reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciężarne na Wyspach

Ja nie mam pojecia. Ogolnie pierwszy raz widze by oceniali to tak. Mi tylko normalnie naciska i szuka glowki ale nic poza tym nie mowi ani nie pisze w notkach.

reklama
pandorka- tak z ciekawosci spojzalam na moja ksiazke z NHSu . Co prawda nie mam strony 10 bo u mnie wydrukowuja tabelki po wizycie ale mam cos takiego:
Fifths Palpable - 4/5 ths ( to to samo????)

wedlog mnie to oznacza ile polozna czuje glowki pod palcami, czyli jak wpisala 3/5 to znaczy ze czuje 3/5 a 2/5 weszlo w kanal rodny ;) palpable oznacza wyczuwalny 'pod palcami'

dzieki dziewczyny za odpowiedzi co prawda sama nie wiem jak juz to odczytac bo co opinia to inna ale mam nadzieje tylko ze poród juz blisko i tym razem nie przenosze:tak::tak:

reklama
hmm.. a mi tłumaczyła tak jak napisałam :confused:
jakkolwiek by nie tlumaczyly chodzi o to ze glowka wchodzi do kanalu :D czyli porod tuz tuz :) hihi

edit:
meczylo mnie to zagadnienie wiec poszukalam. Nie wiem czy dostalyscie od swojej poloznej ksiazke " The Pregnancy Book" tam na 53str jest wyjasnione co to znaczy.
Przetocze:
Relation to brim. At the end of pregnancy, your baby's head will strat to move into your pelvis. Professionals 'divide' the baby's head into 'fifths' and describe how far it has moved down into the pelvis by judging how many 'fifths' of the head they can feel above the brim (the bone at the front).

They may say that the head is 'engaged' - this is when 2/5 or less of your baby's head can be felt ('palpated') above the brim. This may not happen until you are in labour. If all of your baby's head can be felt above the brim, this is described as 'free' or '5/5 palpable'.

Czyli jest tak jak z Agatka mowilysmy:-D

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry