reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciężarne na Wyspach

Hej mogę sie podpiąć pod wasz wątek??
Ja jestem w 24 tygodniu ciąży..:)
Mam termin na 26 luty..podobno dziewczynka :tak: Jeszcze nie mamy wybranego imienia..ale najważniejsze że malutka zdrowa i jak narazie ciąża przebiega bezproblemowo :-)
Czeka mnie jeszcze scan w 34 tygodniu bo mam nisko ułożone łożysko...być może czeka mnie cesarka...:dry: ale narazie o tym nie myślę...
Pocieszające są wasze opowieści porodowe....gratuluję pociech!!!:tak::tak::tak:

Pozdrawiam was cieplutko...

reklama
Kamilalopez to Ty naprawde mialas jakis dziwny szpital. Ja mialak ksiazke ciazy i tak bylo dokladnie co i ktorego tygodnia robia, od pocztaku ciazy do 42 tyg, tydzien po tygodniu wyjasniony.

Katik zalezy to od Twojej firmy. Jesli masz iles dni chorobwego do wykorzystania, to zaplaca ci 100%, ale jesli wykorzystalas juz chorobowe z zakladu, to bedzie to 70% i to chyba stawki dziennej.
Ja mam np miesiac chorobowego w ciagu roku.

Czesc dziewczynki mam pytanko do doswiadczonych juz mamus...powiedzcie mi jak to jest z ubrankami dla maluszka w szpitalu...czy zaraz po porodzijest ubierany w nasze ciuszki??jak wyglada cala ta procedura...dzidzia cie rodzi...chwile lezy na naszym brzuszku i potem go zabieraja do mycia i ubieraja w ubrank czy jak?? pytam bo zastanawiam sie czy mam miec przygotowane ubranka dla malej odrazu czy dopiero po jakims czasie beda potrzebne...
moze to glupie pytania ale ja juz troszke fisiuje z nerwow...termin wg usg mialam na 27pazdziernika wg OM na 2listopada dzisiaj mamy 4 a maly uparciuch dalej w brzuszku siedzi...jak do niedzieli nie wyjdzie to mam sie stawic do szpitala juz na wywolanie....:-(

Tunczyki widocznie dzidzisie nie spieszy. W szpitalu w ktorym ja rodzilam, dzieciaczka nie kompali i w wiekszosci szpitali nie kapia i ubieraja w Twoje ubranka.

Wprawdzie ja jeszcze nie doswadczona mamusia,ale z tego co sie dowiadywalam-bo sama bylam ciekawa- to oni tylko ci obmyja maluszka z tej pierwszej krwi i to wszystko,zostawia ci takiego malego brudaska. Dopiero po 8 godzinach po porodzie dla chetnych bedzie kompu kompu-bynajmnie tak slyszalam. To co masz w torbie do szpitala zabieraja przy twoim przyjezdzie i spisuja rzeczy ktore tam sa. Pozniej jak juz jest po wszystkim i masz maluszka przy sobie to sprawdzasz liste czy wszystko jest. A maluszka masz caly czas przy sobie,nigdzie go nie zabieraja :-p
Co do ubierania to sama chcialabym wiedziec kiedy mozna go ubrac bo w sumie takiego brudaska ubierac...

A my dalej walczymy z biegunka,nic nie pomaga......:wściekła/y::szok:ani polskie leki ani angielskie,ani domowe sposoby w PL podobno robi się wymaz z gardła a tu maja to gdzieś. Ważne,że mały je,pij i jest wesoły to wiem,że nic mu nie jest,a coraz więcej osób mówi mi że to na żeby może być taka biegunka.Jadę zaraz wypróbowac nowe auto,nie wiem jak to zrobie no ale muszę;-):sorry:

zelcia
dzieci u mnie nie kąpali w ogóle tylko wycierali z krwi,kąpiesz maluszka dopiero jak wrócisz do domu, zresztą tego samego dnia co urodzisz:tak: i torbę też miałam w tym pokoju co rodziłam ipotem z torba mnie przewiezli na poporodową salę
tunczyki musisz miec swoje ubranka dla siebie i dzidzi ,czapeczke mi dali szpitalna,chociaż miałam swoją i szybko ja zmieniłam małemu,koszulę do porodutez miałam swoją i tez mi ją zdjęli i załozyli szpitalną, z mojego punktu widzenia to poprostu musisz mieć dla siebie rzeczy na przebranie,a dla dzidzi na ubranie jak juz go wytrą nie wykąpią:sorry2:
urodzisz położą Ci na brzuszku potem odstawia na chwilę posprawdzaja zdrówko małego bedzie sie tam nim/nią ktos zajmował ubierał itp.a ty bedziesz doprowadzana do "porządku";-),ale dziecko jest cały czas w tej samej sali co Ty nikt go nie zabierze od Ciebie,chyba,że jakies komplikacje mialy by wystapić przy porodzie,ale tym sie nie ma co martwić:no:na zapas.

No widzicie,co szpital to inny obyczaj. Musisz sie powiedziec poprostu od kogos kto rodzil w twoim szpitalu jak to bedzie. Ja np poszukalam takich osob na NK,tylko ze miejscowosc w ktorej mieszkam nie jest duza i Polakow tutaj tez nie za wielu wiec mialam sprawe ulatwiona. A dziewczyny z checia mi odpowiadaly na wszystkie pytania-solidarnosc jajnikow :-)

Tajchi a Ty wybierasz sie do Pl na swieta? Nie mozesz jechac wczesniej i sprawdzic - zbadac malego u nas? Wiesz, wg mnie, taka dlugotrwala biegunka to nic normalnego. A moze wprowadzilas cos nowego do diety??

O wystąpieniu biegunki mówimy wtedy, gdy maluch oddaje ponad trzy duże, wodniste stolce w ciągu 12 godzin (nie dotyczy to noworodków i niemowląt karmionych piersią- u takich dzieci objawem jest wyraźnie zwiększenie się ilość stolców i pogorszona ich konsystencja). Również zawiertość śladów krwi lub ropy jest sygnałem do niepokoju. Biegunki są bardzo groźne dla dzieci, szczególnie dla niemowląt, ponieważ powodują szybkie odwodnienie organizmu, co prowadzi do utraty soli mineralnych, zagęszczenia krwi, z kolei mogącej spowodować niedokrwienie mózgu, nerek czy wątroby.
Choroba może być spowodowana przyczynynami infekcyjnymi dotyczącymi przewodu pokarmowego (czerwonka bakteryjna, dur brzuszny, salmonelloza, biegunki rotawirusowe, lamblioza), czy też innych narządów i układów (w przebiegu zapalenia ucha środkowego, ostrego zapalenia dróg moczowych itd.). Może być wywołana czynnikami alergicznymi czy nietolerancją niektórych składników pokarmowych (np. alergia na mleko krowie), chorobami wrodzonymi, np. celiakia, zaburzeniami regulacji hormonalnej i nerwowej. Nie należy też zapominać o tym, iż biegunka może pojawić się w wypadku przekarmiania dziecka, stosowania diety niedoborowej lub może być efektem dysbakteriozy lub grzybicy będącej powikłaniem stosowania niektórych leków,np. antybiotyków.
Okres wykluwania choroby:
W zależności od przyczyny biegunki, czyli czy jest to reakcja organizmu na otrzymywane pokarmy, czy też jest to zakażenie pochodzenia bakteryjnego lub wirusowego, bądź spowodowane obecnością pasożytów.
Okres zakaźności:
Biegunka infekcyjna jest często tzw. chorobą brudnych rąk. Zachowanie odpowiedniej higieny chroni przed zachorowaniem. Należy pamiętać, że biegunki infekcyjne często szerzą się epidemicznie w środowiskach dziecięcych (żłobki, szpitale, przedszkola).
Objawy:
oddawanie częstych stolców (ponad trzy w ciągu 12 godzin)
wodnistość lub obecność krwi w stolcach,
bóle brzucha i skurcze jelit (u małych dzieci często objawiające się niepokojem, rozdrażnieniem, sennością, wzdęciem brzucha, brakiem zainteresowania zabawkami),
możliwość wystąpienia wymiotów i gorączki, zwykle zmniejszenie ilości oddawanego moczu
Powikłania:
pojawiają się w zależności o nasilenia objawów, wieku dziecka, przyczyny wywołującej. Im dziecko jest młodsze tym powikłania biegunki mogą być cięższe. W wypadku ostrych biegunek infekcyjnych jeżeli stwierdzimy, że dziecko staje się apatyczne, nie chce się bawić, jest senne, oddaje mniej moczu niż zazwyczaj to znaczy, że pojawiło się najczęstsze powikłanie jakim jest odwodnienie. Odwodnienie nieleczone może doprowadzić do bardzo ciężkich powikłań włącznie ze śmiercią dziecka (na świecie główną przyczyczyną śmiertelności u dzieci jest właśnie biegunka). W przypadku biegunek przedłużających się i przewlekłych jak np w przypadku nietolerancji czynników pokarmowych, chorób alergicznych, stosowania diety niedoborowych, chorób wrodzonych- efektem może być wyniszczenie dziecka, zaburzenia rozwojowe (psychiczne i fizyczne), zaburzenia rozwoju socjalnego.
Leki:
U noworodków i niemowląt czynnikiem chroniącym dziecko przed pojawieniem się biegunki jest karmienie piersią. Jeżeli u takiego dziecka pojawi się ostra biegunka infekcyjna to na ogół nie powinno się przerywać karmienia piersią. U niemowląt i bardzo małych dzieci nie karmionych piersią często stosuje się w takim wypadku lecznicze mieszanki mleczne, mleko zmieszane z papką marchwiową, kleiki ryżowe, tarte jabłko. Na ogół zmniejsza się ilość jedzenia a zwiększa ilość picia (stosowane płyny do nawodnienia doustnego to glukoza, herbatka, roztwory elektrolitów). Ilośc płynów ma przywrócić dziecku jego naturalną aktywność i ziększyć ilość oddawanego moczu do normy. Jeżeli nie udaje się nam takie postępowanie to dziecko należy pokazać lekarzowi. Leki przeciwbkteryjne (np antybiotyki może zlecić tylko lekarz, ponieważ w wypadku ostrych biegunek bardzo często ich stosowanie może pogorszyć obraz choroby, spowodować przejście choroby w stan przewlekły lub stosowanie ich jest po prostu niepotrzebne). Samoleczenie biegunki może wg podanych tu zasad mieć miejsce tylko w przypadku dzieci starszych niż rok, u których biegunka przebiega lekko. U niemowląt, dzieci starszych, u których biegunce towarzyszą wymioty lub/i temperatura czy też objawy odwodnienia należy skontaktować się z lekarzem. Wskazaniem do kontaktu z lekarzem jest również biegunka przewlekająca się (trwająca dłużej niz 10 dni)
Jeżeli przyczyną biegunki nie jest czynnik infekcyjny to choroba zawsze powinna być diagnozowana i leczona przez specjalistę.

reklama
TAJCHI rzeczywiscie biegunka moze byc "objawem" zabkow... zanjomej synek tez tak mial... i mial od tych szybkich kupek takie odparzenia ze szok... ze ja na to wczesniej nie wpadlam.. ale myslalam ze KACPEREK ma juz zabki....

Do góry