reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża po 40

Ja acard mam zalecony ze wzgledu na pierwsza ciaze i wiek powyzej 40. Wiecej na ten temat piaze Mamaginekog na swoim blogu.
Link do: Profilaktyka kwasem acetylosalicylowym w ciąży - Opowiadam historie z życia i przemycam wiedzę medyczną dla Kobiet
Chloe ale lekarz Ci zalecił? Czy sama po przeczytaniu u mamy ginekolog stosujesz.
Ufam Nicole i wiem, że ma super wiedzę, ale nie wszystkie kobiety mogą stosować acard.
Ogólnie to lek rozrzedzający krew.
A łykasz na noc?

reklama
Witajcie dziewczyny. Ja po wizycie u diabetologa. Nie było tak strasznie. Od jakiegoś czasu ograniczyłam cukier i zmieniłam trochę diete. Dziś na czczo wynik 105 i się trochę zmartwilam. Musze wyeliminować wszystko, co mi podwyższa cukier. Wczoraj zjadlam jedynie ser żółty, którego ponoć nie mogę jeść. Dostalam listę rzeczy, które mogę jeść i ile na tydzień i oczywiście musze mierzyć cukier 6 razy dziennie. Musze poszukać w internecie jakieś sprawdzone diety. Pozdrawiam Was wszystkie.

Chloe ale lekarz Ci zalecił? Czy sama po przeczytaniu u mamy ginekolog stosujesz.
Ufam Nicole i wiem, że ma super wiedzę, ale nie wszystkie kobiety mogą stosować acard.
Ogólnie to lek rozrzedzający krew.
A łykasz na noc?
Tak jak pisalam pare razy: acard zalecila mi lekarka, biore na noc.
Link do Mamyginekolog podalam informacyjnie, bo nie wszystkie dziewczyny slyszaly o tej profilaktyce, a czasami jest bardzo zalecana. Zawsze po przeczytaniu latwiej omowic te sprawe z lek.prowadzacym, bo przeciez on zna wszystkie wyniki pacjentki.

Cześć Dziewczyny :)
U mnie nadal nici ze starań.
Zrobiłam badanie prolaktyny, progesteronu i testosteronu w 22 dniu cyklu i mam takie wyniki:
prolaktyna 10,04 norma do 19,40
progesteron 8,99 norma do 15,90
testosteron 0,91 norma do 1,97
Tsh 2,2717 norma do 4,9400
Ginekolog twierdzi, że wszystko ok.
Podobno Tsh powinno być poniżej 2.
Jakie miałyście wyniki przy staraniach?

Witajcie ! Byłam dziś na wizycie i okazuje się , że moje wszystkie lęki były całkiem nieuzasadnione . Cały czas trudno mi uwierzyć , że wszystko będzie Ok . Dzidzia ma się całkiem dobrze :)
Zapytałam moją gin o suplementy na drugi trymestr . Jedyne co powiedziała to , że nie ma potrzeby już łykać kwasu foliowego ! Skoro wyniki mam bez zastrzeżeń to przynajmniej na razie nie ma co brać tabletek mimo , że jestem wegetarianką . Powiedziała , że może wyjść na nienowoczesną ale uważa , że żaden suplement nie zastąpi zrownoważonej diety . Także w tej chwili łykam jedynie magnez i Cyklo3fort - niestety mam kruche naczynia , sporo popękanych na nogach i skłonność genetyczną do chorób krążenia .

Witam dziewczyny :) poczytałam co u was i gratuluję szczęśliwej mamusi i wszystkim z szajacymi dzidziusiami w brzuszku :)
U mnie niestety się nie udało tzn. najprawdobniej się nie udało. Po pierwszym usg wyszła 4 tygodniowa ciąża co wydaje mi się mało możliwe choć szczerze nie planowałam dziecka i totalnie nie pamiętam kiedy miałam ostatnia@. W miedzy czasie robiłam 2 razy betę bo plamiłam i albo za szybko powtarzałam badanie albo porostu ciąża za słabo się rozwijała. Dziś byłam na kolejnym usg i owszem jest pęcherzyk większy, jest zarodek ale nie ma akcji serca. Mój lekarz nie daje temu szans ale chcę mieć pewność wiec w niedziele zrobi mi w szpitalu betę i usg,wyjdę do domu na żądanie, a w wtorek podjadę na czczo do szpitala zrobi mi jeszcze raz usg i betę i jak będzie miał pewność zabieg a wieczorem do domu. I choć w pierwszym odruchu bo stwierdzeniu ciąży byłam w szoku i w sumie nie wiedziałam nawet czy mnie to cieszy to teraz jest mi przykro, ulozylam sobie to w głowie, przypomniałam sobie te szczęśliwe chwile z ciąży z córką i najważniejsze wróciłam do wspomnień kiedy córka była takim szkrabem i zatesknilam za tym,a teraz...fajnie byłoby gdyby można była wyłączyć myślenie, ale niestety. Tak widocznie było pisane ze mam być mama jednego dziecka i dobrze że mam to jedno dziecko
Dobrze wiem co przezywasz .
L
Jasne ze nie ale ja jestem typem osoby która mało wierzy w cuda. Trzymam się faktów a doświadczenia w poronienia chyba mam spore do tej pory straciłam 5 ciaz. U mnie problemem jest to ze mój organizm uważa ciążę za totalnego wroga i walczy, a biorąc pod uwagę mój wiek mam mniej sił na ta walkę.
Dobrze wiem co przeżywasz ale mam nadzieje , że może jednak nie wszystko stracone . Serduchem jestem z Tobą

Witajcie ! Byłam dziś na wizycie i okazuje się , że moje wszystkie lęki były całkiem nieuzasadnione . Cały czas trudno mi uwierzyć , że wszystko będzie Ok . Dzidzia ma się całkiem dobrze :)
Zapytałam moją gin o suplementy na drugi trymestr . Jedyne co powiedziała to , że nie ma potrzeby już łykać kwasu foliowego ! Skoro wyniki mam bez zastrzeżeń to przynajmniej na razie nie ma co brać tabletek mimo , że jestem wegetarianką . Powiedziała , że może wyjść na nienowoczesną ale uważa , że żaden suplement nie zastąpi zrownoważonej diety . Także w tej chwili łykam jedynie magnez i Cyklo3fort - niestety mam kruche naczynia , sporo popękanych na nogach i skłonność genetyczną do chorób krążenia .
Super wiadomosc! Gratki :)
Co do suplementow to wielu lekarzy zaleca kwasy DHA, ktore na tym etapie sa potrzebne. No i czasami lyka sie suplementy zeby np.potem nie jesc zelaza.
Oczywiscie decyzja nalezy do Ciebie i Twojej gin. Na jakim etapie jestes skoro zaczynasz II trymestr? Ja musze odtworzyc swoja liste z datami porodow, ktora zgubilam...

Cześć Dziewczyny :)
U mnie nadal nici ze starań.
Zrobiłam badanie prolaktyny, progesteronu i testosteronu w 22 dniu cyklu i mam takie wyniki:
prolaktyna 10,04 norma do 19,40
progesteron 8,99 norma do 15,90
testosteron 0,91 norma do 1,97
Tsh 2,2717 norma do 4,9400
Ginekolog twierdzi, że wszystko ok.
Podobno Tsh powinno być poniżej 2.
Jakie miałyście wyniki przy staraniach?
Ja mialam tsh ponizej 2, a innych nie robilam. Wydaje sie, ze 2,27 to dobry wynik, a na innym forum kobiety pisaly, ze mialy nawet ok 4 bedac juz w ciazy.

reklama
Tak jak pisalam pare razy: acard zalecila mi lekarka, biore na noc.
Link do Mamyginekolog podalam informacyjnie, bo nie wszystkie dziewczyny slyszaly o tej profilaktyce, a czasami jest bardzo zalecana. Zawsze po przeczytaniu latwiej omowic te sprawe z lek.prowadzacym, bo przeciez on zna wszystkie wyniki pacjentki.
To może poobserwuj , kilka dni weź co drugi dzień i porozmawiaj z lekarką prowadzącą na ten temat.

Do góry