Dlaczego ja . Dlaczego byłam najszczęśliwsza na świecie dziękowałam bogu ze zaszlam tak bardzo chciałam mieć dziecko.. czy odrazu zaszluscie
Tysiace kobiet zadaje sobie to pytanie. I nie zawsze jest na nie jednoznaczna odpowiedz. Widocznie to dziecko nie urodziloby się zdrowe i natura dokonała wyboru. Ciężkie to do strawienia ale zdaza się częściej niż nam się wydaje. Niczyja to wina, nie ma co się samobiczować, bo w niczym to nie pomoże.
Teraz tak, wbrew pozorom, czas tuż po ciazy jest najlepszym momentem na zajście w kolejna. Organizm jest już niejako „nastawiony”, hormony przygotowane, wszystko na miejscu. To najlepszy czas na kolejne starania.
Ciezko stwierdzić, kiedy wroci ci okres bo to indywidualna sprawa. Mnie wrocil po 4 tygodniach od poronienia. Ale z kolei lekko wydłużyły się cykle, z 28 dni do 30.
Ja bym poczekała do następnego okresu a potem działała. Czekałabym z dwóch powodów.
Po pierwsze wtedy łatwiej jest o monitorowanie owulacji.
Po drugie, dajesz sobie czas na przerobienie tematu poronienia w głowie. Emocje będą ci towarzyszyć jeszcze przez jakiś czas, kolejna ciąża może cie początkowo zupełnie przytłoczyć.
Przezylam poronienie, wiem co czujesz. Ja w kolejna ciąże zaszłam po sześciu miesiącach od poronienia i emocjonalnie to było okropieństwo. Jeszcze sobie dobrze w głowie nie poukladalam wszystkiego a już musiałam się skupiać na tym, żeby jakos normalnie przejść przez początki kolejnej ciazy. To była mieszanka niesmialego szczęścia przeplatanego ogromnym stresem i atakami paniki „a co jak znowu pójdzie złe”?
Na pocieszenie powiem, ze teraz czujesz się niczym w najgorszej du..pie ale poronienie w niczym nie przekreśla szans na zdrowa ciąże.
Poronilam dwa razy a teraz mam dwójkę zdrowych, zadowolonych maluchów. Szczęście po pachy.