reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża bliźniacza

Czesc dziewczyny
Katka - ja bole jak na okres mialam jeszcze na poczatku II trymestru, teraz juz nie, spytaj lekarza jak bedziesz ale to raczej nic powaznego
Malena - :szok::szok: wow 4 listopada to ten dzień. No to jeszcze miesiac i tulisz malenstwa.

Co do karmienia to ja tez nie wiem jak to bedzie wygladalo. Znajoma od blizniakow karmila ich jednoczesnie, moja mama twierdzi ze to niemożliwe bo jedna reka trzymasz dziecko a druga podtrzymujesz piers. No ciekawe to bedzie. Ja sie zastanawiam czy jest sens kupowac sciagacz do mleka. Bo jak mi chlopaki sie dossaja to gdzie ja jeszcze znajde czas na sciaganie?

U nas wszystko dobrze. Chlopaki maja sie swietnie. Nadal grasuja po moim brzuchu. Mati sie odwrocil i teraz ma glowe z prawej a nie jak dwa tygodnie temu z lewej strony. Filip koniecznie chce brata kopac po glowie bo nozki tez przelozyl z lewej na prawa. Maja troche ponizej 1500 gr, rosdna bardzo podobnie. Poki co pani doktor mowi ze super bo rosna jak dzieci z ciaz pojedynczych. Blizniaki podobno hamuja po 32 tyg ze wzrostem wiec zobaczymy. Kolejna wizyta za 2 tyg.
Ostatnio lekarz mi mowil ze jak bede chciala cc to moj wybor i ok a dzisiaj ze skoro pierszy jest glowka do dolu to jak pojade z bolami przed 38 tyg to bede rodzila normalnie. Z jednej strony widze sens bo jak powiedzial czasem kobiety jada z bolami i nie rodza, wiec po co ich wyciagac skoro bole moga ustac i wtedy zostane kilka dni w szpitalu na obserwacji. No nie wiem zobaczymy jak to bedzie Im blizej tego wszystkiego tym bardziej sie boje.

reklama
Marcikuk- piękna wagę maja Twoi chłopcy :-) u mnie średnio 200g na tydz im dochodzi teraz . A co do porodu to musisz zastanowić sie jaki wolisz. Ja nie brałam naturalnego nawet pod uwagę i w uk masz prawo wybrać rodzaj choć oni ci tego nie powiedzą i nawet namawiają do naturalnego. W 34 tc będziesz chyba omawiać plan porodu i wtedy na jaki sie zdecydujesz to taki powinnas mieć chocbys zaczęła szybciej rodzic . Ja mam zaznaczone cc I chocbym teraz zaczela rodzic to takie bede miec. Juz 2 razy byłam na delivery suite z torba bo miałam te bóle brzucha i najpierw oni badają cię i robią ktg i albo wypuszczają cię do domu albo jak masz skurcze to wtedy cc albo naturalny ( to co uzgodnilas z lekarzem ). Oni raczej nie trzymają w szpitalu pare dni. Jak odejdą wody to kazali mi od razu przyjeżdżać.
Aaa i jeszcze właśnie jak omawialam plan porodu to moja lekarka tez zaczęła mówić od razu o naturalnym ale jak jej powiedziałam , ze chce cc to od razu powiedziała ze to lepiej ze względu na mniejsze dziecko itd. A gdybym nic nie mówiła o cesarce to miałabym naturalny który był by niebezpieczny dla Lenki. Dlatego jak juz będziesz wiedzieć jaki chcesz to obstawuaj przy swoim i ich nie słuchaj bo oni zawsze do naturalnego tu namawiają nawet ze względu na to ze jest taniej .

Ostatnia edycja:
Laski kochane dziękuję za słowa otuchy:-) ale dziękuję bardzo za ten termin to pomyłka!:szok: Ja tyle nie dam rady ja się modlę o skończony 36 tc, a 4 listopada to z lekarki wyliczeń akurat byłby skończony 37 tc. Dobrze, że do 40 ego tygodnia ciąży nie każą mi chodzić. Mówię wam 2 połowa października się rozpakuję tak mi intuicja podpowiada i tylko modlę się żeby nie wcześniej:-) _ z fotelikami_ 2.jpg

Powyżej zdjęcie karocy maluszków z fotelikami-) i zaraz wkleję z gondolkami

Załączniki

• z gondolkami 1.jpg
    z gondolkami 1.jpg
    34,9 KB · Wyświetleń: 72
  • gŁęboki 4.jpg
    gŁęboki 4.jpg
    29,4 KB · Wyświetleń: 65
Ale naskrobałyście :) muszę na spokojnie poczytać, ale to już jutro, dzisiaj jestem wykończona i weszłam tu tylko na chwilę.

Malena - nie ma to jak easywalker duo :) też go mamy

Tekla - jak tam badania prenatalne?
U nas wszystko dobrze. Okazuje się, że będzie dwóch chłopaków :-D ale będzie wesoło, teraz musimy pomyśleć nad imionami :-) Jeden ważył 390 g a drugi 330 g także wszystko ładnie :)

Marcikuk- super,że u chłopaków wszystko OK i ładnie rosną!!!!:-),

Malena- to easy?!?!też go miałam na oku:-D:-D, ale wyszło,że mam TFK- ale zupełnie podobny i foteliki dokładnie tak samo się montuje:-)

Hakima- gratki 2 chłoptasiów!!!!!

Lola- ja wiem,że nie mogę się tak nastawiać, ale jakoś tak w duchu myślę,że dam radę...tak jak patrząc na blastusie to wiedziałam,że będzie Adaś i Amelka...tzn zamiast Adasia jest Kacper, ale płeć się zgadza:-)

Teraz jedynie myśli moje zawracam widzimisiami księży odnośnie nauk chrzcielnych, dowiedziałam się,że nasz ostatnio odmówił udzielenie chrztu tylko dlatego,że matka chrzestna nie przedstawiła zaświadczenia,że takowe nauki odbyła!!!!!:szok::szok:Czaicie?!?!?!?No, ale nasz ksiądz to nie zdziwi chyba już żadnego parafianina....

Mnie dziś też wysłali na USG. Dziewczyny mają 1350 i 1430g, bardzo mnie to ucieszyło, teraz już co raz większe szanse, że poradziłyby sobie same poza brzuchem :-)
Jedyne co zaczyna być uciążliwe w szpitalu im. Orłowskiego to wszędzie obecni i próbujący na nas studenci. No ale wiadomo, uczyć się też gdzieś muszą.
U nas wózek ku oburzeniu mojej babci stoi już ze 2 miesiące - mieliśmy okazję kupić używkę Peg Perego Duette SW zestaw gondolki + spacerówki + foteliki z bazami w okazyjnej cenie. Stoi odkąd jestem w szpitalu, uprany już, w dużym pokoju u moich rodziców ;)

Hakima - ogromne gratki! Super waga chlopakow - tez bym tak chciała:) bardzo gratuluję! A napisz jakie mialy wymiary kosci udowych (FL)
Nuggy - no Twoje już tez pokaznych rozmiarów.
Malena - wozek naprawdę uroczy - szkoda, że nie ma takich ładnych dla trojaczków:)
marcikuk - cieszę się, że u Ciebie wszystko gites!

Marcikuk - Twoi chłopcy jak i moje towarzystwo ważą bardzo podobnie tzn. jak ja byłam w Twoim tygodniu ciąży też miały taką wagę i to jest OK:-)
Hakima - koleżanka która ma bliźniaki bardzo go zachwalała i dużo z mężem obejrzałam wózków zanim padło na easy. To miło czytać, że tez zachwalasz:-) No i gratuluję dwóch kawalerów-)) heheh fajnie
Katka - czy ten ból jak na @ długo się utrzymuje i twardnieje Ci przy tym brzuch? Ja takie bóle miała dwa razy w nocy bez twardnień i od tej pory łykam już fenoterol - porozmawiaj o tym z lekarzem koniecznie bo to mogą być jakieś przedwczesne skurcze jak w moim przypadku. Ale wierzę, że wszystko będzie OK.
Nuggy - z jakiej dzielnicy Wawy jesteś? Do dr Roszkowskiego chodzisz do szpitala Orłowskiego?
Sylha - widziałam chyba Twój wózeczek dawno już fotki wklejałaś - ten TFK bardzo fajny wózek! I kolory też mi się podobały. A patent z fotelikami jest moim zdaniem b.fajny i na pewno się przyda na przykład z baz samochodowych szybciutko wpinasz w foteliki i jedziesz:-) Nawet nie widziałam, że są nauki chrzcielne!!:szok:
Mam alergie na księży i to wszystko co z nimi związane choć w Boga wierzę to do kościoła nie chodzę. I znowu trzeba będzie zapłacić żeby dzieci ochrzcić.....

Widzę, że sporo dziewczyn ok 20 tygodnia ciąży bo teraz to kto w kolejce? Lola, Sylha i ja z terminem 4 listopada hahah Ubawił mnie dziś ten termin:-D Sylha, Lola - kiedy zaczynacie chodzić na ktg? Lola Ty to już miałaś pewnie.

Ja już po badaniu. U dzieciaczków wszystko oki. Poznaliśmy płeć - będą CHŁOPAKI.
Rosną zdrowo. Wagowo są prawie równi. 340gr i 355gr :D
a oto fotencja ;)

reklama
Tekla - to super:) widze, ze nie ma rownowagi:) Wy z Hakima same chlopaki a ja same dziolszki:) Gratuluje wagi tak jak Hakimie. Moje niuchy waza podobnie 360, 340 no i niestety najmniejsza 265 g.
Malena - te bole jak na okres sa krotkie, w dole brzucha bez twardnienia..:/ Wizyte mam dopiero niestety w przyszly piatek:/ To co robic? No-spa i czekac na wizyte czy co?

Ostatnia edycja:
Do góry