reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża bliźniacza

reklama
Heh, na to nie wpadłam, żeby kupić większą i podzielić ją na pół :-) ale ja generalnie z ogólnego zmęczenia ostatnio słabo myślę i nawet policzyć do trzech nie umiem :-) wolę nie myśleć jak mają mamy bliźniaków, które nie dają im pospać w nocy...:baffled:

Nnatalie z wózków jeden obok drugiego w przystępnych cenach znajdziesz tako jumper duo problem taki że są dość szerokie bo ok 90 cm a dzrwi przeważnie mierzą 80 cm.

beata3 dziękuje bardzo:) chyba jednak zostane przy tym z firmy implast ;)

plamienie odpukać przeszlo więc jestem spokojniejsza, ale duphaston caly czas wcinam. Oby juz zero stresow do końca ciązy :)

hakima super maluchy przybierają :) oby tak dalej!

hakima - chlopakow swoich to chyba na drozdzach chowasz:-) pieknie rosna i oby tak dalej:tak:

A ja widze ze wozkowych rozwazan ciag dalszy..... to nie konczacy sie temat. My jeszcze nie mamy i pewnie dlugo nie bedziemy mieli bo nie mozemy sie zdecydowac.
Ja po badankach. Przyjechalismy spoznienie bo mi sie w glowie godziny poprzestawialy:baffled: nie duzo ale na recepcji uslyszelismy odpowiedni komentarz.
Oba maluszki maja sie swietnie. Waza chlopczyk ja przystalo na faceta nie co wiecej bo 715g a corcia - filigranowa dziewczynka -675g. Wszystkie pomiary mieszcza sie w normach, a i przeplywy tez dobre:-D tylko sie cieszyc:-D.
Dodatkowo moje wyniki tez idealne i taktez sie czuje (poza generalnie mala mobilnoscia zawiazna z sukcesywnie powiekszajacym sie brzuniem).
a napiszcie mi prosze czy inwestujecie w oddzielny przewijak czy raczej tylko taki nakladany na lozeczko. Ja to sobie mysle ze moze warto bo wszystko byloby pod reka.

Netka, mieliście naprawdę dużo szczęścia...:szok: Najgorsze na drodze jest to, że mając umiejętności i sprawny samochód nie możemy być spokojni o swoje bezpieczeństwo, bo inni użytkownicy dróg niosą ze sobą poważne zagrożenie:confused:, ale nie da się nie jeździć w ogóle...
Ja dość dużo podróżuję, również samochodem, dlatego zainwestowałam w specjalny adapter do pasów - dla bezpieczeństwa dzieciaczków.... Polecam, link poniżej. Może na allegro są używane?
Adapter do pasów dla kobiet w ciąży Clippasafe Advanced - Ciąża

Iilonko, nie mam tej przedniej części do montażu gondoli :no:Kombinowaliśmy z mężem na różne sposoby, ale ewidentnie brakuje nam tego el. Dzięki za podpowiedź ;)

Sodie, przykro mi, że musicie przez to przechodzić...trzymam kciuki żeby Polcia szybko wyzdrowiała&&&&&

Bibiana, ja test pappa zrobiłam, bo jeden z lekarzy powiedział, że jest to mocno wskazane ze względu na mój wiek (skończyłam 35 lat). Do wyników siedziałam jak na szpilach, na szczęście wyszedł ok (co nie oznacza, że ryzyko jest wykluczone). Jak zaczęłam chodzić do lekarza w którego szpitalu będę rodzić, to popukał się w czoło, że taki test mi zalecono i że wcale nie jest on miarodajny zarówno przy pozytywnym jak i negatywnym wyniku. Nie przejmuj się i ufaj raczej badaniom USG.

A wózek - Easywalker Duo jest naprawdę fajny (oprócz felernej rurki, ale to gapiostwo sprzedającego i nasze, bo nie sprawdziliśmy przy kupnie). Polecam. Najpierw chciałam kupić Casualplay S-Twinner, bez gondolek, bo mają fajne foteliki rozkładane na prawie na płasko i można pominąć gondolki jeśli dzieci są wiosenno-letnie (mój syn w takim foteliku jeździł), ale jak wypróbowałam Easywalker, to zmieniłam zdanie praktycznie od razu.

Co do rzeczy do szpitala, to niestety muszę spakować wielką walizę... Szpital ubranek nie daje, a wg ich listy potrzebuję dla dzieci: 10 kaftaników dla noworodka np. typu body;sześć par śpioszków lub 6 pajacyków; dwadzieścia pieluszek tetrowych i 2 paczki jednorazowych; cztery bawełniane czapeczki; cztery pary skarpetek; 2 kocyki lub rożki;2 ręczniki; mały jasiek przydatny przy karmieniu lub poduszka rogal do karmienia. Spakowałam i tak mniej niż piszą.... A dla siebie muszę mieć dodatkowo koszulkę na poród, 2 piżamy, majty, 2 biustniki, skarpetki, kapcie, klapki, podpaski, ręcznik pap., przybory toal.,ręcznikX2, wodę. Nie wspominając o aparacie foto, ladowarkach i całej teczce badań z ciąży. Dobrze, że kubka i sztućców nie muszę dokładać ;) dla męża na poród każą zabrać luźne ubranie na zmianę (w sumie ma sens, gdy mąż w garniaku prosto od biurka jedzie na poród, a u mnie tak to może wyglądać...), klapki i coś do jedzenia (mój pierwszy poród trochę trwał i batoniki się przydały)
Myślę, że po prostu zrobię 2 torby - rzeczy na poród i dzień po oraz na kolejne dni. I tyle.

Ostatnia edycja:
Elala super że u dzieciaków wszystko oki :tak:
co do przewijaka....ja miałam taki na łóżeczko nakładany, a i tak często dziecię przewijałam na łóżku....ew.zawsze mozna dokupić.

Hakima chłopaki to chyba na serio drożdże jedzą :szok: ładnie przybierają, oby tak dalej :tak:

NovaMama dziś mój gin stwierdził, ze to niemożliwe, ze na usg pisze, ze nie ma ryzyka, a z tego pappa że wysokie ryzyko i że taka rozbieżność z kilku tysięcy do 100 i 48....więc wierze w usg i mam skierowanie na kolejne prenatalne, nie wiem dlaczego tamta lekarka kazała mi już w 18 tc je zrobić, powinno się od 20tc....

Dziewczyny wy tez sie takie słabe czujecie? ja to bym najchetniej cały czas spała....

No i trochę niezadowolona jestem sugestią mojego gina co do rozwiązania ciąży przez cc....

Dziewczyny jest któraś ze śląska?

reklama
Hej
Ja jestem rocznik 86 także fajnie, że są tu moje rówieśniczki:-) Mój lekarz, gdy pytałam o prenatalne powiedział mi, że te badania przy wieloraczkach są niemiarodajne i najważniejsze żeby badać przez USG czy wszystko ok. Ogólnie odradził mi prenatalne bo koszt duży i tylko z USG coś można wynieść, ale on robi takie samo USG. Oczywiście decyzja należała do mnie. Nie zdecydowałam się bo musiałabym jechać 120km na takie badania, sporo na nie wydać, niepotrzebnie się stresować, a jakby wyszło, że coś nie tak to i tak nie usunęłabym ciąży.
Co do przewijaka to ja nie kupuję. Zbędny wydatek.. rozkładacie pieluszkę na kanapie i przewijacie, dla mnie nawet wygodniejsze. Ogólnie staram się ograniczać koszty w końcu tyle i tak jest do kupienia. Poza wyprawką dla maluchów i dla mnie z wózkiem i łóżeczkami musimy inwestować w powiększenie przestrzeni do przechowywania rzeczy, szafy, szafki no i wymiana naszego ukochanego wielkiego, ręcznie przez nas zrobionego łoża na możliwie jak najwygodniejszą kanapę ;-)

Hakima śliczności rosną jak na drożdżach:)

A ja mam zagwostkę, bo rzadko czuję mniejszego synka, albo zrobiły mi psikusa i kompletnie zmieniły ułożenie (co jest bardzo prawdopodobne) i teraz nie wiem gdzie nóżki, gdzie rączki, brzusie.. główki...

Do góry