Hej kochane doradźcie mi bo nie bardzo wiem co zrobić .. 4 października kończy mi się macierzyński a jestem zatrudniona na stałe w firmie ... czy moge 5 października ... po macierzyńskim dac szefowi kolejne l4 ? Czy może mnie zwolnić z pracy co rozważa aktualnie mój szef żebym mu kosztów nie robiła? Bo niby wtedy przejmuje mnie ZUS a on nie płaci ... tylko chyba po porodzie zostaje bez zasiłku ... i pracy ... miałyście podobnie może?
reklama
Porzeczka1234
Fanka BB :)
Nie musisz czekać na zwolnienie z pracy lekarz może już wystawić Ci L4 wyśle do pracodawcy i to tyle . Ja byłam na wychowawczym i musiałam czekać 30 dni aż zaczną mi płacić Ty jesteś w innej trochę sytuacji. Jeśli zrobisz jak pisze płaci 30 dni pracodawca później ZUS później znów macierzyński no i wracasz do pracy wtedy jeśli pracodawca będzie chciał cię zwolnić będziesz musiała wykorzystać urlop ( myślę , że z kilku lat ci raczej nie wypłaci) później 3 miesięczne wypowiedzenie no to kilka miesięcy płatne na szukanie pracyHej kochane doradźcie mi bo nie bardzo wiem co zrobić .. 4 października kończy mi się macierzyński a jestem zatrudniona na stałe w firmie ... czy moge 5 października ... po macierzyńskim dac szefowi kolejne l4 ? Czy może mnie zwolnić z pracy co rozważa aktualnie mój szef żebym mu kosztów nie robiła? Bo niby wtedy przejmuje mnie ZUS a on nie płaci ... tylko chyba po porodzie zostaje bez zasiłku ... i pracy ... miałyście podobnie może?
Ps jeśli coś się zmieniło ostatnio to proszę o naprostować moja wypowiedź
Yhm z tego co mi mówił to chce żebym podpisała wypowiedzenie .... ale nie wiem czy może mnie zwolnić czy nie jestem chroniona z racji ciąży ... bo mówi ze do 12 tygodnia ciąży może mnie zwolnić . Ale wezmę l4 od lekarza i poprostu mu dam tak jak mówisz
Porzeczka1234
Taka ,że za 4 lata to musi zapłacić jednorazowo np 10 tys w zależności ile kto zarabia nie każda z nas zarabia 2 tys niektóre 8 tys np.@Porzeczka1234 A co w sumie za różnica dla pracodawcy czy wypłaci ekwiwalent czy wynagrodzenie za czas urlopu?
Może to sobie rozłożyć na miesiące
Porzeczka1234
Nic nie podpisuj niech lekarz elektronicznie wyśle do kadr l4. Może umów się na poradę prawną z jakim adwokatem bo zwyczajnie pracodawca będzie robił ci po złościOn chce tak zrobić żeby obejść ZUS i nic nie płacić a na urlop wysłać
reklama
A jesteś pewna że dostaniesz zwolnienie?
Jeśli pracodawca chce Ci robić pod górkę, to oczekuj też kontroli zwolnienie z ZUS (jako pracodawca ma możliwość zaznaczenia jednego "ptaszka"w programie puezus, by taką kontrolę na Ciebie sprowadzić).
Jeśli pracodawca chce Ci robić pod górkę, to oczekuj też kontroli zwolnienie z ZUS (jako pracodawca ma możliwość zaznaczenia jednego "ptaszka"w programie puezus, by taką kontrolę na Ciebie sprowadzić).
reklama