reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża po 40

Nie. Przynajmniej póki co nie. Może mi coś lekarz przypisze jak zobaczy ten wynik.
No moj ginekolog na wizycie po poronieniu mówił ze tsh powinno być od 1-1,5. Podobno lepiej startować z niższym bo w ciazy lubi podskoczyć. I wtedy jak się zaczyna zbijać to znowu trwa. A w ciąży juz powinno byc ponizej 2,5.
Ja dziś odebrałam tsh mam 2,02 i też mam dylemat, czy juz brac euthyrox🤷‍♀️

reklama
No moj ginekolog na wizycie po poronieniu mówił ze tsh powinno być od 1-1,5. Podobno lepiej startować z niższym bo w ciazy lubi podskoczyć. I wtedy jak się zaczyna zbijać to znowu trwa. A w ciąży juz powinno byc ponizej 2,5.
Ja dziś odebrałam tsh mam 2,02 i też mam dylemat, czy juz brac euthyrox🤷‍♀️
Kurcze... ciekawe jak długo trwa takie zbijanie...
To teraz nie wiem co robić. Chyba jednak nie będziemy się wiec starać ... :( a takie już nadzieje miałam na ten cykl :(
Do tego , zanim ja się tu dostanę do jakiegoś lekarza , to tez potrwa.

Ja o ostatnią ciążę starałam sie przy tsh ok 2,5-3 i lekarz nie mówił, zeby nie próbować. Udalo sie i w 5tc bylo 2,5 a w 7 tygodniu spadlo troche do 2,2 bez leków. Ale dostslam euthyrox 25, zeby bylo jeszcze nizej.
Endokrynolog z kolei mówiła, ze to normslne i czesto przy wzroście beta hcg, hormon tsh spada ale tylko w na początku ciazy ( taki "sfałszowany" wynik). U mnie tak właśnie było. W kolejnych tygodniach jak beta się stabilizuje to tsh się już podnosi.
Ja jak dowiedzialam się, ze ciąża obumarła dzieki lekom mialam tsh1,6. Tarczyca nie byla problemem.
Mam nadzieję, ze Ci nie namieszałam.
Ja na Twoim miejscu bym sie starała.
Szkoda czasu...

Tak, masz racje, bardzo szkoda czasu, tym bardziej jak się go ma tak mało ... Może poproszę o ten lek, skoro można go tez w ciąży brać i niech to tsh się obniża. Może choć trochę spadnie zanim ruszymy ze staraniami. W każdym razie zapewne lepiej choć zacząć zbijać to tsh niż nic nie robić .
@Nunia a ile tych tabletek się dziennie bierze?

Ja miałam długo traumę, jednak wpadka daje po psychice. Teraz już niby lepiej ale wciąż że strachem. Pewnie jakbym chciała ciążę to nie mogłabym zajść [emoji23]
Co do kwiatka to napewno ciężko jej znaleźć czas. Maleńka jak widać wymagająca no i wiadomo organizacja życia na nowo. Jakby nie było jesteśmy z tobą kwiatku [emoji3590]
Monika trzymam za was kciuki dziś i czekam na wiesci. Ściskam [emoji3590]
Arona masz rację. Na dodatek
dziś dostałam jakiegoś doła. Może przez zmęczenie bo po szczepieniach już 2 doby taka płaczliwa i źle spi .
Normalnie poryczałam sobie nad przemianą mojego wygodnego życia niezależnej, zadbanej fitkobitki na karmienie, przewijanie i lulanie 24/dobę.Ledwo dom uda się ogarnąć z pomocą córki, na resztę nie ma szans.
Wiem że grzeszę tym narzekaniem ale jakoś mnie tak dopadło.
@kwiatek 250 mam nadzieję że z Wami wszystko w porządku a to milczenie to tylko brak czasu.

Tak, masz racje, bardzo szkoda czasu, tym bardziej jak się go ma tak mało ... Może poproszę o ten lek, skoro można go tez w ciąży brać i niech to tsh się obniża. Może choć trochę spadnie zanim ruszymy ze staraniami. W każdym razie zapewne lepiej choć zacząć zbijać to tsh niż nic nie robić .
@Nunia a ile tych tabletek się dziennie bierze?
Ja bralam 1 tabletke euthyrox 25. Najmniejsza dawka z możliwych. Moj organizm dobrze reagował i szybko.
To sa leki ktore bierze się tylko rano na czczo jakaś godzinkę przed śniadaniem, zeby się wchlonęła.
Pewnie Tobie też by wystarczyła 😀

Arona masz rację. Na dodatek
dziś dostałam jakiegoś doła. Może przez zmęczenie bo po szczepieniach już 2 doby taka płaczliwa i źle spi .
Normalnie poryczałam sobie nad przemianą mojego wygodnego życia niezależnej, zadbanej fitkobitki na karmienie, przewijanie i lulanie 24/dobę.Ledwo dom uda się ogarnąć z pomocą córki, na resztę nie ma szans.
Wiem że grzeszę tym narzekaniem ale jakoś mnie tak dopadło.
@kwiatek 250 mam nadzieję że z Wami wszystko w porządku a to milczenie to tylko brak czasu.
Teredka...ja nie pamietam już tych czasów jak corka była mała.
Ale i tak rozumiem Cię, bo zmęczenie i codzienne czynności które skupiają się tylko na dziecku każdego mogą z czasem pogrążyć.
I mimo wielkiego szczęścia, trzeba pomyśleć o sobie. My kobiety tak mamy.

Ja bralam 1 tabletke euthyrox 25. Najmniejsza dawka z możliwych. Moj organizm dobrze reagował i szybko.
To sa leki ktore bierze się tylko rano na czczo jakaś godzinkę przed śniadaniem, zeby się wchlonęła.
Pewnie Tobie też by wystarczyła 😀
Dziekuje Ci kochana za odpowiedz! Trochę mi się rozjaśniło w głowie 😉

@Teredka jestes po prostu zmęczona . Ale wszystko w końcu przemija, dół tez minie ;) Zapewne wkrótce uda Ci się wygospodarować troszkę czasu wyłącznie dla siebie i poczujesz się lepiej . Trzymaj się kochana 🌻

Teredka...ja nie pamietam już tych czasów jak corka była mała.
Ale i tak rozumiem Cię, bo zmęczenie i codzienne czynności które skupiają się tylko na dziecku każdego mogą z czasem pogrążyć.
I mimo wielkiego szczęścia, trzeba pomyśleć o sobie. My kobiety tak mamy.
Dokładnie. Ja też już dawno zapomniałam jak to było. Ja mam taki problem ,że jak mała śpi lub mąż się nią zajmuje ,to zamiast zająć się czymś przyjemnym to ja latam ze ścierką i odkurzaczem i nadrabiam zaległości "perfekcyjnej pani domu"
Eh myślałam że tym razem będę mądrzejsza, ale wieloletnie nawyki trudno zmienić .

reklama
Dziewczyny, nie jestem na bieżąco, ale w ten weekend planuję nadrobić.
Wyszłyśmy dziś do domu.
Proszę, powiedzcie mi, co ile godzin karmiłyście piersią swoje dzieci, regularnie co 3h?? Czy na zawołanie??? Moja spi cały dzień, niby super, ale wybudzić ją na jedzenie, katorga, wszystkie sposoby poloznych, książkowych czy przyjacielskich juz teraz, bo się dowiedzieli, wykorzystane, ciężko ją wybudzić, je max 20-30 i spi. Ale w nocy jest impreza.... zaczyba się kolo północy lub drugiej w i jest w stanie trwać do 8 - 9 rana i domaga się jeść. Może tak jeść non stop, inaczej płacz... Idzie oszaleć!!
Krocze mnie boli, kręgosłup też, dalej wyglądam jak w ciąży, spadlam tylko 5kg!!!, a dzidzia cudna, ale boję się, że będzie niedożywiona, albo co.

Do góry