reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża bliźniacza

Monia no tez zaluje strasznie ze usg nie zrobil jeszcze. My z M tacy poszlismy podekscytowani ze nareszcie sie dowiemy i d...:baffled:No wlasnie ciesze sie ze chociaz zajrzal do maluchow i troche mnie uspokoil. Czekam niecierpliwie teraz 2tyg na usg..A smarujesz brzuszek, ze skora taka napieta? Bo ja sie tak boje rozstepow ze codziennie smaruje albo oliwka zwykla na mokro albo oliwa z oliwek bo podobno bardzo dobrze dziala i w ciagu dnia jeszcze balsamem..I mam skore taka nawilzona caly czas.Pozdrow swoje iskierki jak bedziesz serduszek dzisiaj sluchac:tak:

Gruba żaba (fajna nazwa:-D:tak:)!Witamy:-):-) Ale masz dobrze, ze juz znasz plec maluchow.. a sa jednokosmowkowe czy dwu?A co do ludzi to normalne..Ja sie zbytnio narazie nie pcham w kolejkach czy gdzies..narazie nie jest mi ciezko to cierpliwie czekam ale jeszcze troche i bede sie pchac gdzie popadnie:tak:

Madzia842 to dopiero 12tydz dlatego taka ospala jestes ale to przechodzi, nie martw sie:-) mi tak miedzy 3-4 miesiacem przeszlo i teraz jestem pelna energii:tak:wymioty za to mialam do konca 4 ale tez juz jest spokoj. Najgorszy ten poczatek.

Ostatnia edycja:
reklama
hej kobietki ja wlasniepo wizycie u poloznej. zmierzyla cisnienie i posluchalysmy serduszek, zaniepokoilo mnie to ze jedno stukalo tak powoli i cichutko a druugie szybko i bardzo glosno twetno tego cichszego to ok110 no a drugiego to niewiem. wiecie moze jakie jest prawidlowe tetno plodu???

Monia!!!A mowil Ci lekarz moze, ze wczesniej urodzisz? Bo mi powiedzial wczoraj, ze przez to ze sa jednokosmowkowe bedzie koniecznosc szybszego porodu. Tak w 36 tyg. Czyli ok.10stycznia nawet to moze byc.
Zmienilam sobie wogole na suwaczku o dwa dni bo on oszukuje. Mi lekarz mowi ze od kazdego czwartku zaczyna mi sie nowy tydzien wiec przesunelam zeby wiedziec:-)

ja narazie z lekarzem widzialam sie tylko raz 10 sierpnia i nic wtedy nie mowil ateraz dopiero wlanie 4.09 jade do szpitala na usg i bede sie widziala z lekarzem to wtedy juz mi moze w koncu wytlumacza wsztystko. bo tak to tylko z polozna sie widze ale ona tylko mierzy cisnienie pyta jak sie czuje, bada mocz no i slucha serduszek malenstw.

Hejka

musze częsciej zaglądać, bo znów parę stron miałam do nadrobienia- takie płodne jesteście:-D:tak:

Anullka no szkoda, ze nie zobacyzłas płci, a gin jak badał serduszka to nie widział na zwykłym USG??

Witam nowe foremki- tak wogóle

Ja jutro mam wizyte u gina i już listę zpytaniami sobie robię. Na pewnoe od razu wyśle mnie na dopplera i tam moze zobaczę jakie te moje blixniaki sa, no i chce z nim porozmawiac o teście Papp-a bo czas najwyzszy.

dobrego samopoczucia dla Was;-)

A z tego testu Pappa można sie dowiedzieć czy są to bliźnięta jedno czy dwujajowe oraz ich płeć? Dziękuje za informacje
Nie mozna, test ten wykonuje sie zeby wyliczyc ryzyko wystapienia u dzieci zespolow genetycznych typu zespol Downa, Patou, Edwardsa...

Nie ma za co:-)od tego tu jestesmy zeby sie dzielic swoimi obawami i radosciami no i sobie pomagac tez:tak:No wlasnie mi lekarz na usg powiedzial, ze moje sa jednokosmowkowe, co oznacza ze maja jedno lozysko i to chyba jest wyznacznikiem tego ze sa genetycznie identyczne (jednojajowe) i bedzie ta sama plec.Ale nie bylo widac czy sa w jednym woreczku (jednoowodniowe) czy w dwóch (dwuowodniowe). I jak poszlam na to usg prenatalne to mi tam lekarka potwierdzila ze jest jedno lozysko i napewno parki nie bedzie, oraz ze sa w dwoch woreczkach osobnych na szczescie:tak:Ale zeby sie dowiedziec plci trzeba troszke poczekac..Ja prawdopodobnie dzisiaj na wizycie sie dowiem!Juz nie moge sie doczekac! Mowia ze plec widac tak 18-20tc.U nas jak jest taka sama to wystarczy ze jedno rozkraczy nozki:-D:tak:

Laseczki moje tez sa jednokosmowkowe, dwuowodniowe, a z ze tak powiem "jajowoscia" sprawa wyglada tak w takim przypadku: poniewaz maja jedno lozysko najprawdopodobniej sa jednojajowe czyli identyczne genetycznie i bedzie ta sama plec, ale istnieje szansa (mala bo mala) ze moga byc dwujajowe. Moje jednak sa raczej jednojajowe bo 2 chlopaszki.
Jesli chodzi o ciaze blizniacza dwukosmowkowa, dwuowodniowa to napewno dzieci sa dwujajowe
a jesli chodzi o jednoowodniowa jednokosmowkowe to na pewno sa jednojajowe.

A tak na serio zeby zbadac ilu jajowe sa takie jak moje to trzeba po urodzeniu zrobic testy genetyczne, mozna oczywiscie domniemywac ze najprawdopodobniej sa jednojajowe jesli wygladaja tak samo :)

Cześć dziewczyny :) Witam wszytskie bliźniacze mamy. Zawsze to miło, jak jest ktoś, kto rozumie jak to jest w ciąży do kwadratu ;)

W zeszłym tygodniu dowiedziałam się, że laktorami jest dwoch chłopaków. Wyskoczył mi też brzuch. Może niezbyt wielki, ale jednak. Tak, czy siak, wciąż za mały, żeby ktoś w autobusie raczył zauważyć. To chyba taka nagła wada wzroku atakująca w komunikacji miejskiej. W pierwszej ciąży mój 9-miesięczny brzuch dalej bywał całkiem niezauważalny. ;)
ha ja nie jezdze za czesto miejska komunikacja, ale zwykle miejsca ustepowaly mi kobitki i to takie kolo 50, a tacy mlodzi kolesie po 20 pre lat to gapiom sie w okno i udaja ze nie widza..
monia moje maja jakos kolo 150 , 140 tetno

Madzia842 to dopiero 12tydz dlatego taka ospala jestes ale to przechodzi, nie martw sie:-) mi tak miedzy 3-4 miesiacem przeszlo i teraz jestem pelna energii:tak:wymioty za to mialam do konca 4 ale tez juz jest spokoj. Najgorszy ten poczatek.

Pocieszasz mnie, ale...Jak na razie czuję się jak z chorobą morską, tyle, że nauczona doświadczeniem trzymam zawartość żołądka dla siebie - rzyganie i tak nie pomaga.
Jestem wściekła, że taka bezsilna, zmęczona, bez sił - to nie ja, jaką siebie znam. Jak na razie ta ciąża odbiera mi zbyt dużo...

Pocieszasz mnie, ale...Jak na razie czuję się jak z chorobą morską, tyle, że nauczona doświadczeniem trzymam zawartość żołądka dla siebie - rzyganie i tak nie pomaga.
Jestem wściekła, że taka bezsilna, zmęczona, bez sił - to nie ja, jaką siebie znam. Jak na razie ta ciąża odbiera mi zbyt dużo...

Spokojnie, na pocieszenie mogę ci powiedzieć że mi mdłości już przeszły, tylko czasami jest mi niedobrze ale tylko jak jestem głodna. Co do zmęczenia to narazie nie ustępuje trzeba podobno to przeżyć więc ja dużo odpoczywam jeśli tylko mogę.
Może i ciąża dużo ci odbiera ale pomyśl jaki będzie wspaniały finał i co dostaniesz wzamian. Trzymaj się będzie lepiej (tak myśle):-D

He6Qp2.png

reklama
Monia to ja czekam z niecierpliwością z Toba najpierw do 4 wrześnie a później nadejdzie mój dzień 7 września!!!:tak:

Ewka no właśnie lekarz chyba nie chciał widzieć i tylko sprawdził czy serduszka biją tak szybciutko a płeć powiedział ze za 2 tyg pooglądam:baffled:

Madzia842 ja właśnie jak robiłam w szpitalu badanie prenatalne to się dowiedziałam dokładnie jakie są moje maluchy. Ciężko stwierdzić ilu jajowe, ale ponieważ moje mają jedno łożysko (więc są jednokosmówkowe) lekarz powiedział ze parki nie będzie tylko ta sama płeć bo oznacza to że są jednojajowe.To USG co tam robią jest bardzo dokładne bo wszystko mierza i sprawdzaja takze napewno Ci cos wiecej powiedza na temat Twoich iskierek:-)

Maborka rozumiem Cię doskonale. Ja na początku przez to zle samopoczucie stwierdzilam ze ciaza to nic milego..moze to straszne..ale jak mozna cieszyc sie z czegosc jezeli zupelnie nie jestes soba..Nie masz sił ciagle, do tego wymioty mialam straszne..i to niekontrolowane..np. jadac autem nagle krzycze do M "stój" wyskakuje z auta i sobie zygam po drzewem a ludzie chodza:-D:tak:dobrze ze chociaz mozesz powstrzymac , bo ja nie moglam!I to bylo dla mnie straszne. I przeszlo dopiero ok 2tyg temu..Ale naprawde teraz jest super.Czuje sie dobrze, energia powrocila, nawet ochota na seks:-)Także poczekaj jeszcze troszke cierpliwie a zobaczysz ze ten stan naprawde nie jest taki zly i zacznie Cie cieszyć. Albo prześpij ten zły czas;-)

Ostatnia edycja:
Do góry