mamafr
Początkująca w BB
Dasz rade,nawet bez znajomosci jezyka (ja nadal nie za bardzo potrafie francuski),ja rodzilam w Montabaun,tam swietnie prawie wszystkie polozne mowia po angielsku a jeszcze mialam szczescie bo jak tam bylam to akurat zmiane miala polska pielegniarka.Ubezpieczenie wykup na siebie i dziecko (ja place ok 30 e w sredit agricole),ponoc tanio i wyplacaja wszystko w AXA.Nie wiem jak to jest z ubezpieczeniem z zagranicy bo ja nie mialam wcale.Akty urodzenia mam nie wazne i bez tlumaczenia (ale akty europejskie) i nigdy nie mialam problemu,wzsedzie je przyjmuja.Mialam problemy z zalatwieniem mieszkania bo wszystkie agencje chcialy carte vitale zeby wynajac cokolwiek,jak znajdziesz prywatna osobe to Ci wynajmie na dowod osobisty,do zalatwiania kazdej innej sprawy najwazniejszym dokumentem jest rachunek EDF (za prad) oraz czesto rozliczenie podatkowe.Czuje sie tu swietnie,okolice mi sie podobaja,praca i szefowie tez (na tyle nam sie tu spodobalo ze w zeszlym roku kupilismy dom ),ludzie bardzo przyjazni i pchaja sie do pomocy (najbardziej sasiedzi,mozna powiedziec ze sa natretni i zbyt mili czasami),podoba mi sie mieszkanie na wsi i ogolnie francja,nigdy nie zamierzam wracac do polski...