reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciężarne na Wyspach

goldenka25 połozna nie potwierdzi Ci ciąży!!! Ja jak poszłam na GP to zmierzyła mi ciśnienie, dała formularz do wypełnienia na darmową służbę zdrowia NHS spytała kiedy była miesiączka i powiedziała gratuluje jest pani w ciąży.:szok::szok:
Najwczesnie dowiesz sie tego na pierwszej wizycie w szpitalu ok 12 TC, objawy masz na ciążę, ból podbrzusza ja tez miała i lekkie plamienie po stosunku, pozniej był celibat dla męża do 3 miesiąca bo sie bałam, ale teraz wszystko wróciło do normy, i nawet 19 dni przed nie mam żadnych obaw.
Jesli chcesz to potwierdzić tylko prywatne usg Ci pomoże.
A ginekolog tutaj to faktycznie tylko w razie komplikacji Cie bada, ja nie byłam u zadnego ale widzialam jednego :-D

Magdziara w sumie to nie wiem czy opłaca sie coś przywozić z Polski, ja osobiści przywiozlam łóżeczko dla małego za które zapłaciłam 460zł na Allegro kompletnie wyposażone z pościelą powłokami, szufladą, materacem itp. tutaj jest to sporo droższe i kupiłam w PL tez zwykły becik, rożek bo tutaj takich nie spotkalam są te ich blankety ale to sa zwykłe kocyki miękkie a ja chciałam tradycyjny rożek aby owinąc małego.Ale podobno rożek ttypu kołderka nie jest tu lubiany i w szpitalu nie pozwolą go użyć, no ale w domu do karmienia np.wydaje mi iśe że super sprawa.
Pieluchy tetrowe (muslin squares)sa w każdym sklepie dla dzieci nawet w różnych kolorach i wzorkach

Ostatnia edycja:
reklama
Magdziara w sumie to nie wiem czy opłaca sie coś przywozić z Polski, ja osobiści przywiozlam łóżeczko dla małego za które zapłaciłam 460zł na Allegro kompletnie wyposażone z pościelą powłokami, szufladą, materacem itp. tutaj jest to sporo droższe i kupiłam w PL tez zwykły becik, rożek bo tutaj takich nie spotkalam są te ich blankety ale to sa zwykłe kocyki miękkie a ja chciałam tradycyjny rożek aby owinąc małego.Ale podobno rożek ttypu kołderka nie jest tu lubiany i w szpitalu nie pozwolą go użyć, no ale w domu do karmienia np.wydaje mi iśe że super sprawa.
Pieluchy tetrowe (muslin squares)sa w każdym sklepie dla dzieci nawet w różnych kolorach i wzorkach

bardzo dziękuję. To co napisałas przesyłam mailem mojej kolezance.

ojjjj ja nie wiedziałam że tu położna prowadzi ciąże hehehe a lekarz ginekolog to od czego jest od leczenia tylko chyba:szok: dziękuje za szybką odpowiedz. Ja właśnie potrzebuje potwierdzić ciąże ponieważ staraliśmy się 3 lata i w końcu pierwszy raz okresu nie dostałam zrobiłam dwa testy obydwa wyszły pozytywnie:-) zaczeły mnie piersi strasznie boleć ale martwi mnie że podbrzusze boli :-( nie codziennie ale jak już boli to taki ból jak na okres i zgage mam ale zero nudności tylko ciągle taka senna jestem a w jaki sposób położna potwierdzi ciąże?? może ja głupiutka jestem ale boję się tego wszystkiego chyba zaczyna mnie to przerastać. jśli dobrze policzyłam to teraz jest to 8 tc jesli pamiętacie jakieś objawy z początków to możecie napisać :happy2:
Jeśli chodzi o ból podbrzusza to bym się tym nie martwiła;-), ja tez maiałam, i z tego co wiem to dużo dziewczyn je ma, wynika to z rozciągającej się macicy. Jak nie ma żadnych krwawień, to nic sie nie martw, to normalny objaw.:-)

Jestem i ja po spotkaniu z położną nic nowego sie nie dowiedziałam najważniejsze że wszystko jest ok no i dzidzia się nie odwróciła i moim zdaniem juz tego nie zrobi:tak: A poza tym mam męża w domku i jestem przeszczęśliwa

buziaki

olinda ja jestem w 37 i mały psikusa zrobił i nie jest główka w dół, a był,za tydzień sie dowiem czy się z powrotem odwrócił

goldenka25 przede wszystkim GP najpierw, bo jak tego nie zrobisz nie dostaniesz wezwania na wizyte w szpitalu.
Na pewno jesteś w ciąży nie masz co mysleć i sie zamartwiać czekaj cierpliwie, a wszystkiego dowiesz sie juz za 4 tygodnie :tak:

Goldenka mnie ciaze potwierdzili w 8 tygodniu. Dostalam od GP pojemniczek na mocz i zabrali do analizy.
Ja tez bardzo sie przejmowalam ich podejsciem do ciezarnych,ale teraz z biegem czasu,przelknelam sprawe i chyba sie przyzwyczailam. U mnie wszystko sie super skonczylo,synek zdrowy i rosnie ze hoho.... Jedyny szkopul to fakt,ze przenosilam ciaze 17 dni i tym sposobem jestem chyba rekordzistka na forum,hahaha:-)

Medio - najlepiej zapytaj w swoim szpitalu - ja pytałam u siebie i mi wyliczyła : ciemny ręcznik kąpielowy, ciemne majtki, 2-3 staniki do karmienia, 2-3 koszule nocne do karmienia i jedną na poród, podkłady poporodowe, szlafrok, klapki, ewentualnie wkładki laktacyjne, napewno ciuchy dla maleństwa, kosmetyków w ogóle nie zalecają w pierwszych dniach życia, bo czekają, aż się ta maź płodowa wchłonie i tylko wodą myją, pieluszki dla maleńkiej, mokre chusteczki. Tyle pamiętam.

Tajchi - ojjj, jak ja wiem co ty czujesz, mam podobnego nałogowca na stanie, mój jeszcze piłuje gitarę kilka godzin dziennie, z tym że z zaznaczeniem, że nie mniej niż 3!

goldenka - ja niestety nie pomogę szczegółowo, no jestem z Newcastle/Gateshead, ale tak jak piszą dziewczyny. Ja zarejestrowalam sie do GP w 6 tc ale tylko dlatego, ze potracil mnie samochód, od tygodnia wiedzialam ze jestem w ciąży i balam sie, bo 3 miesiace wczesniej poroniłam. Normalnie bym poprostu czekała na wizytę z położną u mnie w mieszkaniu. W rejestracji dostałam pojemnik na mocz i miałam następnego dnia donieść materiał do badań, podczas wizyty lekarz potwierdził ciążę z badania, obejrzał siniaka giganta na miednicy i powiedział, że jeśli nie krwawię i nie mam bóli to wszystko ok i mam czekać na wizytę położnej. Ok 9tc przyszła położna do domu i robiła ze mną wywiad ok godziny, pobierała krew i mocz do badań, zostawiła pojemnik na mocz i wyznaczyła termin kolejnej wizyty. w 12 tc mialam scan w szpitalu, potem w 22tc, wizyty w przychodni u położnej raz w miesiacu, teraz dopiero mam wyznaczoną szybciej bo po 3 tygodniach od ostatniej.
Jak dla mnie to pierwsze objawy ciąży masz na medal, trzymam kciuki i dbaj o siebie i fasolkę!!

Tajchi - kiepa z tą wizytą, mam nadzieję, że następnym razem się bardziej postarają!! Mnie badał ginekolog podczas ostatniej wizyty w szpitalu z krwawieniami i nawet mi wymaz na paciorkowce z grupy B robili!! Mało nie padłam z wrażenia!

magdziara - napewno można kupić pieluszki tetrowe w Mothercare, a czy paczka się opłaca, cóż... myślę, że się opłaca jeśli ma znaczne gabaryty, mała raczej nie...

Olinda - super, że dzidziuś gotuje się do drogi, a mężem ciesz się ciesz!!

kamalodz - grunt, że synek zdrowy i jak widzę śliczny nad wyraz!! I musze przyznać, że ja chyba też wolę ich podejście do ciąży niż to co w Polsce robią...

reklama
Do góry