reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża bliźniacza

Marica- i super,że trafiłaś teraz na kogoś kompetentnego!!!!I Twoja Pani docent bardzo dobrze powiedziała odnośnie straszenia!!!!!!Wiesz obawy zawsze jakieś będą to normalne u każdej mamy, ale musisz być dobrej myśli i wierzyć w Twoje maluszki!!!!!
:)
A w ogóle chciałam, Ci pow, że moja koleżanka w kwietniu urodziła bliźnieta i tez dała na imię Kacperek i Amelcia :) U Ciebie juz ku końcowi, fajnie ja juz się momentami nie mogę doczekac a moja córcia(3 latka) ciągle pyta mamo kiedy beda dzidziusie :D juz nawet pokazała Nam gdzie łóżeczka beda stały i imiona wybiera haha

reklama
Witam dziewczynki
Katka - no czyli sie znmay, gdzie moge ciebie obejrzec bo ja nadal nie wiem jak wygladasz a mysle o tym od dwoch tygodnii. Nazwisko to znam chyba Twoje panienskie, podeslij no na priva jakas fotke czy cos. No i nie martw sie prenatalnymi wszystko bedzie dobrze, a dzieci rosna w swoim wlasnym tempie wiec sie nie martw, malenka dogoni siostrzyczki. Powiedzialam mojemu emkowi ze bedziecie miec 3 dziewczynki skomentowal to tak: "o kurde biedny ten jej chłop, same baby" :-D
Marica - witam na forum.

Dziewczyny tak czytam o tych waszych tesciowach i sie smieje. U mnie kolorowo tez nie jest. Niby wszystko dobrze bo na odleglosc ale jak przyjechali na urlop to po kilku dniach okazalo sie ze jednak jestem pyskata i bezczelna (dopiero teraz zauważyła :p ) Wychodze jednak z zalozenia ze moglo byc gorzej. Co do kontaktow to ona koniecznie dzien w dzien musi napisac mojemu emkowi wiadomosc a moj emek w zaleznosci od humoru odpisuje lub nie.

Ja jutro jade znow na podglad chlopakow. Och uwielbiam ich ogladac. Wy chyba tez mozecie byc na usg non stop prawda?
Nogi mi puchna nadal. Do stop i kostek doszly jeszcze łydki. Na szczęście z rekami mam spokoj.

Marica5- nic sie nie martw roznica póki ładnie rośna. Ja to bardziej sie bałam tym , ze urodze szybciej i moje mniejsze dziecko będzie ważyć niecałe 1 kg. Hmm różnica w wadze to teraz chyba juz 4 tyg ale to tez sie chyba tak nie porównuje bo akurat ona może być z tych drobnych a on z tych dużych i wiadomo dziecko tak od 1 kg przybiera juz po 200g tygodniowo a mniejsze mniej wiec moja córeczka dopiero jest na tym etapie. Może ci po prostu napisze kilka przykładów jakie miały wymiary w danym tyg to zobaczysz jak sie różnica pogłębia . Aa i dodam jeszcze , ze u mnie na 1 USG tez nie było widać drugiego babelka.
Tak wiec :
- ok 7 tydz - 12 mm i 7 mm
- 12t5dz- 67,2 mm i mniejsze 52 mm
- 20t5dz- 350 g i 200 g
- 26t5dz- 1003g i 553g
- 28t5dz - 1330 i 664g
- 34t5dz- 2400 i 1340g

Na początku tez mi mówili , ze różnica ok 2 tyg a teraz jest ok 4 tyg. Jednak mała rośnie ksiazkowo wg swojego
wzrostu, wszystkie wyniki ma ok. Powiem Ci, ze tak do 26 tyg tez u mnie panikowali ale jak zobaczyli,ze cały czas rośnie to juz przestali. Tez na początku rożne opcje mi przedstawiali do najgorszych. Myśleli , ze może lozysko jakoś zle funkcjonuje i wtedy by mi w 32 tyg rozwiązywali ciążę . Jednak nic na to nie wskazuje. Na pewno doszło do późniejszego zagniezdzenia co widać po 1 USG , ze jej nie było wogole. Za 2 tygodnie bede mieć moje maluszki na zawnatrz to Ci powiem czy wszystko jest w porządku . Jedyne co to to , ze będzie taka mała jak sie urodzi wiec muszę
dotrwac te 2 tyg...
Nie martw sie juz tak. Choć wiem, ze łatwo sie mówi a sama co 2 tyg miałam doła po USG i dziewczyny mnie tu pocieszaly:-)
A jaka jest różnica u ciebie? Ile ważyły ostatnio? Ty masz dwujajowe? I tez chlopczyka i dziewczynkę?

Ostatnia edycja:
Marica - Lola ma rację. Przybierają na wadze to jest dobrze! Oczywiscie trzeba wykluczyc wszystkie opcje, ja tez si etego boję, ale może Lola ma rację - jedno rośnie wolniej a drugie szybciej - tak jak dwójka dzieci z dwoch ciąż. Jedno moze byc 4 kg a drugie 2,3 kg i oba zdrowe a roznica niby kolosalna, ale jak z 2 ciaz to nikt nie zwraca uwagi. A skoro sa dwujajowe to sie maja do siebie tak jak wlasnie rodzenstwo z dwoch ciaz.

Katka - dokładnie tak jak piszesz :-) na pewno będziecie miały częściej wizyty żeby to kontrolować bo mi mówili , ze jak przyrost będzie za mały to bedą chcieli szybciej ciążę zakończyć.
A tak wogole to wczoraj oglądałam na TLC- Prosto z porodowki i akurat był przypadek bliźniaków urodzonych w 33t i jedno ważyły 2 kg a drugie 1 kg i ogólnie wszystko było ok tyle , ze to co 1 kg to musiało być wiadomo dłużej w szpitalu.
I byl tez poród trojaczkow pokazany i największy ważył 2800g:szok: drugi chyba 2500 i trzeci trochę mniejszy .

Witam:-) u nas ładnie słoneczko wychodzi- mam nadzieję,że tak zostanie!!!:-),

Lola- :szok: wow teraz to my w kolejce, patrz a dopiero co czekałyśmy jak na skazanie na wynik bety a teraz choć z jednej strony nie mogę się doczekać- szczególnie jak już wrócimy do domku (szpital to wolę hmm przespać...), ale z drugiej strony tyle czasu czekaliśmy na ten cud,że teraz aż trudno w to uwierzyć,że to już się zaczyna spełniać!!!!

No a ja mam pierwszą pralkę nastawioną z ciuszkami, które wczoraj dostałam po chrześnicy i jej kuzynie:-) 4 mega wielkieeee reklamówy i super, bo są w sumie 3 kombinezoniki na zimę:-) takie mega ciepłe- cieszę się, bo tak wizytując u ginia jak mnie informuje z wagą to się zaczęłam obawiać,że te co mam to będą na góra miesiąc i będę musiała i tak coś kupić a tu się okazuje jeden wydatek mniej:-)

Sylha- no dokładnie aż cieżko uwierzyć , ze juz niedługo nasza pora :-) i juz sie doczekać nie mogę tej pojej daty choć śmieje sie czasami z mężem ze pewnie nie raz będziemy chcieli wsadzić dzieciaczki z powrotem do brzuszka:-) ja tez boje sie szpitala i karmienia piersią w te pierwsze dni. Wczoraj gadalam z dziewczyna co poznałam na kursach dla Blizniakow i ona mówi , ze tragedia a położne w szpitalu gadają różnie : jedne żeby budzić dziecko co 2 godz na karmienie a inne żeby karmić wtedy kiedy samo wstanie i bądź tu mądry !
A co do ciuszkow to fajnie, ze dostalas- zawsze sie przydadzą :-) ja tez kupiłam kilka takich mniejszych ciuszkow na tiny baby do 2,5kg i śmieje sie ze Mati to juz w brzuchu z nich wyrósł :-) dobrze, ze jemu tylko pare kupiłam bo Lence to wiecej ...

Katka, a jak tam twój brzuszek? :) masz może jakieś zdjęcie? Jestem ciekawa jak na tym etapie wygląda brzusio z trójeczką w środku ;) mój z dwójeczka już jest spory... co niektóre koleżanki mówią mi, że one miały taki brzuch w 7-8miesiącu. No ale co tutaj porównywać solówę do dubeltówy hahaha

reklama
Marica5- nic sie nie martw roznica póki ładnie rośna. Ja to bardziej sie bałam tym , ze urodze szybciej i moje mniejsze dziecko będzie ważyć niecałe 1 kg. Hmm różnica w wadze to teraz chyba juz 4 tyg ale to tez sie chyba tak nie porównuje bo akurat ona może być z tych drobnych a on z tych dużych i wiadomo dziecko tak od 1 kg przybiera juz po 200g tygodniowo a mniejsze mniej wiec moja córeczka dopiero jest na tym etapie. Może ci po prostu napisze kilka przykładów jakie miały wymiary w danym tyg to zobaczysz jak sie różnica pogłębia . Aa i dodam jeszcze , ze u mnie na 1 USG tez nie było widać drugiego babelka.
Tak wiec :
- ok 7 tydz - 12 mm i 7 mm
- 12t5dz- 67,2 mm i mniejsze 52 mm
- 20t5dz- 350 g i 200 g
- 26t5dz- 1003g i 553g
- 28t5dz - 1330 i 664g
- 34t5dz- 2400 i 1340g

Na początku tez mi mówili , ze różnica ok 2 tyg a teraz jest ok 4 tyg. Jednak mała rośnie ksiazkowo wg swojego
wzrostu, wszystkie wyniki ma ok. Powiem Ci, ze tak do 26 tyg tez u mnie panikowali ale jak zobaczyli,ze cały czas rośnie to juz przestali. Tez na początku rożne opcje mi przedstawiali do najgorszych. Myśleli , ze może lozysko jakoś zle funkcjonuje i wtedy by mi w 32 tyg rozwiązywali ciążę . Jednak nic na to nie wskazuje. Na pewno doszło do późniejszego zagniezdzenia co widać po 1 USG , ze jej nie było wogole. Za 2 tygodnie bede mieć moje maluszki na zawnatrz to Ci powiem czy wszystko jest w porządku . Jedyne co to to , ze będzie taka mała jak sie urodzi wiec muszę
dotrwac te 2 tyg...
Nie martw sie juz tak. Choć wiem, ze łatwo sie mówi a sama co 2 tyg miałam doła po USG i dziewczyny mnie tu pocieszaly:-)
A jaka jest różnica u ciebie? Ile ważyły ostatnio? Ty masz dwujajowe? I tez chlopczyka i dziewczynkę?
sorki ze dop dzisiaj odpisuję, wczoraj tak mnie krzyz bolal że nawet komputera nie wł. popołudniu :( ja sie wykończe gdzie tu do końca :(.
A więc u mnie jest tak:
10 TYDZ. I - CRL-31,9 II - CRL-21,4
11 Tdz. I-CRL-48,27 II - CRL - 28,95
12 tydz. I-CRL - 60,4 II - CRL - 50,7
15 TYDZ. I- EFG-104g II - EFG-69g
16 TYDZ. I- EFG HADLOCK - 168,4 g II EFG HADLOCK - 118,0 g
Napisalm jak to mi na opisach usg wypisali, teraz dop 22 mam połówkowe więc ciekawe jak to bedzie, ja wierze że bedzie ok :) w końcu Nasz Aniołek czuwaa nad Nad nami i musi juz w końcu byc dobrze :))

Do góry