reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciężarne na Wyspach

NORMALNIE KOCHAM WAS DZIEWCZYNY:tak:;-) DZIĘKI ZA PODNIESIENIE NA DUCHU :tak: AŻ MI SIĘ BUŚKA UŚMIECHNEŁA JAK PRZECZYTALAM WIADOMOŚCI OD WAS. NIE BĘDE SIE PRZEJMOWAĆ CO MÓWI STARE PRUCHNO MAM JĄ GDZIEŚ. BUŚKA

reklama
A jeszcze dodam, ze znam rodzine, tzn to bardziej mojej mamy znajomi, ale chodzi o to, ze matka jest Polka, ojciec Wlochem, a mieszkaja w Niemczech. I wiesz co Olinda? Maja 2 dzieci i dzieciaczki te gadaja wszystkimi 3 jezykami. W przedszkolu i szkole i z tv podlapaly niemiecki, a oczywiscie rodzice uczyli swoich jezykow- polskiego i wloskiego. Wiec nic sie ta kobieta nie przejmuj i mow jak chcesz, dzieciom krzywda sie nie stanie. Beda znaly oba jezyki, uwierz na slowo...:tak::-)

Dzwonilam do mamy i o wszystkim powiedzialam. Obiecala udac sie do lekarki, ktora leczy moja mame od lat i na pewno ta lekarka wypisze recepte. Wiec na razie czekam...

alex ja ciebie ostrzegam przed samowolnym podawaniem D3. szczegolnie w naszym regionie. pamietaj ze dziecku nie jest trudno wchlonac D3 z natury, wystarczy ze przebywa na dworze nawet w lekkim cieniu przez 5-10min. nie chce nikogo pouczac ale pamietajcie ze Polska ma zupelnie inny klimat i polozenie geograficzne oraz ma tez ludzi ktorzy przez lata robia badania. same wiecie jak tu jest duzo dzieci i raczej nie zauwazylam zeby mialy problemy tej natury. hehe a troche tych mini angolkow ogladam :))
a co do grantu czyli becikowego to nalezy sie kazdej matce ktora nie ma dochodow wiekszych niz 50 tys rocznie ale przedtem musisz miec zlozone dokumenty na child tax credit bo oni tam to wszystko weryfikuja. becikowe mozna dostac najpozniej do 3 mec zycia dziecka. dziewczyny to wszystko tylko tak okropnie brzmi ale latwo sie zalatwia :)

Ostatnia edycja:
ja nie podawalam :)) wiesz jak zaszlam w ciaze to kolezanka ktora juz ma dzieci powiedzial mi tak: nie daj sie skolowac opiniamii z polski ( kolezanek, matek itd. ) zaufaj swojej poloznej bo tutaj tez ludzie sa profesjonalistami. tak zrobilam i nie zaluje, wierze w to ze nie tylko w polsce sa madrzy i wyksztalceni ludzie hehheh. do tej pory postepuje zgodnie z zaleceniami HV hehe i WHO i jak narazie nie mam problemow!!

Wiesz, ja dokladnie tak samo. To, co mowila polozna i HV- tak sie tego trzymam. Tylko czytam tu na forum, ze jedna mama ktora tez nic nie podawala pojechala do Polski, poszla na rutynowe badanie i stwierdzono niewielka krzywice u dziecka. A teraz to ja sama juz skolowana jestem. Jedni tak, drudzy tak. Ale dobrze ze za okolo 2 tyg jade do Polski, to sie przejde do lekarza i niech zobaczy, czy wszystko gra.

A jak to jest z tym child tax credit trzeba tam zadzwonić by przesłali formularze, a jak jest z child benefit?

reklama
medio trzeba zadzwonic zeby przyslali formularz i go odeslac. wielkosc taxu zalezy od dochodow ( wspolnych jesli masz partnera, meza ). jak masz problem z wypelnieniem to mozesz zadzwonic na linie pomocy bo podobno ( nie wiem na 100) jest tam tlumacz.

Do góry