reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciaza pozamaciczna

2 grudnia usunięto mi lewy jajowód z powodu ciąży pozamacicznej lekarz po badaniach powiedział że jest ok i mogę starać się o kolejne dziecko jak szybko udało wam się zajść w zdrową ciążę czy brałyscie jakieś leki lub witaminy mi gin kazał brać tylko kwas foliowy.
2 grudnia miałaś wycięty jajowód? A lekarz już Ci pozwolił Ci się starać ? Radzę Ci go szybko zmienić. Po za tym owulacja Ci wróci do pół roku . Radzę zrobić sobie kontrolne badania w konkretnych dniach cyklu..
Ja zaszłam 9 miesięcy po usunięciu jajowodu. I Tobie też radzę odczekać kawałek czasu bo zwiekszasz szanse na ponowną CP ale co ja gadam , najpierw owu musi Ci wrócić.

reklama
Czyli jednak coś tam ma z tego DHA i nie tak kompletnie od czapy, że dopiero od któregoś momentu wdrożony 🙃
Moim zdaniem to za mała dawka. Ale ja jestem laikiem.
Wiem że 200 mg zaleca się ciężarnej z dietą bogatą w ryby, a ja chyba nie znam takiej ciężarnej w pl 😅 spotkalam sie z artykułami gdzie podawano widełki 1000-1250mg dha.

Co do dha to ja brałam i biorę a witamin resztę macie w owocach i warzywach . Symvital Mama po 2 tabletki

Załączniki

• IMG_20221226_221953.jpg
    IMG_20221226_221953.jpg
    169,9 KB · Wyświetleń: 36
2 grudnia miałaś wycięty jajowód? A lekarz już Ci pozwolił Ci się starać ? Radzę Ci go szybko zmienić. Po za tym owulacja Ci wróci do pół roku . Radzę zrobić sobie kontrolne badania w konkretnych dniach cyklu..
Ja zaszłam 9 miesięcy po usunięciu jajowodu. I Tobie też radzę odczekać kawałek czasu bo zwiekszasz szanse na ponowną CP ale co ja gadam , najpierw owu musi Ci wrócić.
Owulacja do pół roku... co za bzdury.

Ostatnia edycja:
Co za głupoty. Dlaczego owulacja ma wrócić do pół roku ? Kontrolne badania w konkretnych dniach cyklu? OK, ale co to ma wspólnego z CP? Po CP trzeba wykonać badania na Chlamydie i inne choroby wywołujące CP - wymazy z pochwy (biocenoza itd.), będą konieczne przez badaniem drożności. Po CP możesz wykonać badanie drożności po pierwszej miesiączce, pomiędzy 6 a 10 DC. Jeżeli jajowody będą drożne to najlepiej od razu zacząć się starać. Ponoć do 3 miesięcy. Jeżeli masz skłonność do zrostów, to im dłużej czekasz tym większe ryzyko , że się pojawią. I przede wszystkim
radzę odczekać kawałek czasu bo zwiekszasz szanse na ponowną CP
to nie prawda!!!

Co za głupoty. Dlaczego owulacja ma wrócić do pół roku ? Kontrolne badania w konkretnych dniach cyklu? OK, ale co to ma wspólnego z CP? Po CP trzeba wykonać badania na Chlamydie i inne choroby wywołujące CP - wymazy z pochwy (biocenoza itd.), będą konieczne przez badaniem drożności. Po CP możesz wykonać badanie drożności po pierwszej miesiączce, pomiędzy 6 a 10 DC. Jeżeli jajowody będą drożne to najlepiej od razu zacząć się starać. Ponoć do 3 miesięcy. Jeżeli masz skłonność do zrostów, to im dłużej czekasz tym większe ryzyko , że się pojawią. I przede wszystkim

to nie prawda!!!
Nie pisz bzdur 😉

reklama
Farciara 😁 tylko Tobie ocalili jajowód , inaczej jest jak jest wycięty 😌

Wiem, niemniej jednak owulacja była wtedy z prawego jajnika więc znaczenia nie miało podanie metroteksatu. Leżałam na sali z dziewczyną u której jajowodu niestety nie udało się uratować. A że się zaprzyjaźniłyśmy to widziałam jej wypis, zalecenia itd. I nikt jej nie kazał czekać 6 miesięcy, wręcz przeciwnie więc IMO pierwszy raz spotykam się z zaleceniami czekania 6 miesięcy. Szczególnie, że prof. który zlecał te zalecenia jest znany, szanowany.

Ale chętnie jak masz to poczytam jakieś medyczne opracowania czy badania mówiące 6 miesiącach przerwy

Do góry