reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża bliźniacza

Po pierwsze witam też wszystkie nowe mamusie. :)

Ja glukozy źle nie wspominam. Moja lekarz i Panie w przychodni, gdzie robiłam badanie powiedziały, że do roztworu glukozy wcisnąć sok z połowy cytryny! Bomba! Słodkie, ale wypić za jednym razem można. Potem jak ktoś chce to plasterkiem cytryny zagryźć. Ja już tego nie robiłam. Mdłości nie miałam choć może w czasie tej godziny oczekiwania z raz tak troszkę niedobrze mi się zrobiło. Gorsze już było podwójne nakłuwanie :)

A mnie dopładł ból w dole brzucha z lewej strony. Jajnik? Albo rozciągająca się macica. Spytam na jutrzejszej wizycie. Boli troszkę jak wstają z łózka i jak sie przewracam z wielkim trudem na łózku. Promieniuje wtedy troszkę na pachwinę. A jak siedzę to wcale. Bębulek rośnie - dziewczyny szaleją - oby nie były takie niedobre jak się już urodzą.

reklama
zreszta mi ciagle sie wydaje, ze jak na blizniaki mam maly brzuch

Ja mam takie myśli ostatnio. Nie żebym chciała miec jakiś mega :) ale na dwójkę to może jakoś troszkę za wolno rośnie? Mierzycie się w pasie i patrzycie ile cm Wam przybyło? Ja tego nie robię, ale wiem, że niektóre z mam zapisywały wyniki :)

Ja mam takie myśli ostatnio. Nie żebym chciała miec jakiś mega :) ale na dwójkę to może jakoś troszkę za wolno rośnie? Mierzycie się w pasie i patrzycie ile cm Wam przybyło? Ja tego nie robię, ale wiem, że niektóre z mam zapisywały wyniki :)
ja sie z ciekawości ostatnio mierzylam i w ciagu 3 dni przybyly mi 3 cm;) ale jakiegos mega wielkiego nie mam. teraz moj obwod na wysokosci pępka do 93 cm.
co do glukozy to widzisz chyba zalezy od labolatorium, bo u mnie bylo wypic szybko usiasc na korytarzu nie chodzic nie ruszac sie i czekac 2h. katorga!!!!! ciagnelo sie jak "flaki z olejem".

i ja witam wszystkie nowe podwójne mamy!! prężnie się rozwijamy - jeszcze ktoś pomyśli że więcej jest bliźniąt na forum niż "jedyneczek" :))

Ja na glukozę wybieram się dopiero za dwa tygodnie - tak mi kazał zrobić lekarz i tego się trzymam. Wczoraj byłam na USG 4D ale jestem troszkę rozczarowana, bo dziewczynki zakrywały buźki. Jedna miała na głowie nogi swojej siostry :) Niezła imprezka odbywa się w tym moim brzuchu :))

Dziewczynki wszystkie parametry mają w normie, ale ponieważ jest to ciąża jednoowodniowa, i jedna dziewczynka ma pępowinę dwunaczyniową, lekarka zaleciła echo serca. Czy Wy robiłyście takie badanie?

Dziekuje pieknie za mile powitanie!:-)
My termin mamy na 8 lutego ale zobaczymy jak to bedzie. Ostatnio polozna mnie postraszyla, ze nawet przenosic moge, zobaczymy.
Ja nie robilam obciazenia glukoza bo podobno nie bylo wskazan. W ogole krew mialam pobierana na barania poki co tylko 2 razy:eek:, za to na USG biegam co 2 tygodnie. Lekarze nie sa pewni czy przypadkiem dzidziusie nie maja tylko jednego lozyska, ale poki co rosna jak trzeba wiec nei ma powodow do obaw.
Widzialam,z e rozmawialyscie o rozmiarach brzuszkow... ja to chyba jakis gigant jestem bo mam w obwodzie juz 116cm!! Taaaaaka jestem wielka;-)

MamoAlexa - ja mam krew pobieraną przed co drugą wizytą. Za to usg jakoś tak rzadko mam... może teraz będzie częściej.

mamaalexa moje dziewczyny mają jedno łożysko, ale gin mówi,że jeśli nie jest ono przodującym niczemu nie zagraża
brzucha przyznam,ze jeszcze nie mierzyłam, ale rośnie

badanie gluzkozą jest chyba obowiązkowe nawet jesli nie ma wskazań tzn.,ze nie miałaś problemu z cukrzycą,nikt w rodzinie na nią nie chorował, mnie dlatego, że nie miałam w/w przypadku w rodzinie zbadano po godzinie nie po dwóch

yenefer moje dzieciaki też zawsze szaleją, to noga na nogę,palce do buzi,zobaczymy co jutro pokażą mamuni, oby wszystko było ok...
yenefer echo serca nie robiłam,ale może dlatego,że są dwuowodniowe,każda siedzi w swojej chałupie

co do krwi, ja sama chodzę co miesiąc na morfologię i mocz, nie czekam,aż mi wspomnie gin, zresztą nawyk morfologii mam od czasów kilku lat od kiedy miałam bardzo niski poziom żelaza, robiłam wtedy co pół roku, a teraz też wolę sama bo z lekarzami to różnie bywa raz zapomni, potem robi oczy,że nie zrobione

co od usg przedtem jak wziyta co miesiąc, jednak w między czasie robiłam też drugie usg u innej doktor, także mniej więcej co dwa tygodnie, teraz wiem, że będzie już co dwa tygodnie ponoć

Ostatnia edycja:
Ja wlasnie mierzylam brzuzek i mam 105cm w obwodzie :szok:

Co do pobierania krwi to mialam tylko dwa razy, Usg mam co 2 tygodznie i do tego onsultacje z lekarzem tez co 2 tyg, no i czasami spotkanie z polozna.

reklama
ja morfologie również mam przed każdą wizytą, może dlatego że mam niedokrwistość i trzeba to monitorować. Obciążenie glukozą należy do badań obowiązkowych w ciąży. Lepiej się o nie upomnieć niż później żałować że się nie zrobiło.

Ja nadal studiuję książkę o bliźniętach i wczoraj czytałam o karmieniu. Jak zamierzacie karmić wasze maluszki? Piersią czy butelką?

Do góry