reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciężarne na Wyspach

Calineczka - witamy! :-) Ja miałam pierwsze USG około 20 tygodnia - połówkowe, potem już tutaj nie miałam, bo wszystko było ok :tak: Wcześniej miałam pobieraną krew i na każdej wizycie mocz, jak zgłosiłam swędzenie ciała - zrobili mi badanie krwi pod kątem cholestazy, w związku z cukrzycą w poprzedniej ciąży miałam uważnie śledzony poziom cukru we krwi, a w związku z zatruciem ciążowym w poprzedniej ciąży profilaktycznie przepisano mi aspirynę w mikroskopijnych dawkach :-)

Sara - super śpiworek!!! Za ile go kupiłaś? Chyba sobie taki sprawię :tak:

reklama
Hej Kobitki :-D
Lucina dzięki, cieszę się, że Ci się podoba ;-) kupiłam go w Polsce teraz jak byłam, kosztował 95 zł ale facet mi opuścił na 75zł bo to jeszcze pozostałość z zeszłego roku. Po prostu jeszcze we wrześniu nie był sezon a mnie był potrzebny żeby zabrać dla Maluszka. Bardzo podobne (różnica chyba tylko w kolorze) widziałam w Świecie Dziecka oczywiście w Radomiu :tak:. Ale wiem, że takie sklepy jak Świat Dziecka mają sieci w innych miastach. Jak będziesz w PL to zapytaj w każdym sklepie z wózkami. Obok mojego domu jest Komis rzeczy dla dzieci, wózki, foteliki nowe i używane, zabawki, nowe ubranka i chyba wszystko inne i właśnie takie śpiworki facet miał. Oczywiście nowe! Tylko w takim sklepie będzie zawsze taniej niż w sklepie "sieciowym" z samymi firmowymi rzeczami. Ten jest polskiej produkcji i jest na prawdę porządny.
Calineczka witamy wśród nas!! Ja też miałam tu jedno usg w 18 tyg a tak na wizytach tylko krew i mocz. Oczywiście zawsze się położna pyta też jak się czuję a to przecież bardzo ważne pytanie :-D:-D:-D:-D
Kobitki mam pytanie do wszystkich : czy nie wiecie ile może kosztować pościel do łóżeczka dla Maluszka? Kołderka i poduszeczka. Pytam bo nie jestem pewna czy się nie przesłyszałam. Byliśmy wczoraj w sklepie i nam babka pokazywała różne komplety ale ceny były lekko kosmiczne bo zaczynały się od 90Ł a były takie i za 150Ł. Czy to możliwe żeby to była cena za kołderkę, poduszeczkę i ochraniacz? Nadmienię, że za baldachim i pałąk była cena osobna.

Ostatnia edycja:
Witaj Calineczka i gratulacje:-)
Ja jak poszlam do GP to tylko zmierzyl mi cisnienie i kazal sie umowic z polozna-dopiero ona pobrala mi krew do badania i sprawdzenia grupy krwi,moczu,zwazyla,powiedziala czego nie powinnam jesc i ogolnie wypytala sie o wszystkie choroby przebyte,itd,czy w rodzinie sa jakies dziedziczne choroby i tak ogolnie odpowiadala na wszystkie moje pytania.Pierwsze USG masz w 12-14 tygodniu i drugie w 20-23 a do poloznej chodzisz mniej wiecej co 4 tygodnie na poczatku a pod koniec ciazy czesciej.
Sara dziekuje-Twoje informacje sie przydadza i napewno sie jeszcze bede czesto o cos pytala bo moja mama to wieki temu byla w ciazy i kiedys troszke inaczej sie zakupy robilo-jak jej nie raz wysylam linka zeby cos zobaczyla ze takie cos chce kupic to ona zaskoczona ze takie fajne rzeczy teraz robia,ktore ulatwiaja wszystko a kiedys trzeba bylo sobie radzic inaczej:-D
I kolejne pytanie apropo przyborow do kapania i po-czyli nie wiem co kupic oprocz nozyczek do paznokci,szczoteczki do glowki-co uzywalyscie do czyszczenia nosa dziecka bo widzialam tego troche ale nie wiem ktore jest dobre.czy powinnam kupic termometr do mierzenia temperatury wody i ktory termometr do mierzenia temp.dziecku jest dobry bo pisalyscie kiedys cos o termometrze do ucha,ale jakiej firmy najlepiej??I czego uzywalyscie do mycia dziecka bo chyba nie gabki??
W tym tygodniu juz jade na pierwsze zakupy a ze jestem zielona w tych sprawach bede miala duzo pytan i mam nadzieje ze was tym nie zamecze:-)

Sara ja jeszcze w sklepie nie patrzylam ale jak sprawdzalam na internecie na takie zestawy to tez sie lekko zszokowalam bo tak jak piszesz ceny byly kosmiczne-jedynie w ASDZIE na internecie widzialam takie za £25-£40 ale nie wiem jakie sa jakosciowo a wiadomo ze byle czego nie kupie tylko dlatego ze jest tansze:tak:

Hej dziewczyny!!
melduje sie po cięzkim wieczorze i części nocy. Mała była bardzo niepokojna, w końcu taka zmeczona, ze sama nie wiedziała co sie dzieje :)
Uspakajała sie tylko w naszych ramionach wiec usypiałam ja wyjatkowo w ten sposób a i tak w łózeczku nie chciała spać. W konsekwencji usneła z nami w łózku. Bałam sie trochę ale bylo oki i obie sie dzieki temu wyspalysmy. Po nocnym karmieniu spała juz w swoim łóżeczku.
Miała chyba wczoraj cięzki dzień bo zawsze bez problemu zasypia sama.
Zobaczymy co będzie dzisiaj.
Kamilalopez ja zgadzam sie z Myleene. U mnie tez sprawdzaja sie takie najprostrze ubranka i głónie pajacyki. Unikam ubranek zakładanych przez głowę. Podstawowy nasz zestaw to kaftaniki (ale takie zapinane na przodzie) z krótkimi i długimi rękawkami i własnie pajacyki. Zmiana pieluch ekspresowo i bez problemów. Poza tym uzywamy skarpetuszek ale to tylko jak wychodzimy na spacer, czapeczki i kombinezoniki ciepłe na spacery. I to tyle. na poczatku tez miałam wielkie problemy z wyborem po kilku dniach juz wiedziałam co jest dla nas najbardziej wygodne :)
Tajchi mam nadzieje, ze kryzys mija. Trzymam za Was kciuki. A może to była zwykła trzydniówka a ta wysypka to faktycznie po antybiotyku??
Co do rozka to ja w konsekwencji nie kupiłam ale rozki robiłam ze zwykłych dziecinnych kocyków. Sprawdziło sie rewelacyjnie. Mała była opatulona a ja nie wydałam pieniążków.
Miłego przedpołudnia dziewczyny!!

sara antybiotyku ma jeszcze na jakies 5-6 razy,ale przestałam mu podawać
sara,mamunia
może i faktycznie to 3-4 dniówka,miał podobno zaczerwienione gardło,ale kaszlu ani chrypki nie miał.
dzis byłam w szpitalu bo wysypało go po nocy jeszcze bardziej tylko na twarzy,pokazałam leki które przepisali mi w Polsce. Lekarz pobadał go i na pierwszy rzut oka powiedział,że najprawdopodobniej jest uczulony na peniciline w antybiotyku to było,powiedział,że jak chcę bycpewna musze zrobic badania,ale z tym to juz na GPtrzeba iść,powiedział też że mogą być trudności z oddychaniem i miał w nocy ciężko oddychał,więc chyba się nie mylił.
Wapan nie kazali mi podawać,podobno według nich nie pomaga,ale ja wiem po sobie,że pomagało,na rozwolnienie dostał saszetki do rozpuszczenia w wodzie.Dostał też syrop na uczulenie i mam go podawać dopuki nie znikną plamy na buzi:-(
ogólnie Kacperek czuje się dobrze,tylko mało je 2 max 3 razy dziennie

calineczka gratuluję i teraz tylko czekac małego szkraba i dopiero sie zacznie:-D:-D

makta a jak Ty sobie radzisz ??? u nas ogólnie lepiej ale ta wysypka sie powiększyła i dzis bylismy w szpitali,ale jest ok

Ostatnia edycja:
Calineczka gratuluję!!! Wszystko co najlepsze przed Toba :)
Kamilalopez poza nozyczkami i szczoteczką to ja niewiele uzywam. Z takim maliuszkiem im mniej tym lepiej. W pierwszym miesiacu nie uzywaj lepiej żadnej gruszki do nosa ani niczego do uszków. Nosek sam sie oczyszcza poprzez kichanie i to jest calkowicie naturalne. Co do kapieli to ja przez pierwsze 3 tygodnie uzywałam tylko samej wody. Poza tym Maluszki niespecjalnie lubią sie kapac nagie (no chyba ze bedziesz miała wielkie szczęście) dlatego ja do kapieli zawijam Julkę w zwykła tetrowa pieluszkę która powolutku oblewam wodą. Skóre mylam na poczatku zwykłymi duzymi wacikami i to wystarczało. Teraz mamy juz nasza pierwsza gąbeczke do mycia i pierwszy płyn do kapieli :)
Co do kosmetyków to mamy tylko sudocrem , puderek od czasu do czasu i oliwke bo niektóre miejsca sie troszke wysuszaja więc delikatnie natłuszczam. I dajemy radę....

kamilalopez ja miałm termometr do wody ale użyłam go może 5 razy,później już na wyczucie mój M wode nalewał.
miałam taki zestawik z mothercare chyba 7 funtów kosztował były tam szczoteczka do włosów,obcinaczka do paznokci,pilniczek do paznokci i jeszcze coś zapomnialomi się,dobry jakościowo i obcinaczek i szczoteczki do teraz używam:tak:
termometr elektroniczny kupiłam do mierzenia gorączki szybko działa:tak:
no i tez kilka pieluch tetrowych mi sie przydało,albo do wytarcia czy podłożenia jako sliniaczek,do wszytskiego używałam:tak:nawet do kapieli wkładałm otulonego Kacperka i dopiero w wannie go rozwijałam inaczej płakał
oliwkę z oliwek kupiłam do nawilżania ciałka,urodził się po czasie,a dzieci po terminie mają tendencje do łuszczenia skóry na paluszkach,stópkach:tak:
no i tez w razie czego kupiłam mleko w kartoniku,w razie jakbym nie miała
pokarmu,albo nagle straciła.

To tyle co pamietam na razie
A i z mojego doświadczenia wiem,że nakładki na sutki mąż szukał mi 2 dni po porodzie bolało niesamowicie jak mały pogryzł sutki

reklama
Tajchi wiem z doświadczenia, że oni tu nie podają wapna bo go po prostu nie znają. Ja jestem alergikiem i jak powiedziałam mojemu lekarzowi tutaj, że na alergię biorę wapno to mało nie spadł z krzesła, że " u nas w Polsce na alergię daje się wapno"!! A wiem, że działa bo sama używam. Myślę, że dobrze zrobiłaś odstawiając antybiotyk bo jak ma alergię na penicylinę to może być bardzo niebezpieczne - wiem bo sama właśnie też jestem na nią i pochodne uczulona. Masakra!! A jeżeli to rzeczywiście trzydniówka to nasilenie wysypki to normalne, ona najpierw właśnie jakby się nasila (ale nie swędzi) a potem powoli znika. Nie martw się wszystko będzie dobrze!!!! ;-);-)
KamilaLopez z tą pościelą to jak będą tu takie straszne ceny to ja ją po prostu kupię w PL i mama mi w styczniu przywiezie, więc się nie martwię.:tak::tak: Co do kąpieli to ja Kubę myłam w balneum bo nie mogłam go oliwkować po kąpieli (miał uczulenie na oliwkę) ale do tego nie można używać gąbki bo się niszczy pod wpływem tłuszczu i się robi taki kluch. Myłam go chyba ręką i bawełnianymi dużymi płatkami a później dopiero przeszliśmy na gąbeczkę po zmianie płynu na ten lawendowy Johnsona (fantastyczny do tej pory go używamy). Oprócz tego szczoteczka do włosków. A najmniej uczulająca do smarowania po kąpieli jest parafina. Bardzo się przydaje zwłaszcza w pierwszych dniach po porodzie i nie brudzi ubranek. Nie używaliśmy gruszki do noska bo Kuba strasznie nie lubił za to sprawdziły się patyczki do uszu. Po kąpieli to co nie wypłynęło a jeszcze było wilgotne delikatnie usuwałam patyczkiem. Nie głęboko tylko tu na brzeżku.

Ostatnia edycja:
Do góry