reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciężarne na Wyspach

agatakat własnie się wziełam za wypełnianie wniosku o becikowe. Wypełniałaś niedawno więc może wiesz. Są w początkowych pytaniach o zasiłki osobne rubryki na mnie i na partnera. My złozyliśmy wniosek o Working oraz child tax credit wspólnie z czego ja byłam osobą główną składającą wniosek plus On jako partner. Jak mam wiec zaznaczyć pytania czy pobieramy wtc oraz ctc? Tylko przy mnie tak, a przy nim nie czy w obu przypadkach ze tak?
Wiem,że mogę do nich zadzwonić ale dziś już za późno a jutro jak mam spędzić pół dnia na telefonie to wolę najpierw na forum zapytać :)

reklama
joasia mnie sie wydaje ze powinnas tylko przy sobie to napisac, bo jak wpiszesz u meza tez to bedzie to wygladac jakbyscie podwójnie dostawali... MOze sie myle ale ja bym wpisala tylko przy sobie...

Tez mi si e tak wydaje ale chciałam się upewnić bo wiadomo,że jak źle zaznaczę to potem przez taką głupotę i niezrozumienie mogą nam nie przyznać tej kasy,a szkoda by było.

wypisujesz tak jak na wniosku o working i child tax credit, u mnie working tax jest na męża bo ja nie pracuję a child tax credit jest na mnie i tak tez zaznaczałam na wniosku o to becikowe.

joasia jesli to Ty bylas glowna osoba skladajaca to u siebie tak u niego nie. ale o ile pamietam jak my skladalismy o working tax credit to skladalismy na T. -> jako na osobe pracujaca, a child tax credit na mnie :) wiec u mnie ja bym zaznaczyla ze T. working tax, a ja child tax credit (ale tak czy siak nie dostalismy working tax..)

tak tak wiem ze troche zamieszalam, ale glownie chodzi o to zeby podkreslic ze aplikacja byla wspolna na Was dwojke.

sorki ze tak pozno odpisuje

a ja dzisiaj dostalam llist ze jutro bede miec kaske na koncie ;) wiec asiunia pisalas kiedys ze nei znasz nikogog kto te 500 f dostal :p

no teraz juz znam :) wirtualnie ale zawsze :D hihi to ja juz nie wiem ile trzeba zarabiac zeby to dostac... bo nam jakby nie bylo czy pracowalam czy nie, wciaz bylo ze za duzo zarabiamy na wszystko...

asiunia ja w zeszlym roku pracowalam na pol etatu, a T. mial nizsze zarobki niz teraz, to moze dlatego :)

Dzięki za odp dziewczyny. Zaznaczę w obu przypadkach,u siebie tak a u TŻ nie. Wnioski składałam na siebie bo ja mam ciągle pracowałam,a TŻ cały zeszły rok oficjalnie nie zarobił nic i nie był zatrudniony,pracował jako taksówkarz,ale na czarno.Nie pytajcie dlaczego bo niejedna awantura o to była i najpoerw słyszałam,że On nie wie jak będzie i poczeka az zobaczy czy zostanie przy tej pracy a potem,jak już wiedział że praca ok i kasa niezła to była gadka,że się tym zajmie jak będzie miał wolne i tak mu cały rok schodziło. Dopiero jak w ciążę zaszłam wymusiłam na nim aby się zarejestrował jako self employee. Więc teraz już ma działalność i wszystko jest legalnie ale w zeszłym roku oficjalnie nie zarobił ani funta. Co tez pewnie na nasza korzyść przyczyniło się do kwoty WTC :-)

joasia spoko, ale mogl to juz zrobic rok temu by mial wiecej lat do emerytury i doswiadczenia ;) tak czy siak jak self-employed mogl wykazywac ze malo co zarobil i ze duze koszty mial :D

reklama
joasia Ty juz paszport wyrobilas Natashy? czy dziecia do 5 lat mozna tylko tymczasowe wyrabiac na 12 miesiecy? nie oplaca troche nam sie troche takiego wyrabiac :/ chyba jak bedziemy w polsce wyrobimy jej dowod, teraz na dniach mam zamiar jej zrobic zdjecia do paszportu brytyjskiego :) robilas sama w dom? ja wlasnie mam taki zamiar

a i troche sie zastanawiam czy nie bedzie jakis problemow przy kontrolii ze my paspzorty polskie, dziecko paszport brytyjski :/

Do góry