reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża po 40

Dzien dobry dziewczyny!
Milego dnia kobiet!
Ja wczoraj zaliczylam jakis najwiekszy zjazd w tej ciazy i chyba od lat. No regularnie ryczalam i wszystko bylo beznadziejne. Zauwazylam takie zjazdy jak jestem zmeczona, a wczoraj duzo milam na glowie i nie dopilnowalam robotnikow-czegos tam nie domalowali i moj mial do do mnie zal. Do tego mam na buzi jakas wysypke -okropna. Wygladam z nia fatalnie. Czy macie jakies problemy z cera? Ja mam sucha skore, wysypki na buzi i dekolcie, a wczoraj mi pekl kacik ust. Moze wysypki mam od nadmiaru nabialu, bo w ciazy mam na niego ochote, a wczesniej jadlam b.malo. podejrzwam tez zmiany hormonalne, bo wysypka jest na policzkach. Biore tez witaminy wiec skad te zajady? Normalnie wzielabym duza dawke vit.B2, ale w tym stanie sie boje. Wczoraj wieczorem "z pewna doza niesmialosci"wzielam jedna tabletke, dzisiaj wezme druga ;). Az sie ciesze, ze za tydzien ide do lekarza i robie wyniki, bo moze brakuje mi zelaza lub czegos. Czy myslicie, czy jest sens isc z buzia do dermatologa? Przeciez sterydow ani wiekszosci lekow w ciazy nie mozna, a nawet jak nie jest bezwzglednie konieczne to i tak balabym sie smarowac...
JWitai ja tez mam problemy z cera mam sucha skórę i wysypke ale myślę ze u mnie to nawrót trądziku rozowatego przed ciaza sie leczylam i byl spokój a teraz od nowa.

reklama
Witaj. Ja mam dwójkę dzieci i teraz pojawiła się trzecia ciaza w wieku 41 lat. Tez byłam przerazona na poczatku, czy dam radę, po co mi to wszystko skoro mam już dzieci. Poza tym miałam polipy i najpierw je miałam usunąć -a tu ciaza. Tez przechodzę ta ciaze strasznie- wymioty do tej pory 17 tydzień. Jednak z każdym kolejnym dniem mysle, że będzie dobrze i dam radę. My kobiety jesteśmy twarde babki;)
Witaj @Karlaa3 w naszym gronie , rozgość się i oczywiście nudnej i książkowej ciąży :)

JWitai ja tez mam problemy z cera mam sucha skórę i wysypke ale myślę ze u mnie to nawrót trądziku rozowatego przed ciaza sie leczylam i byl spokój a teraz od nowa.
Ja tez sie obawiam, ze to moze byc tradzik rozowaty. Niby nie mialam przed ciaza, ale cere naczynkowa juz tak. I takich tez kosmetykow uzywam. Teraz pol apteki wykupilam. Biore pod uwage alergie, bo na policzkach mam tarke i nawet mocne tlusciochy sobie nie bardzo daja rade. Wokol skrzydelek nosa tez cos mam, kiedys niby zostalo to zjagnozowane jako łojotokowe zapalenie skory. Wyleczylam. Teraz nic nie mija, a jak pisalam boje sie stosowac leki.

Hej ;) Termin mam na 15 sierpień. Podobno będzie dziewczynka, ale na 100 % nie wiem. Z powodu że nam 41 lat 5.3.18.miałam robiona amnopunkcje. Czekam na wyniki, które tez potwierdza płec maluszka. Co do jedzenia - nie mogę jeść wszystkiego. Dużo zapachów mi przeszkadza. Masakra jakas. Jedyny plus ze nie mogę patrzeć na slodycze;) Mam nadzieje, ze powoli wszystko wroci do normy. Fajnie być tutaj by dzielić się problemami i radościami. Pozdrawiam wszystkich serdecznie;)
A dlaczego robilas amnio? Test PAPPA wyszedl niedobrze czy od razu Cie skierowali?

I jest spóźniona ale jest @.... piękny prezent na dzień kobiet [emoji22]
Lilly, ja jestem słaba w pocieszaniu, ale jak napisala ktoras z dziewczyn, @ i do tego regularna jest najlepszym dowodem na to ze jestesmy plodne i jest szansa.

I znowu cos z zycia: moja przyjaciolka urodzila w 39 rż drugie dziecko. Ciaza bezproblemowa, porod sn. A ona, jak kobiety w jej rodzinie, dwa lata pozniej dostala przedwczesnej menopauzy. To sprawa indywidualna, a jak system dziala to mozna probowac. Sa tez leki, ktore mozna brac w stanie blogoslawionym. Trzymaj sie cieplo.

Lilly, ja jestem słaba w pocieszaniu, ale jak napisala ktoras z dziewczyn, @ i do tego regularna jest najlepszym dowodem na to ze jestesmy plodne i jest szansa.

I znowu cos z zycia: moja przyjaciolka urodzila w 39 rż drugie dziecko. Ciaza bezproblemowa, porod sn. A ona, jak kobiety w jej rodzinie, dwa lata pozniej dostala przedwczesnej menopauzy. To sprawa indywidualna, a jak system dziala to mozna probowac. Sa tez leki, ktore mozna brac w stanie blogoslawionym. Trzymaj sie cieplo.

To raczej tak nie działa ... kobiety niepłodne tez maja @... a moja jest spóźniona niestety :-(

reklama
A dlaczego robilas amnio? Test PAPPA wyszedl niedobrze czy od razu Cie skierowali?
Mieszkam we Włoszech. Tu nie robią w 14 tygodniu usg genetycznego - bo niby nieważne. Miałam jedno badanie USG gdzie trwało pięć minut i dowiedziałam sie tylko, ile dziecko ma cm i ze wszystko ok. Następne usg mam w 20 tyg i tez nie jestem pewna, co zostanie mi zrobione. Wiec z wielkim bólem zdecydowalam się na amnopunkcje ( bo nic do tej pory nie wiem) - ale badanie nie jest takie tragiczne i jest bezpieczne. Teraz tylko stres, bo czekam na wyniki. Tutaj wszystko funkcjonuje inaczej, na początku byłam zestresowana, bo dwójkę dzieci rodziłam w Polsce i inaczej to wyglada. Testu papa tez nie miałam robione go, bo niby wykazuje wady moje, a nie dziecka.

Ostatnia edycja:
Do góry