reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciężarne na Wyspach

motylek musisz,bo inaczej zwariujesz.
kazda ciezarna ma leki,czasami czarne mysli,boi sie..to normalne,ale zadreczac sie w wpadac w depresje nie jest dobre i dla nas samych i przede wszystkim dla naszych dzieci ;)

reklama
Polaa my tez jeszcze paszportu nie mamy bo dopiero w piatek zarejstrowalismy mlodego(w Londynie prawie miesiac sie czeka na rejestracje bo za duzo dzieci sie rodzi) i teraz mam stresa bo na paszport brytyjski sie czeka normalnie okolo 2 tygodnie ale teraz lato i maja wiecej roboty wiec powiedzieli ze czeka sie okolo 3 tygodni a moj brat sie zeni 11 sierpnia i nie wiem czy bede miec paszport dla malego do tego czasu.Probowalam sie umowic na spotkanie zeby wyrobic paszport w szybkim tempie to mnie chcieli umowic dopiero na 8 sierpn:-( i teraz nie wiem co robic-czy wyslac i liczyc na szczescie ze odesla przed wyjazdem czy dzwonic codziennie i sprawdzac czy zwolnilo sie miejsce na spotkanie wczesniej.

hej dziewczyny jutro nareszcie mam psychologa wiec moze mi nakladzie do glowy troche pozytywow...zobaczymy. Poki co aminopunkcja ciagle w zawieszeniu jeszcze mam tydzien na podjecie decyzji,chcialabym i boje sie jednoczesnie ale znowu z drugiej strony rycze i rycze bo tylko wyobrazam sobie najgorsze.

dziewczyny jak to jest z tymi paszportami brytyjskimi, moja corka bedzie taki miala i teraz pytanie czy ja musze robic jej tez polskie dokumenty? Bo slyszalam ze z pl moga jej nie wypuscic na angielskich skoro jest obywatelka polski (podwojne obywatelstwo) bo na terenie polski kazdy polak ma sie poslugiwac polskimi dokumentami. wiec jak to jest w rzeczywistowsci? Leciala juz ktoras mama polka z dzieckiem na brytyjskim paszporcie?Robia problemy ?, trzeba miec jeszcze jakis dodatkowy dokument np akt urodzenia?

Verita że co??:szok: Pierwsze raz takie coś słyszę:szok: Moja koleżanka zrobiła angielski paszport synkowi normalnie poleciała do Polski i z niej wróciła:tak: o zadnych polskich dokumentch nie wspominała, mogę jej jeszcze spytać. Ale jak dla mnie byłaby to głupota, przecież dziecko ma paszport nieważne jaki i niby czemu maja robić problemy? Moj Kuba miał tymczasowy polski,w Polsce zrobilam mu dowód na 5 lat a teraz wysyłamy o ang. Wojtula nie ma zadnego polskiego i nie bedzie miał skoro bedzie mial niedlugo ten angielski:tak:
jutro papiery wysyłamy i mam nadzieję, że do końca sierpnia bedziemy mieli paszport bo we wrześniu planujemy lecieć do Polski:tak:
termin polskiego mamy dopiero na 6 września ( zarejestrowaliśmy się zanim pomysleliśmy o angielskim), no ale nie pojedziemy.

Przecież nasze dzieci urodziły się w UK i super ze mogą mieć możliwość podwojnego obywatelstwa. Moim zdaniem nie powinno być zadnych problemow z powrotem z Polski

No wlasnie gdzies przeczytalam ze jest taki przepis ze polski obywatel musi sie poslugiwac na terenie polski , polskimi dokumentami. Wiec juz mysle jak to zrobic zeby spokojnie wrocic do uk po nastepnych wakacjach, myslalam nawet o wylocie z Berlina bo mam blisko. Siedze na internecie i metlik mam w glowie od tych przepisow, wszedzie cos innego pisza, ale jak mowisz znajoma lecial i bez problemow to chyba nie powinni sie czepiac.:eek:

Mi się wydaje, że jeśli dziecko będzie miał ten ang. paszport to nie bedzie zadnych problemów, mieszka w UK, tu się urodziło, tu rodzice mieszkają wiec jaki to problem?! Zdziwiłm sie bardzo i nawet spytam o to koleżanke i dam znać:tak: tylko, że Ona teraz w PL wiec jak wróci, ok??

Mi się wydaje, że jeśli dziecko będzie miał ten ang. paszport to nie bedzie zadnych problemów, mieszka w UK, tu się urodziło, tu rodzice mieszkają wiec jaki to problem?! Zdziwiłm sie bardzo i nawet spytam o to koleżanke i dam znać:tak: tylko, że Ona teraz w PL wiec jak wróci, ok??
Ok dzieki ja bede dopiero potrzebowala na nastepne wakacje ale juz sie martwie :-D

reklama
dziewczyny jak to jest z tymi paszportami brytyjskimi, moja corka bedzie taki miala i teraz pytanie czy ja musze robic jej tez polskie dokumenty? Bo slyszalam ze z pl moga jej nie wypuscic na angielskich skoro jest obywatelka polski (podwojne obywatelstwo) bo na terenie polski kazdy polak ma sie poslugiwac polskimi dokumentami. wiec jak to jest w rzeczywistowsci? Leciala juz ktoras mama polka z dzieckiem na brytyjskim paszporcie?Robia problemy ?, trzeba miec jeszcze jakis dodatkowy dokument np akt urodzenia?

Ja lecialam nie raz z moja corka do Polski i z Polski-corka nie ma polskiego obywatelstwa narazie,zadnego problemu nie bylo(akt urodzenia woze zawsze ze soba bo czasem w uk sie pytaja na lotnisku przy sprawdzaniu dokumentow czy mam-ale raczej przez to ze ja mam polski dokument a ona angielski i inne nazwisko).Nie sadze zebys miala miec jakies problemy-w koncu Twoja corka wcale nie ma obowiazku miec polskiego obywatelstwa,masz dokument i to jest wazne a nie wazne jaki.

Polaa jak wyslesz teraz to napewno dostaniesz na czas-normalnie trwa to krotko,tylko ze teraz wakacje i dlatego dluzej sie czeka.Jak wyrabialismy Olivii to w jakies 10 dni od wyslania papierow paszport doszedl. A co do obywatelstwa to nie kazde dziecko tutaj urodzone ma taka mozliwosc

Motylek wlasnie mam zamiar dzwonic i jak cos to blagac zeby zrobili mi na czas

Ostatnia edycja:
Do góry