reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża po 40

Aga wyniki sa bardzo dobre a cialka ketonowe pojawiaja sie w moczu w ciazy jesli ilosc jest mala to luz jesli duza to zwieksz troche ilosc weglowodanow w posilkach :)
ja mialam cukrzyce ciazowa i jak za bardzo trzymalam sie diety to wtedy cialka mi sie pojawialy dopoki ilosc byla w miare to lekarka nic nie mowila :) ale kupilam takie paski i codziennie rano sama w domu sobie mierzylam

reklama
Aga wyniki sa bardzo dobre a cialka ketonowe pojawiaja sie w moczu w ciazy jesli ilosc jest mala to luz jesli duza to zwieksz troche ilosc weglowodanow w posilkach :)
ja mialam cukrzyce ciazowa i jak za bardzo trzymalam sie diety to wtedy cialka mi sie pojawialy dopoki ilosc byla w miare to lekarka nic nie mowila :) ale kupilam takie paski i codziennie rano sama w domu sobie mierzylam
Mojemu lekarzowi nie podobał się wynik na czczo i jednak dostałam skierowanie do poradni , ale w sumie może to dobrze. Zacznę bardziej kontrolować dietę i może nie przytyję tyyle w co poprzednich ciążach. Moje wszystkie dzieci ważyli powyżej 4 kg, a najmłodsi po 4,5 kg.
I dzisiaj dowiedziałam się , że najprowdopodobniej kolejny syn ;)

witaj, mam 43 lata i miesiac temu urodzilam zdrowa coreczke, mieszkam zagranica i tutaj standardowo robi sie test wolnego dna ; mnie ze wzgledu na wiek ryzyko wyszloby pewnie b.wysokie a nie chcialam sie denerwowac; w kazdym razie zrobilam ten test tzw nipt not invasive prenatale test , i wyszedl negatywny; standard to 3 trisomie; mimo tego bylam niespokojna i na poczatku trzeciego trymestru zrobilam ponownie ten sam test i oczywiscie znowu wyszedl negatywny; pierwszy test refundowany i wykonywany przez lokalne centrum badawcze przy szpitalu uniwersyteckim; myslalam sobie a moze pomylili probke? a moze maja lipna technologie? wiec ten drugi test robilam komercyjny, harmony, i tez wyszedl negatywny; amniopunkcja to ryzyko ktorego nie chcialam podjac bo nie wiem jakbym przezyla strate zdrowego dziecka, jakby akurat na mnie trafilo z komplikacjami; cala ciaze czulam ze wszystko ok, nie bylo tez zadnych komplikacji z cisnieniem czy cukrzyca, po porodzie malutka standardowo zostala przetestowana na 12 chorob genetycznych i jest ok; ja robilam te testy bo tylko trisomie sie dla mnie liczyly; jakby np mala miala turnera czy muko to i tak bym ja urodzila; wiec ja ze swej strony moge Ci polecic test harmony, ktory jest na pewno znacznie dokladniejszy niz Twoje obecne badania , a przy tym nieinwazyjny; acha, tutaj ceny tych testow prywatnie wahaja sie od 350 do 460 euro; nie wiem czemu w Polsce jest drozej;
Wiem o teście harmony, ale jednak nie zdecyduje sie na wydanie pieniędzy. Mając na utrzymaniu 4 dzieci, w tym 2 studentów nie chcę wydawać kasy po to żeby tylko dowiedzieć się. Po urodzeniu i tak się dowiem ;) A o terminacji nie myślę. Jeżeli coś będzie niepokojącego na usg to zdecyduję się na amniopunkcję.

Super :)
Ja mam wyniki po prenatalnych. I niestety nie są za dobre. Tak jak miałam przeczucie lepiej, żebym testu Pappa nie robiła.
Usg wyszło ok.
A moje wyniki końcowe to:
21 1:16 po skorygowaniu 1:141
18 1:38 po skorygowaniu 1:750
13 1:118 po skorygowaniu 1:1593
Wolna b- hcg 53,55 IU/I
Papp-A 3,195 IU/I
Wskazania do amniopunkcji ze względu na podwyższone ryzyko trisomii 21.
No i teraz mam zagwostkę robić amniopunkcję , czy nie?
Ja bym zrobiła te płatne badanie jeśli masz pieniążki ... ja po tym moim poronieniu to jestem wrażliwa na to wszystko, ale tu chyba dziewczyny miały amniopunkcję i wszystko ok było .. to twoja decyzja kochana.

Magda ,a Ty gdzie przepadlas?
Byłam na święta u rodziny męża bo były tez chrzciny bliźniaków.
Jestem 5 dni przed planowanym terminem @ i raczej dostanę.. tym razem Clo nie pomogło . W 24dc robiłam betę i wyszła taka jak ostatnio niby płodne były 21,22 i fakt miałam silny ból jajników tylko widocznie nie jest jeszcze czas na ciąże .

reklama
Nie pamietam jak się nazywały sprawdzę i napisze ale to wszystko jest to samo tylko inna nazwa moj gin mówił ze sam będzie tam pacjentki wysyłał bo są najtańsze . Robiłam 3 chromosony. Teraz jeśli się uda to tez zrobię .
Czekaj Magda bo skoro byłaś w ciąży to szansa jest zobacz jak u mnie taki długi czas nie ,a tu jak tabletki zaczęłam brać to pach .Wiesz jak zawsze ktoś pisał ze jak się odpuści byłam do tego sceptycznie nastawiona ,a tu masz idzie dwunasty tydzień.Dziś na imprezie nikt nie wie dział tylko mama i siostra wiadomo nikomu nie powiedziały.Syn mojego brata ma osiem lat mamy super kontakt siedzi u mnie na kolanach i mówi tak :mogłabyś urodzić mi jeszcze takiego jednego kuzyna ,że jak on jedzie prędzej do domu (czyli z imprezy szybciej z córką moją się urywaja)to bym miał się z kim bawić.Normalnie nas scielo słyszał to mój ojciec i jego siostra .Ona gdzie ci urodzi za niedługo babcia będzie

Do góry