reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

reklama
@izzy_j Jeśli dobrze rozumuję, to byś musiała zrobić kariotyp "rodziców" zarodka 🤷‍♀️ Ja bym raczej celowała w badania układu krzepnięcia i immunologię.
Tak właśnie myślałam ale chciałam się upewnić. Trombofilię i zespól antyfosfolipidowy już mam ogarnięte (niestety pozytywne), jeszcze tylko powtórka hormonów i poziomy homocysteiny, witamin i kwasu fol. i chyba będzie komplet.

Jakie bierzecie suplementy? Ja biorę pregna start i pregna dha. Zostały mi z ciąży i kontynuuję. Lekarz mówi, że kwas foliowy wystarczy, ale czytałam artykuły, że warto już brać pełna ciążową suplementację przed ciążą.

Jakie bierzecie suplementy? Ja biorę pregna start i pregna dha. Zostały mi z ciąży i kontynuuję. Lekarz mówi, że kwas foliowy wystarczy, ale czytałam artykuły, że warto już brać pełna ciążową suplementację przed ciążą.
Pełną ciążową tzn jaka?
Ja biorę metylowany kwas foliowy z wit z grupy B i wit D, od marca zacznę acard bo gin kazał zacząć msc przed staraniami

Niektórzy nie zgadzają się z rekomendacjami PTG, ale warto przeczytać ten punkt widzenia, żeby przynajmniej wiedzieć, czy ginekolog się stosuje do wytycznych czy ma własną wizję. Edit: nie wkleja mi się link do strony PTG, możecie Googlac "PTG rekomendacje dla planujących ciążę" lub zaufać narracji blogera-farmaceuty:

Mój lekarz twierdził, że jak człowiek zdrowo się odżywia, to nic oprócz kwasu foliowego nie potrzeba ;-)
Co za dużo, to też niezdrowo.
Nie zdziwilabym się, gdyby już były kraje w Europie, które odradzają supelementacje kwasem foliowym. Na tapetę teraz wchodzą teorie, że kwas z suplementów zatruwa kobiety i plod. Teoretycznie jak się ma dużo czasu przed ciążą, to można się nasycić folianem z produktów spożywczych. Inna sprawa, że jeśli źródłem tego będą duze ilości zielonych warzyw, to można sobie zrobić "kuku" z innymi schorzeniami. Zgadzam się, że co za dużo to niezdrowo, ale te suplementy dla staraczek są bardzo lekko skomponowane. Niektórzy w ogóle twierdzą, że one się praktycznie nie przyswajają.

Niektórzy nie zgadzają się z rekomendacjami PTG, ale warto przeczytać ten punkt widzenia, żeby przynajmniej wiedzieć, czy ginekolog się stosuje do wytycznych czy ma własną wizję. Edit: nie wkleja mi się link do strony PTG, możecie Googlac "PTG rekomendacje dla planujących ciążę" lub zaufać narracji blogera-farmaceuty:

Nie zdziwilabym się, gdyby już były kraje w Europie, które odradzają supelementacje kwasem foliowym. Na tapetę teraz wchodzą teorie, że kwas z suplementów zatruwa kobiety i plod. Teoretycznie jak się ma dużo czasu przed ciążą, to można się nasycić folianem z produktów spożywczych. Inna sprawa, że jeśli źródłem tego będą duze ilości zielonych warzyw, to można sobie zrobić "kuku" z innymi schorzeniami. Zgadzam się, że co za dużo to niezdrowo, ale te suplementy dla staraczek są bardzo lekko skomponowane. Niektórzy w ogóle twierdzą, że one się praktycznie nie przyswajają.
Wlasnie mi mój gin powiedział, że Amerykanie już odchodzą od teorii, że konieczny jest kwas foliowy.

reklama
Do góry