reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciężarne na Wyspach

paula ja dzieci zapisalam do szkoly dopiero jak z nimi tutaj przylecialam :)
koszt mundurka to zaley jaka szkola ,zadnych papierow nie mialam przetlumaczonych,wszystko w j.polskim a oni sobie sami przetlumaczyli,no i wzielam z Polski karty szczepien dzieci,ktore dalam lekarzowi na pierwszej wizycie ,zrobili sobie ksero i oryginal mi oddali :)
a IN to tak jak dziewczyny pisaly..dzieci tego nie potrzebuja :)
a ty do uk przylecisz samolotem czy przyjedziesz autem ?

reklama
szczerze to ja nic nie bralam z pl, mialm akt urodzenia i ochrzczenia bo chcialam katolicka szkole i nic nie pytali , nie chcieli zadnych tych dokumentow. nie mowiac o karcie szczepien ktorej do tej pory nie mam ale juz gp zaczyna wydzwaniac (po latach !) .Dokument czyli paszport czy dowod i to wszystko.

verita ja mialam karty szczep.bo moje dzieciaki byly w takim wieku,gdzie sa szczep.,wiec wolalam aby tutaj wiedzieli na co juz byly szczepione a na co nie ;-)
i tez mialam tylko ich paszporty i akty ur.ale nie tlumaczylam.

Hej:)

Miałam juz dawno tutaj napisać ale zawsze jakoś czasu brakowało:) Miałam już przyjemność pisać na tym wątku jakies 3,5 roku temu i teraz znów jest ku temu okazja:-) przedstawie się: mam na imie Ada, mam 23 lata i z rodzinką mieszkam w Carlisle, stolicy Cumbrii i oboje z mężem jesteśmy z Łodzi:) Mamy 3 letniego synka Konrada, a małżeństwem jesteśmy 3,5 roku:) Obecnie jestem w 18 tygodniu ciąży, 3 września mam usg połówkowe, nie moge się doczekać, mam nadzieje że dzidzia pokaże co ma między nóżkami:-)
Pozdrawiam :)

a ty do uk przylecisz samolotem czy przyjedziesz autem ?

Lecę samolotem, łapię się akurat na ostatnie dni, ponieważ to będzie już 34 tydzień, więc ostatni dzwonek, ale tylko 2,5 godzinki lotu, a jazda autokarem, bo ja niestety nie mam samochodu by wyniosła dużo dłużej, zresztą za samolot zapłaciłam całe 118 zł za siebie i małą, a autokar kosztowałby mnie ponad 1000 zł, także samolot bezapelacyjnie.
Paczki, itd, wszytko wysyłam kurierem.

verita ja mialam karty szczep.bo moje dzieciaki byly w takim wieku,gdzie sa szczep.,wiec wolalam aby tutaj wiedzieli na co juz byly szczepione a na co nie ;-)
i tez mialam tylko ich paszporty i akty ur.ale nie tlumaczylam.
Ja tez wyjechalam jak dziecko bylo male, ale zawsze jak bylam przejazdem w pl to przychodzilo wezwanie od lekarza na szczepienia, i przez tyle lat udalo mi sie robic w pl. Teraz nagle sie obudzili jak syn ma 15 lat i zakonczyl szczepienia. Tyle ze sie dowiedzialam ze chca go zaszczepic przeciw wirusowemu zapaleniu mozgu? Czy cos takiego.

przeciwko zapaleniu opon mózgowych może?

Też mi się wydaje, że to o to chodzi. Tak swoją drogą, to jak ci się udało? Ja mam ubezpieczenie małej do listopada i wtedy nie zamierzam go przedłużać, chcę ją ubezpieczyć tam na wyspach.

Ja to lecę 6 września, dlatego się zastanawiam, czy jeszcze tego 7 będę mogła załatwiać cokolwiek ze szkołą, czy to już za późno będzie na załatwianie wszystkiego.

przeciwko zapaleniu opon mózgowych może?

O wlasnie na to:-), tylko ze akurat na to sie zgodze bo slyszalam ze potrzebne, ale mam problem z karta szczepien bo nie mam jej a nie chca wydac nikomu z mojej rodziny w pl.
paulawawa112 moja mama jest ze sluzby zdrowia i tam ja ponformowala owczesna pielegniarka ze szczepienia sa bezplatne dla wszystkich dzieci (i obowiazkowe) i oni nie moga odmowic nawet jak dziecko mieszka w Australii a ma obywatelstwo polskie. Nie potrzebne jest do tego ubezpieczenie bo nawet jak rodzice nie maja go to musza zaszczepic. Przychodzily zawiadomienia do domu gdzie wyznacli date szczepien i ja albo jechalam do pl albo wlasnie bylam na wakacjach wiec po prostu szlam i go szczepilam.

Ostatnia edycja:
reklama
paulawawa112 moja mama jest ze sluzby zdrowia i tam ja ponformowala owczesna pielegniarka ze szczepienia sa bezplatne dla wszystkich dzieci (i obowiazkowe) i oni nie moga odmowic nawet jak dziecko mieszka w Australii a ma obywatelstwo polskie. Nie potrzebne jest do tego ubezpieczenie bo nawet jak rodzice nie maja go to musza zaszczepic. Przychodzily zawiadomienia do domu gdzie wyznacli date szczepien i ja albo jechalam do pl albo wlasnie bylam na wakacjach wiec po prostu szlam i go szczepilam.

To takie buty :) Rozumiem :) Ja to chyba będę małą szczepić w UK. Jak już będziemy jechać do Polski, to albo na wakacje, albo na święta jakieś, a tak na pewno na to, żeby jechać i szczepić, to nie będę mogła sobie niestety pozwolić.
Mi karty szczepień nie chcą wydać :/ Pani powiedziała, że mam jej dać adres przychodni, do której mała się zapisze i oni wyślą pocztą :/ paranoja :/

Do góry