reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staranie o dziecko po poronieniu

Nawet nie pomyślałam że ten lek może mi chamować owulacje zwłaszcza że rozmawiałam z lekarzem i mówiłam że planujemy mieć dziecko , zwłaszcza że on też zajmował się poronieniem i znał moja sytuację. Będę się kontaktować z nim i będę chciała zrobić ponownie wszystkie badania. Dziękuję za wasze wpisy bo ponownie dają mi nadzieję że jeszcze uda nam się ♥️
Zależy jaką dawkę bierzesz, lekarka mówiła i doczytałam się w necie że podawany w małych dawkach nie blokuje owu.

reklama
Tylko u mnie to nie wiem jak miałabym brać wiesiołka skoro nie widać u mnie wgl owulacji. Nie mieszkam ogólnie w Polsce. Zgłosiłam się w kraju w którym jestem do kliniki niepłodności bo po roku czasu jak się nie udaje położna powiedziała że mam się tam zgłosić ale oni mają wytyczne i nie mam 25 lat więc na ten moment oni mi nie pomogą i muszę jeszcze rok czekać zanim dostanę się tam o pomoc. A tak to zrobili mi badania które wyszły dobrze i na. Tym zakończyli pomoc. W Polsce lekarz kazał brać mi duphaston ale innych leków nie mógł mi podać bo one podlegają monitorowaniu cyklu - tak powiedział. Czytałam dużo jak można naturalnie przywrócić owulację, zdrowy tryb życia. Już niemal całkiem kawę ograniczyłam do kilka kubków w tygodniu ale różnicy nie widzę.
Ja brałam wiesiołka cały czas aż do okresu bądź dwóch kresek na teście. Właśnie dlatego,że nie mam uregulowanych cykli i nie wiedziałam jak z owulacja. Co ciekawe przeszłam 4 miesiące monitorowania cyklu, brałam leki i nie udało mi się zajść w ciążę. Wiesiołka mi pomógł już drugi raz (druga ciąża). Warto spróbować przy problemach z owulacja i śluzem.

Hey nie wiem czy dobrze trafiłam ale mam taki problem może któras z dzie cyzn miała podobnie wiec ja poroniłam 11 października miałam łyżeczkowanie, 4 grudnia dostałam miesiączkę trwała 7 dni była trochę więcej obfita niż zwykły okres jednak 30 grudnia miałam śluz z nitkami krwi po czym 4 stycznia dostałam normalny okres nie był obfity ale z każdym dniem coraz mocniejszy i trwa do dzisiejszego dnia to już 9 dzień czy po poronieniu może się tak zdażyc ?nie mogę się dodzwonić do mojego lekarza

Hey nie wiem czy dobrze trafiłam ale mam taki problem może któras z dzie cyzn miała podobnie wiec ja poroniłam 11 października miałam łyżeczkowanie, 4 grudnia dostałam miesiączkę trwała 7 dni była trochę więcej obfita niż zwykły okres jednak 30 grudnia miałam śluz z nitkami krwi po czym 4 stycznia dostałam normalny okres nie był obfity ale z każdym dniem coraz mocniejszy i trwa do dzisiejszego dnia to już 9 dzień czy po poronieniu może się tak zdażyc ?nie mogę się dodzwonić do mojego lekarza
3 cykle po poronieniu może być rozlegulowane, ale jeśłi nadal jest intensywny a nie jakieś plamienia pojechałabym nawet do innego gina

Tak naprawdę tak długo jak nie będziesz mieć potwierdzenia na usg, ze i kiedy owulujesz to trochę tracisz czas. Jeśli masz np pcos to testy owulacyjne mogą Ci w ogóle nie wychodzić. Branie dupka w przypadkowym dniu cyklu może Ci bardziej zaszkodzić niż pomóc. Jeśli nie masz możliwości pójścia do lekarza to nie wiem co Ci poradzić, może szykuje Ci się jakiś urlop w Polsce i będziesz mogła chociaż raz sprawdzić czy pecherzyki rosną i pękają?

Hej, my również staraliśmy się równy rok po poronieniu w 8tc. Miesiąc temu olśniło mnie na wizycie ze pare razy miałam plamienia przed @ dostałam duphaston przez 10dni od owulacji i się udało test pozytywny. Na poprawę śluzu brałam wiesiołka była różnica po 2 cyklu. Jednak bierze się go od 1dc i kończy przed możliwa owulacja i żel prefert on kosztuje Ok 100zl jest 8 tubek i stosuje się go w dni płodne jeśli nie ma śluzu. U mnie problemem był raczej niski progesteron, ale skoro Ty bierzesz już długi czas 🤷‍♀️. Również nastawienie dużo zmienia, 2 miesiące temu mowie dość tego, odpuszczam a wcześniej co miesiąc płacz jak przyszła @ i żal do znajomych które zaszły w ciąże dlaczego nie ja. Niestety trzeba uzbroić się w cierpliwość. Po roku starań powinno się zgłosić do poradni niepłodności i przede wszystkim zbadać również nasienie sama Endokrynolog mi to powiedziała. Może monitoring owulacji ?
Witam! Czy brałaś progesteron tylko do czaju zajścia w ciążę czy później też? Bo ja mam w badaniach niski i również plamienia przed miesiączką :(

Kurcze, bo ja miałam mega niski progesteron w ciąży i poroniłam. Ginekolog mówił, że to nie wina progesteronu,a wady zarodka :/ nie chce znowu powtórki, bo nie wzięłam leku :( jakieś badania trzeba zrobić przed ciążą?

reklama
Kurcze, bo ja miałam mega niski progesteron w ciąży i poroniłam. Ginekolog mówił, że to nie wina progesteronu,a wady zarodka :/ nie chce znowu powtórki, bo nie wzięłam leku :( jakieś badania trzeba zrobić przed ciążą?
Progesteron utrzymuje ciąże do któregoś tygodnia, dopóki w większości nie wydziela go łożysko. Wiec jeśli jest bardzo niski to zarodek nie będzie miał szans się utrzymać. Mi lekarz kazał zapobiegawczo brać jeszcze jakiś czas w ciąży nawet jak już wszystko było dobrze 🤷‍♀️ to była na pewno połowa ciąży. możesz zrobić sobie ten progesteron tez, tylko nie pamietam w której fazie cyklu najleoiej zrobić, powinno być napisane w Google

Do góry