reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża Poród rodzinny,szkoła rodzenia,szpitale-obawy i wątpliwości,za i przeciw

reklama
salsera :-D:-D:-D
mało nie kosztuje, ale inna kwestia mnie martwi- czy pozwolą stosować? będę na KTG to się dopytam u siebie, bo wiem, że TENS pozwalają

Dziś ukończyliśmy z M szkółkę rodzenia ;-), nawet dostaliśmy pamiątkowy dyplom:-D
ale żebym się czuła jakoś pewniej, lepiej przygotowana do porodu, czy opieki nad noworodkiem, to nie powiem:sorry2:

Od piątku zaczynam "naukę parcia".

No i dowiedziałam się od położnej, że u nas raczej jest nacięcie krocza, chyba że nie ma takiej potrzeby, ale jak powiedziała - lepiej naciąć, bo później po jakimś czasie nie ma takich problemów jak np. nietrzymanie moczu itp. Kurde, jakoś mnie to nie przekonało...

I zapytałam, tak pro forma, o zzo, więc u nas nie ma nawet co marzyć o znieczuleniu - nie ma takiej możliwości.

jaipur - drogi ten żel...ale wszystko co mogłoby pomóc działa na mnie kusząco ;-)

lepidoptera - a u nas położna mówiła, że nie nacinają tylko w pojedynczych przypadkach. Żartowała, że jak natnie, to ma więcej roboty, bo musi pozszywać.
Wczoraj mieliśmy o pielęgnacji noworodka i bardzo mi się podobało. Powiedziała nam położns, że podstawowy składnik oilatum, to parafina, która kosztuje 3,50 zł w aptece, więc jak ktoś chce wydawać kupę forsy, to proszę bardzo. A gohnsons i nivea często uczulają, tak samo yelp.
My i tak najpierw sprawdzimy na prostych kosmetykach, jak będzie miał alergię, to pomyślimy co dalej.
A do przemywania oczu, to polecała wodę z kranu, która jest w łazience pod ręką a nie przygotowaną. Sama ma 3 dzieci, więc chyba wie co mówi. Ja się nastawiałam na gotowanie wody, ale kto wie...;-)
No i pokazała chwyt c, mycie, ubieranie itp. i jak się składa pieluchę tetrową. Mąż trochę poćwiczył :-D

reklama
Prawda jest taka, że nawet nie zaczęłam jeszcze tego masażu krocza (miałam stale jakieś wymówki, typu infekcja, zmęczenie), ale mięśnie Kegla ćwiczę jak tylko mi sie przypomni - właśnie u nas w szkole rodzenia położna mówiła (!), że te mięśnie ćwiczy się PO porodzie, bo teraz to tylko nauczymy sie jej zaciskać w trakcie porodu!!! normalnie brak słów, przecież wszędzie się mówi o tym, jak ważne jest ćwiczenie mięśni Kegla...

Nie wiem, czy bedę miała siłę użerać się na sali porodowej, że maja chronić moje krocze...:baffled: ale poćwiczyć i pomasować nie zaszkodzi!

Do góry