reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ciąża w UK,,,, MAJ 2013

Hejka... Dzisiaj dostalam list ze szpitala w sprawie moich badan na ryzyko downa KTOREGO BRAK :)) HIHI :) dzisiaj zamowilam bilet do Pl na dwa tyg. Od 28 listopad. Wiec nie moge sie juz doczekac spotkania z rodzina :) szkoda ze moj maz nie moze ze mna jechac :(

eklerkaa super wieści!!! bardzo się cieszę, że wyniki dobre..ba!!! bardzo dobre:tak: a wyjazdu zazdroszczę!!! ja tez tak planowałam, że po wynikach sobie skoczę do Pl...ale niestety u mnie poszło nie za dobrze, nie mogłam za bardzo się stąd ruszyć...zresztą i nie miałam nastroju:no:później ta amniopunkcja...echo serca...potem połówkowe i tak zeszło...a teraz to już się boję latać, więc w tym roku nici z wyjazdu...ale trudno...są rzeczy ważne i ważniejsze, nie?;-)
Pozdrawiam wszystkie mamuśki!!!

reklama
Hej
ja mam podobnie z tymi warzywami, gotowane to juz wogole nie przejda brrr. Ale powoli mi apetyt wraca :) tez lykam pregnacare.

Jestem full time mama. Zrezygnowalam z pracy, mialam rok macierzynskiego i nie wrocilam. Zlobek drogi, poza tym maz mieszka z nami tylko w weekendy, itd itp.

A pamietacie jak wysoki mialyscie ten wspolczynnika na Downa? Ja 1.38, to chyba ta gorna granica malego ryzyka? Tak mi pielegniara powiedziala :/ ale list dostalam z low risk.

Tez bym chciala zeby gin czasem tam zajrzal ale co zrobic.

Pozdrawiam x

Zabenia ten wynik na zespół Downa miałaś 1:38? czy 138? bo to jest różnica i to spora...
Ja miałam 1:45 i od razu skierowanie na amniopunkcję. Z tego co wyczytałam, a wierzcie mi, czytałam dniami i nocami, jak jest 1:300 i poniżej to już jest oferowana amniopunkcja. Przynajmniej w Polsce są takie normy, nie wiem dokładnie jak tutaj. Ale skoro powiedzieli Ci, że low risk, to tego trzeba się trzymać:tak:
A ja odebrałam część wyników, które robiłam sobie w sobotę w prywatnym labolatorium. Nie wiem dlaczego, ale wysłali mi połowę, coś pochrzanili chyba, będe jutro do nich dzownić po resztę. To co już mam to wynik na test z glukozą, no i wszystko w porządeczku!!! nie ma cukrzycy ciążowej:tak:czekam jeszcze na żelazo, cholesterol i takie tam...mam nadzieję, że też będzie ok. A w czwartek mam scan w szpitalu, taki dodatkowy, dlatego, że miałam podejrzenia zespołu Downa właśnie, choroby genetyczne wykluczyli, ale scan mi się nadal należy. No i dobrze, niech sprawdzą jeszcze raz!!!
Buziaki!!!

Ostatnia edycja:
a ja po scanie już:) relacja w odpowiednim wątku. Miałam też badania krwi i teraz czekam na określenie stopnia ryzyka dla Zespołu Downa - mam nadzieję że wszystko będzie w porządku. Teraz już na spokojnie będziemy się mogli cieszyć ciążą : )

Sembonzakura- bedzie wszystko dobrze ;)

Jaa jutro mam spotkanie z polozna na 16 tydzien. A potem dopiero scan w szpitalu w 20 tyg. A w miedzy czasie bede w pl. To pojde do mojego ginekologa i byc moze poznam plec mjego dziecka :). Slyszalam ze w angli nie mowia plci... Nie wiem dlaczegoo ale tak nie powinno byc. Ciesze sie ze ktos zbada mnie od srodka w pl. :)

Sorka ze nie pisalan ale wczoraj moj synek mial straszny wypadek. :(( przewrocil sie i rozciol glowe na 1 cm. Krew byla wszedzie nawet nie wiecie w jakim ja stanie bylam cala sie telepalam, plakalam. To bylo na moich oczach, maz obwinial mnie, ja jego... ale to wszystko bylo w emocjach. Na szczescie nie trzeba bylo jechac do szpitala, maz opanowal sytuacje, mokrymi recznikami pokladal mu i szybko przestalo krwawic a rana sie sama skleila :( byla panika ale DZIECI NIE DA SIE UPILNOWAC NIESTETY.

Ostatnia edycja:
Czesc
Co to tego wslaznika to na 100% nie pamietam a w ksiazce ciazowej tego nie wkleili. Wydaje mi sie ze dobrze zapamietalam, pobrali mi krew dodatkowo. Nie bede sie nakrecac i czytac w necie, zostawie tak jak jest. Jest low risk i tak ma byc :)

Eklerka ile twoj urwis ma latek? To irawda ze sie nie da upilnowac. Moj tez czasem cos wywinie a ja siedze przy nim :/ sobie juz jedynke ulamal i ma trojkat :/

Mam wizyte juz 20ego. Musze sie upomniec o papierek do wypelnienia na darmowe leki. W pierwszej ciazy dostalam a teraz polozna zapomniala mi dac. Macie juz te plastikowa karte nhs?

Plec dziecka oczywiescie ze powiedza ale na scanie 20to tygodniowym :)

Jadlowstret mi przechodzi, w koncu :)

Zabenia jak napisali low risk, to low risk:tak: Nie chciałam Cię starszyć!!! pytałaś o nasze wskaźniki, więc napisałam swój. Ale jeszcze raz powtórzę, jak jest niskie ryzyko, nikt do Ciebie nie dzownił w tej sprawie, to już nie masz o czym myśleć ani tym bardziej szukać w necie, bo dopiero byś sobie nabrała do głowy.
Co do karty na darmowe leki i dentystę, to mnie znajomy niedawno o tym powiedział. Ani jedna położna ani lekarz nic mi nie mówili:no: Na ostatniej wizycie sama zapytałam i lekarz był zdziwiony, że jeszcze nie mam. No jak sama się nie dopytam, to oni za wiele mi nie powiedzą. W każdym razie karte już mam, a że dopiero w 26tc...no trudno;-)
Potwierdzam, że płeć dziecka poznasz na scanie w 20tc...chyba, ze ktoś nie chce, to mówi.

reklama
Hmmm... Ja tez pierwsze slysze o takich kartach dla kobiet w ciazy. Jak moge ja sobie wyrobic? i czy jak bede miala ta karte to bede mogla zakupic w aptece np. witaminy pregnance omg dla kobiet w ciazy? bo takie opakowanie u nas 16 f. Kosztuje a juz 2 opakowania mi poszly :)))

Do góry