Hej kochane doradźcie mi bo nie bardzo wiem co zrobić .. 4 października kończy mi się macierzyński a jestem zatrudniona na stałe w firmie ... czy moge 5 października ... po macierzyńskim dac szefowi kolejne l4 ? Czy może mnie zwolnić z pracy co rozważa aktualnie mój szef żebym mu kosztów nie robiła? Bo niby wtedy przejmuje mnie ZUS a on nie płaci ... tylko chyba po porodzie zostaje bez zasiłku ... i pracy ... miałyście podobnie może?
reklama
Agnness
Fanka BB :)
A nie jest tak, że jak jest na wychowawczym, przerwie go i pójdzie na L4 to ma podstawę z poprzedniego macierzyńskiego, a jeśli wychowawczy trwał co najmniej 12 miesięcy to biorą podstawę z umowy? Oczywiście mam tutaj na myśli umowę na czas przykładowo nieokreślony, gdzie jakby nie patrzeć cały czas jest zatrudniona.tylko prawo do zasiłku nabierasz dopiero po przepracowaniu 30 dni.
Pytam z ciekawości, bo coś mi się kiedyś rzuciło w oczy.
reklama
Podobno po macierzyńskim gdy jest kolejna ciaza i przedstawię kolejne l4 normalnie mam dalej płatne ... tak koleżanka ma i mi mówiła pierwszego dnia pracy którego niby miała wrócić po macierzyńskim przedstawiła kolejne l4 z racji ciąży i pobiera dalej pieniążki jak przy pierwszej ciąży ...ze niby taka kontynuacja i nie trzeba wracać ani na jeden dzień czy miesiąc do pracy ... wiec teraz się trochę pogubiłamtylko prawo do zasiłku nabierasz dopiero po przepracowaniu 30 dni.
Porzeczka1234
Jeśli jesteś na macierzyńskim ginekolog wysyła L4 i przechodzisz na płatne L4 nie musisz wracać do pracy. Jeśli masz wychowawczym to dzieje się podobnie tylko wychowawcze przerywasz w dniu otrzymania przez pracodawcę L4 30 dni masz niepłatne później znów średnia z 12 miesięcy i macierzyński. Ja tak miałam w lipcu zeszłego roku więc piszę to z własnego doświadczeniaPodobno po macierzyńskim gdy jest kolejna ciaza i przedstawię kolejne l4 normalnie mam dalej płatne ... tak koleżanka ma i mi mówiła pierwszego dnia pracy którego niby miała wrócić po macierzyńskim przedstawiła kolejne l4 z racji ciąży i pobiera dalej pieniążki jak przy pierwszej ciąży ...ze niby taka kontynuacja i nie trzeba wracać ani na jeden dzień czy miesiąc do pracy ... wiec teraz się trochę pogubiłam
G
gość _199
Gość
O to mi chodziło, że dopiero prawo do zasiłku nabywa się po miesiącu, źle to ujelamJeśli jesteś na macierzyńskim ginekolog wysyła L4 i przechodzisz na płatne L4 nie musisz wracać do pracy. Jeśli masz wychowawczym to dzieje się podobnie tylko wychowawcze przerywasz w dniu otrzymania przez pracodawcę L4 30 dni masz niepłatne później znów średnia z 12 miesięcy i macierzyński. Ja tak miałam w lipcu zeszłego roku więc piszę to z własnego doświadczenia
Porzeczka1234
W porządku tak też myślałam po twojej wypowiedzi , że to masz na myśliO to mi chodziło, że dopiero prawo do zasiłku nabywa się po miesiącu, źle to ujelam
Pettitbelle
A to teraz chyba tez zakumalam, ale na jeden dzień trzeba wrócić tak ? Tylko podobno można w ten sam dzień gdy się wraca pokazać l4 ale skąd wziąć l4 z tego samego dnia jeśli będzie się w tym czasie pracy ;D sorki za zamieszanie ale ta ciąża chyba wyjada mi mózgO to mi chodziło, że dopiero prawo do zasiłku nabywa się po miesiącu, źle to ujelam
Nie trzeba wracać mój szef tez niby mi tak mówił ale trafiłam na artykuł z reszta koleżanka miała taka sytuacje ... nigdzie nie wracała tylko pierwszego dnia po skończeniu macierzynskiego poszła po l4 i przesłała szefostwu i tyle w temacie
reklama
reklama