No, tu jest masakra. Powiem Wam, że liczę na lockdown we Francji, bo w moim przypadku to by było idealne.Przestalam lubić Francję choć u mnie sciemy by nie było
reklama
FitMum
Fanka BB :)
Powiem szczerze ze przy pracy fizycznej jak najbardziej byłoby to na plus dla ciebieNo, tu jest masakra. Powiem Wam, że liczę na lockdown we Francji, bo w moim przypadku to by było idealne.
Madzia86G
Powiem ci że koleżanka gdy była w ciąży we Francji to musiała się centralnie zwolnić żeby móc w domu siedzieć. Tam była skomplikowana sytuacja bo mieszkała z mężem w taki domu dla pracowników ( mąż pracował tam gdzie ona ) i tam w pewnym momencie zabrakło ludzi do pracy więc ona gdy czuła się bardzo dobrze to czasami mimo wszystko szła coś popracować ( pralnia rzeczy hotelowych ) to mimo że gdy była już w mocno zaawansowanej ciąży to dzwonili żeby przyszła.
Wiem, to jest na porządku dziennym. Czytam historie dziewczyn, że nawet jak masz plamienia to i tak nie dostaniesz zwolnienia, nawet na kilka dni, bo według francuskich lekarzy "plamienia w ciąży to normalna rzecz"Powiem ci że koleżanka gdy była w ciąży we Francji to musiała się centralnie zwolnić żeby móc w domu siedzieć. Tam była skomplikowana sytuacja bo mieszkała z mężem w taki domu dla pracowników ( mąż pracował tam gdzie ona ) i tam w pewnym momencie zabrakło ludzi do pracy więc ona gdy czuła się bardzo dobrze to czasami mimo wszystko szła coś popracować ( pralnia rzeczy hotelowych ) to mimo że gdy była już w mocno zaawansowanej ciąży to dzwonili żeby przyszła.
Jestem przerażona, no ale staram się myśleć pozytywnie, żeby nie pogarszać swojej sytuacji. U mnie póki co wszystko dobrze i mam nadzieję, że tak będzie do końca ciąży
Jedyny plus w tej Francji jest taki, że za zadne badania i leki nic nie płacę, jeśli pracuję. Duphaston, Ovitrelle, Clomid, badania laboratoryjne - to wszystko miałam wydawane w aptece za darmo.
kwiatek250
@Natuś_ka ma rację, mieszkam we Francji i pewnie mogę coś podpowiedzieć,, tylko napisz jaki masz problem i daj trochę czasu zanim odpowiem, bo moje dziecko od kilku dni przechodzi mega gastro i ja już czwarty razu w szpitalu na urgences z moją myszką odwiedzam.No właśnie tutaj jest bardzo trudno o zwolnienie. Mimo, że pracuję fizycznie, nie ma podstaw do zwolnienia z powodu ciąży. Pracodawca może mi tylko ograniczyć obowiązki (typu zakaz wchodzenia na drabinę, żeby umyć okna), ale na zwolnienie mnie nie wyśle. To jest naprawdę chore, bo jak się sama zwolnię z pracy, to nie mam żadnego wsparcia finansowego
reklama
Madame JS
Naprawdę?? Moja szwagierka dostała zwolnienie do końca ciąży w czwartym tygodniu. Lekarz stwierdził: co tam się będziesz przemęczać... i dał zwolnienie bez problemu.No właśnie tutaj jest bardzo trudno o zwolnienie. Mimo, że pracuję fizycznie, nie ma podstaw do zwolnienia z powodu ciąży. Pracodawca może mi tylko ograniczyć obowiązki (typu zakaz wchodzenia na drabinę, żeby umyć okna), ale na zwolnienie mnie nie wyśle. To jest naprawdę chore, bo jak się sama zwolnię z pracy, to nie mam żadnego wsparcia finansowego
Podziel się: