reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża bliźniacza

Jak juz podajecie swoje wymiary to i jak postanowiłam się wymierzyć :)
Moje są prawie idealne - jak belka: 94/91/93. Ale brzuch jakiś mały w porównaniu z Waszymi.

A terminie pakowania torby chętnie poczytam. Ja nic nie mam jeszcze. A sen dziś miałam nieciekawy związany z wizytą w szpitalu i porodem.
haha IVS jak napisalas o tych swoich wymiarach jak o belce to sie tu normalnie poplakalam;) nie moge sie opanowac . ladne sobie porownanie zrobilas:)
moira co do zakupów to masz chyba racje bo ja widze ze od tgo lezenia juz teraz mam nie raz problemy ze wstaniem z lozka i mi sie robi ciemno przed oczami nawet jak probuje z 15 lub 20 min pobyc w pionie to mnie poty oblewaja.

mozecie mi podrzucic tytuły tych ksiazek o blizniakach moze ja tez sobie kupie, bo narazie info tylko z netu czerpie.

reklama
haha IVS jak napisalas o tych swoich wymiarach jak o belce to sie tu normalnie poplakalam;) nie moge sie opanowac . ladne sobie porownanie zrobilas:)

mozecie mi podrzucic tytuły tych ksiazek o blizniakach moze ja tez sobie kupie, bo narazie info tylko z netu czerpie.

Pokrowiec na mnie byłby prawie idealny :) Po co kupować ubrania :)

A ja zamierzam kupić:
1. Warto karmić piersią - Magdalena Nehring-Gugulska (wiem że jest rozdział o karmieniu bliźniaków i wcześniaków)
2. Bliźnięta - poradnik dla rodziców - Joanna Tkacz
3. Bliźnięta - i co dalej? Poradnik dla rodziców - Joanna Tkacz

Witajcie po raz kolejny:)Właśnie wróciłam z usg,Z dzieciaczkami wszystko ok:-)za tydz.kolejne badanie.Co do kupowania wyprawki,to ja szczerze mówiąc zaczęłam kompletowac zaraz jak dowiedziałam się co urodzę,czyli w 19tyg.Teraz brakuje nam tylko wózka.Wczoraj nawet wysłałam męża po pościele do łóżeczek:)Zaczęłyście temat karmienia.Ja bardzo bym chciała karmic przynajmniej przez pierwsze miesiące:)Ale z praktyki wiem,że to się dopiero okaże.Pierwszą córę karmiłam 3lata a drugą 2tyg,bo miałam słaby pokarm:)Ciekawe jak będzie tym razem:tak:Pozdrawiam:):):)

Aleście napisał w jeden dzień, czy to już teraz tak będzie?? Będę musiałą cały komputerowy czas tu spędzać;)
Z zakupami macie całkowita rację, ja dziś np byłąm w Tesco i już wymiękam po krótkim czasie. Albo coś ze mną nie tak. Brzuch mi się twardy robi, jakoś sztywno mi się chodzi i słabośc ogólna mnie ogarnia. W domu sporo poleguję, więc pewnie kondycja kiepska. Zobaczymy jak będzie na wizycie, to jeszcze parę dni. Ja sobie przeglądam allegro i zaznaczam ciuszki, które mi się podobają, jest sporo śłicznych i nadających się na podwójne ( różny wzó albo kolory- jeśłi ktoś chce tak ubierać dzieci) Ja jakiś element spójny chciałąbym wprowadzić przynajmniej od czasu do czasu ;) A jakie rozmiary ciuszko zamierzacie kupić na początek????

Odpisałąbym chętnie wszystkim, ale nie dam rady, witam nowe liczne mamusie i napiszę tylko na to:

Pokrowiec na mnie byłby prawie idealny :) Po co kupować ubrania :)

A ja zamierzam kupić:
1. Warto karmić piersią - Magdalena Nehring-Gugulska (wiem że jest rozdział o karmieniu bliźniaków i wcześniaków)
2. Bliźnięta - poradnik dla rodziców - Joanna Tkacz
3. Bliźnięta - i co dalej? Poradnik dla rodziców - Joanna Tkacz

te diwe ostatnie książki to jedna tylko w wersji nowszej i starszej, więc CI odpada :) MOżńa je też zamówić u źródła na stronce www.bliźniaki.net - prowadzi ją autorka i teraz chyba nawet jest jakaś promocja na te poradniki.
Zresztą na stronie możńa znaleźć sporo informacji, nie wiem czy nie wszystkie co w książce, bo na podstawie wiadomości z forum ( doświadczenia rodziców z bliźniakami i więcej) ten poradnik jest pisany. MAm nadzieję,że to przydatna informacja:)

Bura, ja chciałabym coś więcej o tej poduszce i cenie :) Ona jest specjalna dla bliźniakow?

Witam:)
Widze ze poruszylyscie temat ksiazek. jesli sama moge cos doradzic to nie ma lepszego zrodla informacji jak inne blizniacze mamy. Sama mialam ksiazke o wychowywaniu blizniat i na niewiele mi sie zdala:no: Bo teoria to jedno a praktyka do juz calkiem inna bajka:rofl2: Tak wiec dzielmy sie informacjami a napewno przezyjemy z naszymi podwojnymi szczesciami;-)
Ja duzo pisalam na watku kwietniowe blizniaki ale niestety ostatnio cisza tam zapanowala:-( Coz okazuje sie ze po urodzeniu malenst przy dwojce czesto brakuje czasu lub energi na pisanie na forum. Niemniej jednak zastanawiam sie czy nie warto zebysmy zalozyly nowy watek dotyczacy rozwoju i wychowania naszych juz urodzonych blizniakow bo o ile wiem takiego jeszcze watku na BB nie ma. Kolejne swieze mamusie moglyby tam dolaczac i dzielic sie doswiadczeniami, troskami itp. Co wy na to???

Ach, a co do karmienia piersia to z wlasnego doswiadczenia powiem ze i dwojke za jednym zamachem mozna nakarmic. Mam kilka pamiatkowych fotem dokumentujacych te moje wyczyny, hihi:-D:-D No ale to byly same poczatki kiedy mialam duzo pomocy ze strony meza, mamy i tesciowej. Po 2 miesiacach pomoc sie skonczyla i zostalam sama z moja 4. Na karminie piersia po prostu nie bylo czasu, tez potrzeby maluchow rosly z dnia na dzien a ja nie wyrabialam a raczej nie nadazalam z produkcja mleka:szok::-):szok: Tu dodam ze czesto brakowalo mi czasu zeby porzadnie zjesc a wiadomo jak to wazne dla tresciwego mleka...No i wtedy stopniowo przechodzilismy na butelki..

Poki co nie stresujcie sie niczym!! Zobaczycie ze wszystko wychodzi w praniu a wieeeeluu potencjalnych problemow po prostu nie sposob jest przewidziec bedac jeszcze w ciazy....

Pozdrawiam serdecznie..

Witam wszystkie mamy.Tak sie kochane rozpisałyscie,że nie wiem od czego zacząć:)Ja też bardzo bym chciała karmić piersią ale zobaczymy co będzie?po pierwsze to nie wiem jak to jest po cesarce,nie zawsze po tym można karmić(tak gdzieś wyczytałam)ale mam nadzieję,że uda mi sie urodzić naturalnie,bo bardzo bym chciała.Ale też słyszałam,że przy dwójce bardziej wskazana i bezpieczniejsza jest cesarka-także nie wiem sama
:(.Ogólnie to licze na to,że bedzie ok i wszystkim przyszłym mamusią tego zyczę.co do tych zdjęc to te z obieraniem ziemniaków SUPER!

Witajcie dziewczyny :-)
Trochę mnie nie było, ale dzięki problemom z netem. Zaraz nadrobię lekturę na forum ( a jest tego trochę) tylko chcę napisać że wczoraj bylam u gina i szyjka ma sie dobrze. Oby tak dalej. Teraz będę czekała na usg (09/12/09). W ciązy zawsze jest na co czekac... ;-)

Ja pewnie będę miała któryś ze szpitali Gdańskich bo mieszkamy w okolicach. Ciążę mi prowadzi lekarka z Invicty, mam za soba jeden poród na Klinicznej ...niestety moja córeczka juz nie żyła więc nie mogę wspominac ani mile ani źle ten szpital,natomiast opiekę miałam super jak na ten szpital i nawet po porodzie osobną salę. Jedno wiem że moja gin będzie chciała mnie położyć tak ok 32 tc do szpitala ale jeżeli na patalogię ciąży to zostaję Kliniczna . Oby dzieciaczki były zdrowe a na razie mam jeszcze trochę czasu na przemyślenie pewnych spraw.
Ty już masz o wiele do przodu też juz bym chciała być bliżej rozwiązania :tak: no ale nie przyspieszę.

Nataliab
- Ja jednak rodzic bede w Gdańsku. Niestety zgodnie z nowymi przepisami ciąże bliźniacza można rozwiązać tylko w specjalistycznych szpitalach. Jak na razie to myślę o Zaspie, ten szpital też poleca moj gin.
Wiesz może coś więcej o tym szpitalu? Będę wdzieczna za jakakolwiek informacje :tak:

iwee - pomysł z założeniem wątku dla świeżo upieczonych mamuś bliźniaków jest wg mnie bardzo dobry! Pewnie nie będzie tam aż takiego ruchu jak tu z wiadomych powodów, ale jast nas już tyle, że napewno część się tam będzie uaktywniać. Na mnie napewno możesz liczyć :-)
Ja przed zaciążeniem dość intensywnie udzielałam się na forum dla staraczek na innym portalu. Tam na pierwszej stronie wątku zawsze był spis wszystkich aktywnych forumowiczek. To pomagało ogarnąć nowoprzybyłym jak i ogólnie wszystkim kto jest kim, zwłaszcza jak jest nas już tak dużo. Moze i tu zbudowałybyśmy podobną bazę? Co Wy na to?

Witam:)
Niemniej jednak zastanawiam sie czy nie warto zebysmy zalozyly nowy watek dotyczacy rozwoju i wychowania naszych juz urodzonych blizniakow bo o ile wiem takiego jeszcze watku na BB nie ma. Kolejne swieze mamusie moglyby tam dolaczac i dzielic sie doswiadczeniami, troskami itp. Co wy na to???

Ja jestem jak najbardziej ZA!! Już jestem przerażona jak to będzie jak urodzą się dziewczyny. Ostatnio rozmawiałam z koleżanką, która powiedziała mi że zna dziewczynę - mamę bliźniąt i ona przez pierwsze dwa miesiące nie wychodziła przez cały dzień ze szlafroka :szok:taka była ponoć zarobiona.
Ja jestem osobą która lubi mieć wszystko poukładane i nie wyobrażam sobie takie sytuacji:no: A może powinnam jednak nastawić się na zupełny chaos:laugh2:

Co do karmienia bliźniąt, to po przeczytaniu rozdziału z ksiażki p. Tkacz, nie jestem przekonana do karmienia piersią. Zakladam raczej odciąganie i karmienie na dwie butle. Ona pisała że karmienie zajmowało jej 12h na dobę :eek: Chyba nie dam rady - z butlą zawsze ktoś mi pomoże, na początku mama i mąż, potem tylko mąż.
Zresztą zobaczymy jak to będzie po cesarce...no i ostatnio usłyszałam od lekarza że wg literatury ciążę jednoowodniową jednokosmówkową powinną się rozwiązać już nawet w 32tc - a to wyklucza naturalne karmienie:-(

reklama
Do góry