polecenie grupy o dwujęzyczności?
A do jakiego miasta lecisz w PL? Mam w waw dobrą jak cosza dużo się nie dowiedzieliśmy. Mały zachowywał się nad wyraz normalnie na wizycie - bawił się sam jak my rozmawialiśmy z lekarzem, przynosił, chwalił się zabawkami i patrzył na nią. Zapisała nasze uwagi podczas wywiadu. Wg niej typowego autyzmu nie ma. Jest pare rzeczy na tak i na nie. Zwłaszcza opóźnienie w mowie i bardzo ubogie menu. No i ta ciągła potrzeba bycia blisko mnie. Płacze nam przy oddawaniu do opiekunki. Ostatnio pojechaliśmy do jednej znajomej, tak bardzo płakał i trzymał się mnie jakbym miała go tam zostawić. Chyba ma traumę.
Wracając do psychologa. Dostaniemy jakaś pomoc z gminy - jakiś konsultantów odnośnie spania i jedzenia. I to tyle. Jak będziemy w Polsce chce zobaczyć czy uda się umówić do neurologopedy, ale nie wiem czy terminy będą.
my pod Poznaniem do rodziny jak zawszeA do jakiego miasta lecisz w PL? Mam w waw dobrą jak cos
wiesz jeszcze tak mysle, ze Ty tego neurologopede to powinnas tak czy siak szukac od dwujezycznosci, bo przeciez jest spora roznica miedzy dziecmi jedno, a dwu czy wiecej jezycznymi wiec najlepszy bylby taki ktory ma o tym pojecie, a nie taki ltory powie ze dwa jezyki opozniaja mowemy pod Poznaniem do rodziny jak zawsze
najpierw chciałabym sprawdzić czy nie ma problemów w obszarze mowy a potem i tak pewnie dostaniemy tutejszego logopedę - dużo pl dzieci chodzi tu do logopedów bo niestety wymowa jest trudnawiesz jeszcze tak mysle, ze Ty tego neurologopede to powinnas tak czy siak szukac od dwujezycznosci, bo przeciez jest spora roznica miedzy dziecmi jedno, a dwu czy wiecej jezycznymi wiec najlepszy bylby taki ktory ma o tym pojecie, a nie taki ltory powie ze dwa jezyki opozniaja mowe