reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ciaza na macierzyńskim

Jagoda 87

Zaangażowana w BB
Hej kochane doradźcie mi bo nie bardzo wiem co zrobić .. 4 października kończy mi się macierzyński a jestem zatrudniona na stałe w firmie ... czy moge 5 października ... po macierzyńskim dac szefowi kolejne l4 ? Czy może mnie zwolnić z pracy co rozważa aktualnie mój szef żebym mu kosztów nie robiła? Bo niby wtedy przejmuje mnie ZUS a on nie płaci ... tylko chyba po porodzie zostaje bez zasiłku ... i pracy ... miałyście podobnie może?

reklama
Rozwiązanie
F3BA1139-1EEE-4D6C-9943-DC1027F2DE3F.png
tylko prawo do zasiłku nabierasz dopiero po przepracowaniu 30 dni.
A nie jest tak, że jak jest na wychowawczym, przerwie go i pójdzie na L4 to ma podstawę z poprzedniego macierzyńskiego, a jeśli wychowawczy trwał co najmniej 12 miesięcy to biorą podstawę z umowy? Oczywiście mam tutaj na myśli umowę na czas przykładowo nieokreślony, gdzie jakby nie patrzeć cały czas jest zatrudniona.
Pytam z ciekawości, bo coś mi się kiedyś rzuciło w oczy.

reklama
tylko prawo do zasiłku nabierasz dopiero po przepracowaniu 30 dni.
Podobno po macierzyńskim gdy jest kolejna ciaza i przedstawię kolejne l4 normalnie mam dalej płatne ... tak koleżanka ma i mi mówiła pierwszego dnia pracy którego niby miała wrócić po macierzyńskim przedstawiła kolejne l4 z racji ciąży i pobiera dalej pieniążki jak przy pierwszej ciąży ...ze niby taka kontynuacja i nie trzeba wracać ani na jeden dzień czy miesiąc do pracy ... wiec teraz się trochę pogubiłam

Podobno po macierzyńskim gdy jest kolejna ciaza i przedstawię kolejne l4 normalnie mam dalej płatne ... tak koleżanka ma i mi mówiła pierwszego dnia pracy którego niby miała wrócić po macierzyńskim przedstawiła kolejne l4 z racji ciąży i pobiera dalej pieniążki jak przy pierwszej ciąży ...ze niby taka kontynuacja i nie trzeba wracać ani na jeden dzień czy miesiąc do pracy ... wiec teraz się trochę pogubiłam
Jeśli jesteś na macierzyńskim ginekolog wysyła L4 i przechodzisz na płatne L4 nie musisz wracać do pracy. Jeśli masz wychowawczym to dzieje się podobnie tylko wychowawcze przerywasz w dniu otrzymania przez pracodawcę L4 30 dni masz niepłatne później znów średnia z 12 miesięcy i macierzyński. Ja tak miałam w lipcu zeszłego roku więc piszę to z własnego doświadczenia

Jeśli jesteś na macierzyńskim ginekolog wysyła L4 i przechodzisz na płatne L4 nie musisz wracać do pracy. Jeśli masz wychowawczym to dzieje się podobnie tylko wychowawcze przerywasz w dniu otrzymania przez pracodawcę L4 30 dni masz niepłatne później znów średnia z 12 miesięcy i macierzyński. Ja tak miałam w lipcu zeszłego roku więc piszę to z własnego doświadczenia
O to mi chodziło, że dopiero prawo do zasiłku nabywa się po miesiącu, źle to ujelam 🙈

O to mi chodziło, że dopiero prawo do zasiłku nabywa się po miesiącu, źle to ujelam 🙈
A to teraz chyba tez zakumalam, ale na jeden dzień trzeba wrócić tak ? Tylko podobno można w ten sam dzień gdy się wraca pokazać l4 ale skąd wziąć l4 z tego samego dnia jeśli będzie się w tym czasie pracy ;D sorki za zamieszanie ale ta ciąża chyba wyjada mi mózg

Nie trzeba wracać mój szef tez niby mi tak mówił ale trafiłam na artykuł z reszta koleżanka miała taka sytuacje ... nigdzie nie wracała tylko pierwszego dnia po skończeniu macierzynskiego poszła po l4 i przesłała szefostwu i tyle w temacie

reklama
reklama
Do góry