reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciężarne na Wyspach

Tajchi-gratuluje zakupu.
Mamunia2-dzieci zawsze maja frajde jak sie je poprzebiera,sama tak mialam jak mala bylam:-)fajnie wygladaja w tych strojach
Viola777-tutaj nie proponuja badan na zepol downa kazdej ciezarnej(tylko jesli maja jakies podejrzenie)-a sprawdzaja nie poprzez pobranie krwi,to sie nazywa badanie prenatalne i polega na wkluciu dlugiej igly w brzuch i pobraniu plynu ktory znajduje sie z tylu glowy dziecka.Mialam takie cos proponowane,ale sie nie zgodzilam bo istrnieje bardzo male ale jednak ryzyko poronienia po tym badaniu.Krew pobieraja do podstawowych badan,ale tak jak dziewczyny pisaly nie przejmuj sie za bardzo bo poprostu tak jest w Anglii,jest inaczej niz w Polsce-poprostu musisz sie przyzwyczaic:tak:
Sara-niestety dzisiaj to chyba wszedzie leje,dopiero co 3 godziny temu wstalam a juz mi sie spac chce.
Ja caly czas odliczam dni do przyjazdu mojego N i do porodu i przez to mi chyba wolniej czas leci:-(
Co do rocznic to moi dziadkowie za 2 tygodnie maja impreze z okazji 50tej rocznicy slobu,tak bardzo chcialabym tam byc a niestety nie moge leciec:-(
Milego dnia wszystkim:-)

reklama
Ale tu pusciutko, gdzie się podziewacie?
Viola777- pierwsze badanie prenatalne faktycznie robi się ok 16 tygodnia ciąży (jeżeli oczywiscie tego będziesz chciałą) i pobierana jest tylko krew matki, jeżeli wykaze ono wysokie prawdopodobieństwo choroby u dziecka, to wtedy oferowana jest amniopunkcja.

Mamunia mi jak proponowali to badanie to odrazu byla mowa o igle a nie o pobieraniu krwi i znajoma miala tak samo-nie bylo mowy o zadnym pobieraniu krwi.Ja tam specem nie jestem ale jak mozna stwierdzic czy dziecko bedzie mialo zespol downa po zbadaniu krwi matki??Nie wiem moze zalezy od szpitala jakie badania Ci proponuja,ale po to robia usg w 12 tygodniu zeby sprawdzic czy jest jakies zagrozenie.

Ostatnia edycja:
Ja takze mialam robione USG jakos tak po 14 tyg. Sprawdzano wowczas dlugosc kosci udowej i przeziernosc karkowa. Oba te parametry moga wykazac wady rozwojowe u dziecka tzn zespol Dawna. Dodatkowo na to schorzenie pobiera sie krew do badan. Wyniki przeslali mi listem, bo wszystko bylo ok.

Kamilalopez
skoro od razu zaproponowali Ci amniopunkcje, tzn, ze mieli ku temu powazne przeslanki. Sama z reszta wspominalas, ze mocno Cie namawiali. Poza tym tego typu inwazyjnych badan, nie robi sie kazdemu i nie bez przyczyny. Przynajmniej tak mnie uczyli na studiach....

Ostatnia edycja:
Dzien dobry :-)

Kamilalopez - jestem zaskoczona ze od razu proponowali Ci amniopunkcje u mnie bylo jak u dziewczyn najpierw proponowali badanie krwi zeby ustalic prawdopodobienstwo jakis wad w tym zespolu Downa ale my sie nie zgodzilismy nawet na to badanie a gdyby w badaniu krwi wyszlo wysokie prawdopodobienstwo to wtedy mialam byc badana przez specjaliste i jesli on by potwierdzil ze cos jest nie tak to dopiero wtedy amniopunkcja chyba troche zamotalam ale tak to wygladalo:tak:

Myleene - super ze Alus taki silny

milego dnia

Mój Kacperek dalej ma biegunkę,kolego przywiózł mi wczoraj węgiel i diflacor to co Medio mi pisała,zaczęłam od węgla zobaczymy:-(
Mi tez proponowali tylko krew na poczatek jesli badania krwi nie sa dobre robią amniopunkcje
kamilalopez ja jakoś tak bardzo się nie cieszę z tego zakupu. Dziś jedziemy odebrać może wtedy się przekonam bardziej:sorry2:
Myleene czym większe auto tym bezpieczniejsęo malucha:-D:-D z którym tez sa miłe wspomnienia.
olinda opisze,opisze jak przebiegła jazda
kornasia to dobrze,że się nie psuł,ale ja słyszałam że te stare Merce sa nie do zdarcia,gorzej z twymi nowszymi:sorry2:zobaczymy

Myleene co do tej amniopunkcji,to jak wczesniej pisalam USG robil mi jakis lekarz-palant ktory jak sprawdzal z tylu glowy dziecka ten plyn(nie wiem jak to sie fachowo nazywa)-nie byl pewien czy to jest to czy cos tam obok i zawolal jakas babke ona mu pokazywala ze ten plyn jest w tym miejscu a on jej mowil ze to nie to ze to cos tam obok i chyba z niecheci w koncu zmierzyl to co on uwazal ze jest to i powiedzial ze tego plynu jest wiecej niz oni maja norme i powiedzial o zrobieniu amniopunkcji.Namawiali mnie bo sie nie zgodzilam a oni ciagle ze jak cos to moge usunac,nawet jak powiedzialam ze jak mi powiedza ze na 100000000000000% moje dziecko bedzie mialo downa to nie usune wiec nie ma sensu nic robic i ja wiem ze moje dziecko bedzie zdrowe.Oni chyba poprostu bardzo ciaze lubia usowac.
Poza tym Myleene wiesz ze tutaj to trzeba trafic na porzadnego lekarza,po tamtym mialam jeszcze robione USG w Polsce i nastepne USG tu i wszystkie kosci sa takiej jak powinny byc dlugosci i wszystko inne jest jak powinno byc w 100% Siostre mojego N tez namawiali na amniopunkcje i znajoma tak samo i tez sie nie zgodzily i dzieci sa zdrowe.My w rodzinie tez nie mamy przypadkow zadnych powazniejszych chorob,a ja dbalam o siebie i bralam wszystkie witaminy juz 8 miesiecy przed zajsciem w ciaze wiec wierze ze moje dziecko urodzi sie cale i zdrowe i nie potrzebuje do tego zadnych igiel:tak:

Olinda nic a nic nie wspomnieli o badaniu krwi,krew jedynie mi pobrali w 6 tygodniu ciazy do podstawowych badan.A ten szpital gdzie bylam wczesniej zarejstrowana jest ogolnie do dupy ale niestety jedyny w okolicy wiec nie mialam wyjscia i badania musialam tam robic.Teraz mieszkam w Londynie wiec jestem w lepszym szpitalu:tak:

reklama
Do góry