reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciężarne na Wyspach

reklama
agatakat, dzieki za linki!! :)

Wczoraj bylismy na szkole rodzenia i zapisalam troche skrotow i pojec, ktore moga uzywac w czasie porodu napisze wam moze sie komus przydadza :)

PEAD - skrot od pediatry
Section - cesarka
CTG - KTG
Syntometrine - wstrzykuje sie w udo, zeby szybciej urodzic lozysko (za zgoda mamy)
SROM - samoistne odejscie wod plodowych
CAPUT - opuchniecie na glowie dziecka, ktore czesto powstaje w czasie przeciskania sie przez kanal rodny
ARM - sztuczne przerywanie wod (przebijanie)
FSE - to taka elektroda, ktora podlacza sie do glowki dziecka, zeby sprawdzic tentno (jak ktg nie daje rady)
FBS - probka krwi dziecka (tez pobierana z glowki w razie jakis problemow, zeby sprawdzic czy jest dotlenione)
SHO - nie pamietam dokladnie co skrot oznacza ale jest to lekarz - czyli osoba, ktora wzywaja jak cos jest nie tak
MEC - tez nie pamietam dokladnej nazwy ale chodzi o to, ze jesli MEC jest w wodach to sa one zielone i trzeba sie spieszyc
Prostin - zel, ktory uzywa sie przy wywolywaniu porodu, ma on rozmiekczyc szyjke i zachecic do otwarcia (czesto trwa to do dwoch dni)
VE - badanie przez pochwe (sprawdzanie rozwarcia itp)
Synto - podawane kroplowka na wywolanie skorczy
forceps - szczypce, do wyciagania dziecka
Ventouse - przyssawka do wyciagania dziecka

Elzu podklady na lozko w szpitalu daja ci sami, wiec nie musisz sie martwic ze lozko pobrudzisz a jak nawet pobrudzisz to codziennie wymieniaja posciel ;) w Bootsie masz duzo i w Motercare jezeli chcesz cos takiego do domu.
Ja uzywalam majtek jednorazowych TENA Lady. Byly dla mnie zbawieniem. Wiedzialam ze nie przeciekne chociaz nie wiem co i takie miettkie w dotyku a tak bylo bardzo obolale :)

Witam wszystkie oczekujace:)
szukalam takieg miejsca zeby moc z kims pogadac, wymienic sie informacjami itp.... jestem w 30 tygodniu i jak wczesniej bylam spokojna i se nie balam teraz wszystko sie zmienia :) tak jak kazda z Was nie moge sie juz doczekac ale i bardzo sie martwie:) ma nadzieje ze jakos razem bedziemy sie wspierac.... jeszcze raz pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Witam wszystkie oczekujace:)
szukalam takieg miejsca zeby moc z kims pogadac, wymienic sie informacjami itp.... jestem w 30 tygodniu i jak wczesniej bylam spokojna i se nie balam teraz wszystko sie zmienia :) tak jak kazda z Was nie moge sie juz doczekac ale i bardzo sie martwie:) ma nadzieje ze jakos razem bedziemy sie wspierac.... jeszcze raz pozdrawiam
Witaj aga.m na kiedy masz termin? Nie martw sie napewno wszystko bedzie ok :) a jak sie czujesz?

aga.m witaj! tutaj jest duzo babeczek w podobnym okresie ciazy jak Ty jestes :tak:

co do tych podkladow to wydaje mi sie ze warto sie w takie cos zabezpieczyc do domu, bo jak to moja mama okreslila 'bedzie Ci cieklo po nogach' :-D:-D:-D

hej... mam termin na 27 listopada:) i dziekuje jak narazie czuje sie swietnie... caly czas pracuje tzn jeszcze miesiac mi zostal i wtedy ide na macierzynski... ale meczace sie to robi wiec szczerze nie mogesie doczekac kiedy odpoczne poki jeszcze moge :)
mamcia10 a jak u Ciebie?? ja sie czujesz??
agatakat dzieki, hmmm no w sumie jestesmy w podobnym okresie:)

czytam o tych podkladkach i to chyba dobry pomysl ale slyszalam o tych majteczkach tena lady i podobno tez dobre i wystarczajace....

reklama
Ja mam termin na 26 listopad :) w sumie miedzy 23-27 listopada :) czuje sie dobrze, czasami mecza dolegliwosci typowo ciazowe ale wszystko do wytrzymania ;)

Do góry