reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża po 40

Ostatnio u siostry mieli jelitowke wszyscy ale skoro siedzicie w domu to skąd byś miała mieć? Oby to było pojedyncze zdarzenie i szybko przeszło. Mi pod koniec ciąży nie raz zgaga prowokowała wymioty... Uważaj na siebie bo takie darcie może przyspieszyć rozwieranie szyjki.

reklama
Kawoszka81, jesteś, jak fajnie, bo przepadłaś na bardzo długie tygodnie !!!!!

Wiecie, ja mam wrażenie, że mój brzuchol coraz bardziej opada... i tak mi zaczyna od czasu do czasu twardnieć, a do Walentynek jeszcze kilka dni... :) Muszę jednak nogi zaciskać i trzymać!:)

Ale emocje no 😁
Ja ostatnie tygodnie miewałam nawet godzinę czy 2 regularne skurcze, które przechodziły po kąpieli 😂 ale za każdym razem wydawało się, że to już. Któregoś wieczora miałam znowu piękne co 10 minut a to już 38.6 dni było... I znowu się uspokoiło... Aż tu nad ranem chlustnely wody... Bez skurczy!
Tego kurcze nie zgadniesz.
Moja kuzynka z 3 dzieckiem miała lepsza niespodziankę. Termin był więc oddala starszych mamie, poszła na kontrolę a lekarz, że do porodu daleko, nie zanosi się... To zaprosili znajomych na piwo, chata wolna... Mąż i znajomi po piwku a ta mówi., że jakiś dziwny skurcz miała i idzie do ubikacji... Za chwilę był krzyk, Marcin łap dziecko! 😳
3 skurcze i dziecko wyskoczyło!
To dopiero szaleństwo 😂

Ale emocje no 😁
Ja ostatnie tygodnie miewałam nawet godzinę czy 2 regularne skurcze, które przechodziły po kąpieli 😂 ale za każdym razem wydawało się, że to już. Któregoś wieczora miałam znowu piękne co 10 minut a to już 38.6 dni było... I znowu się uspokoiło... Aż tu nad ranem chlustnely wody... Bez skurczy!
Tego kurcze nie zgadniesz.
Moja kuzynka z 3 dzieckiem miała lepsza niespodziankę. Termin był więc oddala starszych mamie, poszła na kontrolę a lekarz, że do porodu daleko, nie zanosi się... To zaprosili znajomych na piwo, chata wolna... Mąż i znajomi po piwku a ta mówi., że jakiś dziwny skurcz miała i idzie do ubikacji... Za chwilę był krzyk, Marcin łap dziecko! 😳
3 skurcze i dziecko wyskoczyło!
To dopiero szaleństwo 😂
Matko, ale jaki szybki poród:) Ja to bym w sumie chciała tak:)!!!
I masz rację, emocje zaczynają być ogromne, ciągle oglądam ten brzuch, w toalecie sprawdzam czy już czop wychodzi czy nie, mój facet mówi, że jak w łóżku w nocy mogą mi wody odejść, to może ochraniacz na materac już założymy, żeby nie poplamić, no jazda bez trzymanki zaczyna być, ale taka bardzo pozytywna:)

Kurcze Kwiatku ! na prawdę emocje ogromne !
Mi przy 1 dziecku wody odeszły w szpitalu ale tylko tak trochę bez żadnych spektakularnych chlupniec , a przy drugim mówiąc szczerze , nie mam pojęcia kiedy , dziwne , zupełnie tego nie pamietam, wręcz podejrzewam, ze musieli mi je chyba przebić , bo nic nie kojarzę . Rodziłam jakieś 16 h to było mi obojętne wtedy wiele rzeczy 🥴
A tymczasem , jak na złość, miałam w tym miesiącu jakąś super owulację! Zwykle nic nie czuję, a teraz wow! Wszelkie możliwe jej objawy miałam 😉 No ale my sobie ten miesiąc odpuściliśmy wiec szlag by trafił . Żeby to przypadkiem nie była moja ostatnia owulacja w życiu , dlatego taka spektakularna , na do widzenia 😳😉

Wiesz, po każdym porodzie (poronieniu też) cykle mogą się zmienić. Może od teraz każda owu będzie taka spektakularna.
Ja tak miałam po urodzeniu trzeciego dziecka - jak wróciła owu (dość szybko niestety dostałam okres i wróciły normalne cykle mimo karmienia), to zaczęłam czuć dokładnie dzień, a czasem nawet niemal moment owu - jakby mi balon w brzuchu pękał. Gdy syn miał trochę ponad 2 lata któregoś dnia dostałam bardzo złą wiadomość i w tym momencie poczułam takie coś jak zawsze gdy miałam owu, chociaż to był dopiero 9 dc. Uznałam, że to niemożliwe i zapomniałam o tym aż do dnia gdy się zorientowałam, że powinnam już mieć okres, a nie mam... Tą ciążę niestety straciłam, a po niej przestałam czuć owulację. Może Ty właśnie zaczęłaś i tak już będzie🙂

Muszę przyznać, że gdyby nie to forum nie wiem jak poradzilabym sobie emocjonalnie e. Zaczynam 26 tydzień ciąży i w dalszym ciągu miewam chwile załamania ale Wasze posty daja mi nadzieję, że będzie dobrze, że kiedy urodzi sie Mała bede najszczesliwsza na świecie. Na razie tego nie czuję tylko sie zamartwiam. Mieszkam na wsi, wszyscy się tu znają i czuje się skrępowana tą ciąża, ze wzgledu na mój wiek. Poza tym dla części mojej najbliższej rodziny moja ciaza jest tematem tabu. Żadnych pytań o dziecko, o moje samopoczucie, nic, tak jakbym nie byla w ciąży. Jedna z tych osób 2 razy podczas jakiejs rozmowy powiedziała, że przecież "dorośli ludzie wiedzą co robić zeby nie mieć dzieci, wpadki zdarzaja sie tylko malolatom, ja to bym już nie chciała" itd. Chociaż nigdy nie użyłam słowa wpadka. Zawiodłam sie na najbliższych mi osobach, nie usłyszalam ani jednego miłego słowa a spotykamy się często. Rodziców już nie mam. Przy pierwszym dziecku byli dużym wsparciem.Rodzice męża schorowani. Wiem, że z mężem bedziemy musieli radzic sobie sami i to też mnie martwi. Przepraszam, że zamieszczam taki mało optymistyczny wpis ale taki mam ostatnio nastrój i chyba muszę sie wygadać.
Kochana wszystkie miałyśmy podobne dylematy więc nie jesteś sama, ludziom nic do tego, to wasze życie i wasze szczęście. Jak maluszek się urodzi wszystko to pójdzie w zapomnienie, zobaczysz 😃ja z wielką dumą pchałam wózek z małą a teraz ciągnę sanki 😅oszczędzaj się i odpoczywaj teraz

Wiesz, po każdym porodzie (poronieniu też) cykle mogą się zmienić. Może od teraz każda owu będzie taka spektakularna.
Ja tak miałam po urodzeniu trzeciego dziecka - jak wróciła owu (dość szybko niestety dostałam okres i wróciły normalne cykle mimo karmienia), to zaczęłam czuć dokładnie dzień, a czasem nawet niemal moment owu - jakby mi balon w brzuchu pękał. Gdy syn miał trochę ponad 2 lata któregoś dnia dostałam bardzo złą wiadomość i w tym momencie poczułam takie coś jak zawsze gdy miałam owu, chociaż to był dopiero 9 dc. Uznałam, że to niemożliwe i zapomniałam o tym aż do dnia gdy się zorientowałam, że powinnam już mieć okres, a nie mam... Tą ciążę niestety straciłam, a po niej przestałam czuć owulację. Może Ty właśnie zaczęłaś i tak już będzie🙂
Ach mam nadzieje! Bardzo bym chciała 🤩

Kurcze Kwiatku ! na prawdę emocje ogromne !
Mi przy 1 dziecku wody odeszły w szpitalu ale tylko tak trochę bez żadnych spektakularnych chlupniec , a przy drugim mówiąc szczerze , nie mam pojęcia kiedy , dziwne , zupełnie tego nie pamietam, wręcz podejrzewam, ze musieli mi je chyba przebić , bo nic nie kojarzę . Rodziłam jakieś 16 h to było mi obojętne wtedy wiele rzeczy 🥴
A tymczasem , jak na złość, miałam w tym miesiącu jakąś super owulację! Zwykle nic nie czuję, a teraz wow! Wszelkie możliwe jej objawy miałam 😉 No ale my sobie ten miesiąc odpuściliśmy wiec szlag by trafił . Żeby to przypadkiem nie była moja ostatnia owulacja w życiu , dlatego taka spektakularna , na do widzenia 😳😉
No to Wy sobie nie odpuszczajcie tych owulacji, bo ja tu na newsy czekam😍🥰...

reklama
Celesty dobrze Cię rozumiem, ja też się wstydziłam, mimo wsparcia i akceptacji najbliższych , mimo tego że codziennie wmawiałam sobie że to dar i wyróżnienie a ludziom nic do tego...to i tak jakoś tak mi było wstyd..to było ponad mną, nawet zadowolona byłam że brzuch malutki i w zimowych ciuchach nie wyglądałam na ciąże. Dlatego wyobrażam sobie jak Tobie ciężko nie mając wsparcia. Na szczęście wszystko mija kiedy już jest dzidziuś, to takie szczęście że aż miałam wyrzuty że nie zawsze cieszyłam się z tej ciąży. Uwierz że będzie cudownie , mów do tego małego człowieczka i cieszcie się sobą, staraj się myśleć pozytywnie, olej wszystkich, ja wiem że czasem trudno, ale musisz. Pisz tu co u Ciebie, nie tylko wtedy gdy Ci źle, my tu razem z Tobą czekamy na tego dzidziusia [emoji173][emoji847][emoji3059]
Kawoszka lepiej już? Jeśli mogę doradzić to przy dolegliwościach pokarmowych najlepiej zastosować kilka dni dietę lekkostrawną, bez cukrów, żeby wyciszyć cokolwiek tam jest, wirusy czy niestrawność.
Kwiatek co dzień sprawdzam z niecierpliwością czy już, nawet jak nie mam czasu [emoji1787] a tu nic [emoji854]
Dziewczyny jeszcze miałyśmy tu chyba na marzec Pulp - może się jeszcze tu pokaże [emoji4]

Do góry