reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Ciąża po 40

Witam, miałam już tu nie pisać, ale zaglądam prawie codziennie, bo czekam na wieści od saranty. Minął już miesiąc od planowanej cesarki a tu cisza nie chwalisz się swoją córeczką! Pozdrawiam wszystkie "czterdziestki"

reklama
poczterdziestce: hi, też jestem po 40 i za kilka dni moja córeczka będzie mała pierwsze urodziny :) i chcemy by miała rodzeństwo. więc próbuj :) ja muszę jeszcze poczekać kilka miesięcy, bo gin po cc mówił by odczekać co najmniej rok. więc czekamy i wiosną będziemy próbować.
Powodzenia. Pozostałym dziewczynom też tego życzę.

Mój synek niedługo kończy 11 miesięcy, ja mam 43 lata i mój lekarz dał mi tylko 6 miesięcy odpoczynku (rodziłam siłami natury), więc już jesteśmy zapóźnieni ;). Ostatnio wróciliśmy wykończeni z wizyty u teściów i nawet mój mąż, który zawsze chciał mieć dwójkę dzieci, zaczął mówić, że to chyba będzie dla nas za trudne. Ale może nam się zmieni jak odpoczniemy w pracy :).

Poczterdziestce jesli chcecie aby wasze dziecko miało rodzeństwo to nie ma sie nad czym zastanawiac.Wady genetyczne sa w tym wieku czestsze ze względu na mniejsza dzietnosć wsród kobiet ,to statystyka...A kobieta w kazdej sytuacji da sobie rade,lepiej lub gorzej ale zawsze da...
Jednak jest chyba statystycznie potwierdzone, że wady genetyczne są mocno skorelowane z wiekiem. Choć wątpię, czy faktycznie w starszym wieku wady w kolejnych ciążach u tej samej matki występują niezależnie. To pewnie trudno zweryfikować właśnie ze względu na niewielką liczbę urodzeń.

Cześć dziewczyny :)
Pisałam tu jakiś czas temu, obecnie jestem w 15 tc ciąża rozwja się prawidłowo. Trzy tygodnie temu robiłam testy genetyczne Nifty maluszka i pod sercem rośnie mi zdrowa dziewczyneczka :D przypomnę że mam już 19 letnią córkę (z poprzedniego związku) oraz 8 miesięczną córeczkę. Mąż się śmieje że jestem kilerem plemników Y :D widoczne dane mi są same dziewczynki. Ogromnie się cieszę bo chciałam żeby najmłodsza córeczka miała siostrę. Różnica między nimi będzie rok i 2 miesiące :) kamień spadł mi z serca jak odebrałam wyniki badań genetycznych. W grudniu skończyłam 41 lat więc obie ciąże po 40 :) co do statystyk, też czytałam ostatnio że więcej przypadków wad genetycznych u dzieci starszych matek wynikają z tego że mniej jest ciąż po 40 rż i porównując ilość ciąż do wad wychodzi niestety niekorzystnie, a ostatnie badania były prowadzone w 1966 r, więc no głowa do góry i czterdziestki nie bójcie się damy radę :) pozdrawiam. :)

Witaj Bona75 :) to cudowne wieści o doskonałych wynikach badań a babiniec w domu to fajna sprawa :-) :) Mi też lekarka nie odradzała ciąży kiedy mówiłam jej o planach więc myślę że wiele się zmieniło w ostatnich latach , choćby to że teraz 60 latki wyglądają fantastycznie więc te nasze dzieciaczki 20 latki nie będą się wstydzić staruszków  ;-) ;)

Bona75 proszę napisz kiedy wykonuje się badania Nimfy i czy możesz podać przybliżony koszt badania i jak to w ogóle wygląda i czy długo czeka się na wyniki?

Bona75 proszę napisz kiedy wykonuje się badania Nimfy i czy możesz podać przybliżony koszt badania i jak to w ogóle wygląda i czy długo czeka się na wyniki?
Badanie wykonuje się od 10 tc. Pobierana jest krew matki i wysyłana do laboratorium DNA. Z krwi matki wyłapuje się DNA dziecka i bada się chromosomy czy jest wszystko ok. Odrazu ustalana jest płec dziecka. Na wyniki czeka się ok 7 dni roboczych.
Koszt badania 2340 zł. W klinice w której ja robiłam badanie, jest możliwość rozłożenia na raty.

Badanie wykonuje się od 10 tc. Pobierana jest krew matki i wysyłana do laboratorium DNA. Z krwi matki wyłapuje się DNA dziecka i bada się chromosomy czy jest wszystko ok. Odrazu ustalana jest płec dziecka. Na wyniki czeka się ok 7 dni roboczych.
Koszt badania 2340 zł. W klinice w której ja robiłam badanie, jest możliwość rozłożenia na raty.
Wooow spora kwota :shocked2: dziękuję za odpowiedź :biggrin2: porozmawiam dzisiaj z lekarka zobaczymy co ona powie dobrze ze wiem cenę przynajmniej nie dam się naciągnąć ;) oczekiwanie na wyniki to chyba najdłuższe 7 dni

Wooow spora kwota :shocked2: dziękuję za odpowiedź :biggrin2: porozmawiam dzisiaj z lekarka zobaczymy co ona powie dobrze ze wiem cenę przynajmniej nie dam się naciągnąć ;) oczekiwanie na wyniki to chyba najdłuższe 7 dni
:) można wykonać jeszcze test pappa ale wyniki to tylk statystyka, z samego naszego wieku ryzyko jest ok 1:70 dlatego ja nie chciałam wogole robić tego badania i zdecydowałam się na wyniki pewne a nie ststystyki i nerwy a Amnio poprostu się bałam

reklama
:) można wykonać jeszcze test pappa ale wyniki to tylk statystyka, z samego naszego wieku ryzyko jest ok 1:70 dlatego ja nie chciałam wogole robić tego badania i zdecydowałam się na wyniki pewne a nie ststystyki i nerwy a Amnio poprostu się bałam

To racja że są pewniejsze badania , tylko ta kwota trochę przerażająca no ale na zdrowiu nie można oszczędzać a Amnio nawet nie wchodzi w grę za duże ryzyko

Do góry