reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża z zastrzykami z Heparyny.

Ja biorę do końca ciąży. Co wizytę lekarz będzie Ci przepisywać receptę. Myślę że ich nie można przerywać jak już się zaczęło brać.
Dziewczyny a czy myślicie ze istnieje szansa żeby później te zastrzyki odstawić czy będzie trzeba je brać do końca ciazy? Jak wam mówią wasi lekarze? Moj jak narazie przepisał mi do 6 listopada receptę jeszcze bo wtedy mam mieć pierwsze prenatarne.

reklama
A czemu bierze się i heparyne i akard? Jak wasze płytki krwi nie są jakieś niskie? I czy ktoś zleciał wam koagulogram przed lub w trakcie przyjmowania?

Zastrzyki do samego końca. Ja bralam
Jeszvze rano a o 21 miałam cc i się nie wykrwawiłam mimo dawki 0,6 :)
To coś mnie ten moj lekarz w balona robi bo mowil mi na pierwszej wizycie zapisując mi to wszystko ze napewno do 12 tygodnia będę to brała plus luteinę, dopóki się łożysko nie wykształci porządnie i nie przejmie na siebie całej roli. Może mnie nie chciał martwić ze bede musiała się tyle kłuć.

Dziewczyny a czy myślicie ze istnieje szansa żeby później te zastrzyki odstawić czy będzie trzeba je brać do końca ciazy? Jak wam mówią wasi lekarze? Moj jak narazie przepisał mi do 6 listopada receptę jeszcze bo wtedy mam mieć pierwsze prenatarne.

Ja będę brała chyba tylko do 12tc zastrzyki a później mam dostać leki, które można brać już po12 ale zobaczymy jak wyjdzie w praktyce. Zazwyczaj dziewczyny biorą już do końca też wolałabym tak ale też ufam lekarzowi i zobaczymy jak będzie bo na razie w ciąży nie jestem.

@Lusia125 też jestem obciążona genetycznie zakrzepica i mam mutacje PAI i mthfr. Mogę Ci poradzić żeby pilnować poziomu homocysteiny i brać witaminy z grupy B w tym kwas foliowy w formie metylowej. Coś Ci lekarz zalecal? Robiłaś wskaźniki krzepnięcia krwi i jakieś inne badania?

Tak robiłam. Ja lecze się u hematologa więc jestem obstawiona witamina b6, b12, kwasem foliowy, zelazem, acardem już długi czas. Homocysteine też mam co jakiś czas sprawdzana. Póki co wynik mam dobry. Mam anemie już 7 lat raz jest lepiej raz gorzej i tak trafiłam do swojego lekarza i wtedy porobił mi wszystkie badania. Gdyby nie to to bym nawet nie wiedziała że mam tą mutacje...
Ja będę brała chyba tylko do 12tc zastrzyki a później mam dostać leki, które można brać już po12 ale zobaczymy jak wyjdzie w praktyce. Zazwyczaj dziewczyny biorą już do końca też wolałabym tak ale też ufam lekarzowi i zobaczymy jak będzie bo na razie w ciąży nie jestem.

@Lusia125 też jestem obciążona genetycznie zakrzepica i mam mutacje PAI i mthfr. Mogę Ci poradzić żeby pilnować poziomu homocysteiny i brać witaminy z grupy B w tym kwas foliowy w formie metylowej. Coś Ci lekarz zalecal? Robiłaś wskaźniki krzepnięcia krwi i jakieś inne badania?

Witam, dołączam do kolejnych dziewuch z heparyna. Jestem po 3 stratach aktualnie w 11 tyg ciąży , po 3 poronieniach zaczęli się interesować i wyszła mi trombofilia wrodzona z badań genetycznych oraz z badań krwi zespół antyfosfolipidowy. Przy tych schorzeniach acard + Clexane plus steryd encorton przez całą ciążę. Byłam u wielu specjalistow i w wielu klinikach i sumując wszystko to obecnie dają wielu kobieta acard lub heparyne lub to i to w celu wytworzenia się łożyska i każą odstąpić koło 12 -14tyg. Branie leków bez wyników jest poprostu uważane jako "suplementacja"

Wracając do plamienia to trwało od początku do 9 tygodnia.

Witam, dołączam do kolejnych dziewuch z heparyna. Jestem po 3 stratach aktualnie w 11 tyg ciąży , po 3 poronieniach zaczęli się interesować i wyszła mi trombofilia wrodzona z badań genetycznych oraz z badań krwi zespół antyfosfolipidowy. Przy tych schorzeniach acard + Clexane plus steryd encorton przez całą ciążę. Byłam u wielu specjalistow i w wielu klinikach i sumując wszystko to obecnie dają wielu kobieta acard lub heparyne lub to i to w celu wytworzenia się łożyska i każą odstąpić koło 12 -14tyg. Branie leków bez wyników jest poprostu uważane jako "suplementacja"

Wracając do plamienia to trwało od początku do 9 tygodnia.

Czyli będziesz odstawiac heparyne ok 14 Tc? Co będziesz brała zamiast tego? Pytam bo będę w podobnej sytuacji :)

reklama
Czyli będziesz odstawiac heparyne ok 14 Tc? Co będziesz brała zamiast tego? Pytam bo będę w podobnej sytuacji :)

Ja niestety będę brała do końca ciąży ( w związku z tymi schorzeniami które wyszły w badaniach) acard mam odstawić 37 tydzień aby nie prowadzić do krwawien przy ewentualnym porodzie.

Jeżeli lekarz zaleca brać bez wskazan wynikających w wynikach to wtedy się odstawia koło 14 tyg. Takie zalecenie miałam przy 3 ciąży wówczas bez zdiagnozowania.

Do góry