reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ciaza na macierzyńskim

Jagoda 87

Zaangażowana w BB
Hej kochane doradźcie mi bo nie bardzo wiem co zrobić .. 4 października kończy mi się macierzyński a jestem zatrudniona na stałe w firmie ... czy moge 5 października ... po macierzyńskim dac szefowi kolejne l4 ? Czy może mnie zwolnić z pracy co rozważa aktualnie mój szef żebym mu kosztów nie robiła? Bo niby wtedy przejmuje mnie ZUS a on nie płaci ... tylko chyba po porodzie zostaje bez zasiłku ... i pracy ... miałyście podobnie może?

reklama
Rozwiązanie
F3BA1139-1EEE-4D6C-9943-DC1027F2DE3F.png
Hej kochane doradźcie mi bo nie bardzo wiem co zrobić .. 4 października kończy mi się macierzyński a jestem zatrudniona na stałe w firmie ... czy moge 5 października ... po macierzyńskim dac szefowi kolejne l4 ? Czy może mnie zwolnić z pracy co rozważa aktualnie mój szef żebym mu kosztów nie robiła? Bo niby wtedy przejmuje mnie ZUS a on nie płaci ... tylko chyba po porodzie zostaje bez zasiłku ... i pracy ... miałyście podobnie może?
Nie musisz czekać na zwolnienie z pracy lekarz może już wystawić Ci L4 wyśle do pracodawcy i to tyle . Ja byłam na wychowawczym i musiałam czekać 30 dni aż zaczną mi płacić Ty jesteś w innej trochę sytuacji. Jeśli zrobisz jak pisze płaci 30 dni pracodawca później ZUS później znów macierzyński no i wracasz do pracy wtedy jeśli pracodawca będzie chciał cię zwolnić będziesz musiała wykorzystać urlop ( myślę , że z kilku lat ci raczej nie wypłaci) później 3 miesięczne wypowiedzenie no to kilka miesięcy płatne na szukanie pracy

Ps jeśli coś się zmieniło ostatnio to proszę o naprostować moja wypowiedź

Yhm z tego co mi mówił to chce żebym podpisała wypowiedzenie .... ale nie wiem czy może mnie zwolnić czy nie jestem chroniona z racji ciąży ... bo mówi ze do 12 tygodnia ciąży może mnie zwolnić . Ale wezmę l4 od lekarza i poprostu mu dam tak jak mówisz

reklama
A jesteś pewna że dostaniesz zwolnienie?
Jeśli pracodawca chce Ci robić pod górkę, to oczekuj też kontroli zwolnienie z ZUS (jako pracodawca ma możliwość zaznaczenia jednego "ptaszka"w programie puezus, by taką kontrolę na Ciebie sprowadzić).

reklama
Do góry