reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciężarne na Wyspach

Jak mogli zgubic w glowie sie nie miesci! To tak jak u mnie niby na USG w 11 tyg byla slaba widocznosc i nie mogli zrobic testow na Downa i nikt mi nie powiedzial ze mozna zrobic za 2 dni nastepne a ja kretynka wtorna jakos nie naciskalam, bo uznalam ze quad test po 14 tyg tez bedzie ok.I mialam ten test z wynikiem jak juz pisalam 1do2900 i teraz jakos wziela mnie depresja (30 tydz aktualnie ciazy) na te badania bo jakos wszyscy maja wyzsze. Takze walczcie dziewczyny o wszystkie badania i nie dajcie sie zbyc.Dzis nawet zadzwonilam do midwife zeby skierowala mnie do psychologa....Tak bardzo sie boje ze moja dzidzia urodzi sie z zespolem Downa ze nie moge sobie z tym poradzic.Nic oprocz ryczenia nie robie...

Ja w pierwszej ciazy mialam wynik 1:12 i lekarze dlugo namawiali mnie na amniopunkcje ale sie nie zgodzilam i wierzylam caly czas ze corka urodzi sie zdrowa.Teraz mialam 1:3200 chyba.
Nie masz sie co martwic bo jak widzisz szanse ze Twoj maluch urodzi sie z zespolem downa sa znikome-pomysl sobie ze jedno na 2900 dzieci urodzi z zespolem downa i dlaczego mialo by to byc akurat Twoje dziecko?Szanse sa naprawde male,nie stresuj sie bo to nie jest dobre dla Ciebie i maluszka.

Polaa dzieki,jakos u nas leci tylko czasu malo-mlody ma jakas silna potrzebe ssania ale sie wstrzymuje przed zakupem smoczka i zobaczymy czy mu przejdzie niedlugo.Tato wraca do pl w niedziele i dopiero sie zacznie:-) Dobrze ze za 2 tygodnie jakos ja polece do Polski to znow beda mi pomagac;-)

Pozniej doczytam co tam popisalyscie bo czasu malo:tak:

reklama
witajcie...oj dlugo mnie tu nie bylo ale Was podczytuje caly czas...:-) jak tam dziewczynki u was? ja sie coraz bardziej zaczynam stresowac, czytam o tych porodach, wiem ze kazdy organizm inaczej reaguje i na bol i na znieczulenie. mam pytanko czy epidural jest bezpieczny?miala ktoras? i czy miala tez ktoras porod kleszczowy czy prozniowy?? jakos na sama mysl o tym mam dosc, ja mam termin na 24 wrzesnia, wybralam szpital na wotford,
pozdrawiam

hejka ;)
w srode bylam u mojego GP i wsio dobrze,cisnienie dobre,mocz czysty,serdusio pieknie bije :happy2::happy2::happy2:..cudowny dzwiek...:-)
a 25 mam duzy scan,juz odliczam dni :tak:
motylek ja w ogole nie robilam badan z krwi na ZD,bo wynik tego badania i tak by niczego nie zmienil..,nie zabije i oddam mojego dziecka tylko dlatego ,ze jest chore..:no:
na usg bylo wsio dobrze,wiec wierze ze moj okruszek jest zdrowy ;-),tez sie martwie..to normalne,ale depresji z tego powodu nie mam :no:;-)
kamila ty jestes zywym dowodem na to,ze to badanie jest mylne :tak::-D
a pewnosc daje tylko amniopunkcja..czasami nawet na usg moga sie pomylic ;-)
karis zdrowka dla was ;-)

Witajcie, ja dzis bylam na 30 tyg USG, ktore wyszlo perfekcyjnie, oczywiscie nie odpuscilam i musialam spytac zeby sprawdzili czy przypadkiem nie bylo widac jakis oznak ZD, powiedzieli, ze wszystko jest w jak najlepszym porzadku. Pozniej mialam wizyte z psycholog-polozna i lekarzem-powiedzieli, ze jedyne co moga zrobic to amino w 33 tyg poprzedzone dwoma zastrzykami sterydow zeby dzidzi pluca byly przygotowane na ryzyko jakie niesie amino w tym okresie ciazy czyli porod przedwczesny(ryzyko 1%), wtedy bede mogla sie sie przygotowac na najlepszy lub na najgorszy scenariusz. Sama nie wiem co mam robic, dzis czekaja mnie rodzinne rozmowy wieczorne zeby sie naradzic jaka podjac decyzje.DZIEWCZYNY PROSZE POTRZEBUJE WSPARCIA!!!! Co Wy o tym wszystkim myslicie? Czy ja naprawde odchodze od zmyslow? Robic czy nie? :baffled:

Czemu jak Wy nie moge martwic sie porodem lub cieszyc ze skanu?
Do madlen79: super ze dzidzia rosnie zdrowiutka.
Do kamilalopez: dziekuje za slowa otuchy-jestes zywym przykladem ze zawsze trzeba wierzyc.
Do karolak25: co do porodu to trzeba podobno sluchac poloznych i zdac sie na nature, bo i tak niczego nie mozna zaplanowac na porodowce.
Pozdrawiam Was wszystkie i Wasze dzidzie!
I wielkie dzieki za wsparcie nawet nie wiecie jakie to wazne by moc z kims popisac.

motylek77 ale przeciez to nie ma sensu robic aminopunkcji w tym tyg jesli mowia ze jest wszystko ok. Tylko ryzykujesz przedwczesny porod. Ja bym juz nic nie ryzykowala , nie robila niepotrzebnych badan. Usg wyszlo dobrze wiec wydaje mi sie ze mozesz byc spokojna.

kamila już lecisz do Polski? Super, my jeszcze paszportu nie mamy:-(

madlen cieszę się, ze wszystko w porządku z Maleństwem:tak:

karolak ja mialam epidural dwa razy, nic mi po nim nie bylo ani dziecku, jedyne co swedziala mnie strasznie skora zwłaszcza po Wojtku

motylek nic sie nie martw, wszystko będzie dobrze. Ja bym nie robila zadnych badan na Twoim miejscu ale wybor nalezy do Ciebie:tak: Czy to coś zmieni teraz? chyba nie, ciesz sie ostatnimi chwilami ciązy:-)

motylek musisz sobie sama odpowiedziec na pyt.co jesli okaze sie ,ze dziecko ma ZD..?
jesli tak ciebie to meczy,to zrob amniopunkcje,zeby byc spokojna..ale pamietaj ze to badnie to jest 1% poronienia..na tym etapie ciazy ,co ty jestes-przedwczesny porod..ryzyko jest zawsze..to ty muisz podjac decyzje..;-)
jesli usg wyszlo dobrze,to ja na twoim miejscu nie robilabym tego badania .
amniopunkcje mialam robiona z synem w ciazy 3razy..ale nie po to,aby zobaczyc czy dziecko jest zdrowe,czy chore,tylko czy potrzebuje tranfuzje wymienna krwi jeszcze nim sie narodzi...moglam sie nie zgodzic,ale musialam,bo tu chodzilo o zycie mojego dziecka..kazde badanie kosztowalo mnie bardzo duzo stresu..nie polecam nikomu,jesli nie jest to konieczne,to lepiej nie robic ;-)
ale to tylko jest moje zdanie,kazda z nas ma swoj rozum i wie co robi :tak:

pewnie macie racje, moj partner tez jest przeciwny i uwaza tak jak Wy ze niepotrzebne ryzyko wczesnego porodu. To nasze dziecko wiec decyzje podejmniemy wspolnie z tym ze ja nie mam jeszcze zdania. Ja musze soobie to wszystko jeszcze raz poukladac w glowie i nabrac rezerwy do swojej depresji. Teraz bede maila urlop wiec moze jakos sie pozbieram,przynajmniej mam taka nadzieje. Madlen a wktorych tygodniach mialas robione aminopunkcje?

motylek ,teraz dokladnie ci nie powiem,bo nie pamietam
ale termin porodu mialam na koniec marca,a pierwsza robili mi na poczatku stycznia
jak bede miala chwile to przekopie moje papiery i ci napisze ;-)
moim zdaniem skoro na usg bylo wszystko dobrze,wynik zkrwi tez dobry to nie masz sie czego bac :no:;-)
wypedz depresje i zacznij sie cieszyc swoja ciaza a pozniej macierzynstwem :tak:;-)
bedzie dobrze :-),
ja tez nie mam pewnosci czy moje dziecko jest zdrowe,ale wierze,ze jest :)))..pozytywne myslenie to podstawa :tak:

reklama
dziekuje Ci madlen za slowa otuchy, musze w to wierzyc wiem o tym. Moja kochana dzidzia zasluguje na to zebym byla twarda i miala tylko pozytywne mysli.

Do góry