reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża bliźniacza

No niestety, będziemy musiały dać radę 👍 Teraz to takie czasy jak 30 lat temu, ze matka dziecko w oknie ojcu pokazywała…to dobrze ze są telefony
Kochana powodzenia! Pamietam jak zaczęłyśmy pisać i byłaś na początku przygody a już zaraz cię rozpakują🥰 będzie dobrze! Najważniejsze to pozytywne myślenie🤗 moje dziewczynki maja już 11 tygodni i sama nie wiem kiedy to minęło🤗 lekko nie jest ale przyznam się ze myślałam ze będzie gorzej😂 mój mąż jest na tyle ogarnięty i zaangażowany ze mam czas wyjść do lekarza, dentysty czy nawet na lunch z koleżanka! Trzymam mocno kciuki i czekam na wieści o rozwiązaniu 🥰

reklama
Cześć dziewczyny. Mam do Was pytanie. Czy któraś z Was ma planowany termin porodu siłami natury? Moja ginekolog mówi że jak dzieci ułożą się główką w dół to rodzimy naturalnie. I zastanawiam się czy jest ktoś na forum, kto nie ma zalecanej cesarki w ciąży bliźniaczej 🤔🙂

To masz trochę anemię. Musisz jeść buraczki 😁 Lekarze się boją anemii, bo jednak przy porodzie możemy stracić dużo krwi 😔 Dlatego Cię straszy szpitalem. Mi w tym miesiącu dowalił magnez Slow Mag 3x2 (ale poziomu nie badałam), żelazo Sorbifer (mam też hemoglobinę 9), Scopolan na skurcze, Luteinę 3x2 i Dopegyt 3x1 na ciśnienie. Także jak 7 m-cy nic nie brałam tak teraz będę żreć tabletki od rana do nocy 🤮
Ja biorę Megne B6 max 2x3 tablety, Feroplex 2x1(to jest w plynie) , Wit B12, D, C, Inofolic 2x1, no i Prenatal Duo . No i tarczyca mi padla na samym początku więc do kompletu eutyrox 50 🤔.
Ja już na początku ciąży miałam dość słabe wyniki, przez te mdłości do prawie 16tyg wszytko spadło a teraz ciężko mi odbudować to mimo że naprawdę staram się i dieta i tymi tabsami .
Ale na szczęście Samopoczucie jest git 😀😃 więc jakoś mocno się nie martwię.

Cześć dziewczyny. Mam do Was pytanie. Czy któraś z Was ma planowany termin porodu siłami natury? Moja ginekolog mówi że jak dzieci ułożą się główką w dół to rodzimy naturalnie. I zastanawiam się czy jest ktoś na forum, kto nie ma zalecanej cesarki w ciąży bliźniaczej 🤔🙂

To chyba zależy od szpitala, i podejścia lekarzy i poloznych. W Waw wiem że przyjęcia naturalnie blizniakow podejmują się n Karowej, Żelaznej i Starynkiewicza. Na Karowej wręcz nawet nie masz wyboru jeśli pierwsze dziecko jest główkowa ułożone. A wydaje mi się że ciążą blizniacza jest na tyle wyjątkowa że w takich przypadkach powinien być wybór.
Obecnie coraz więcej blizniakow rodzi się naturalnie więc myślę że jakbyś się uparła i zespół byłby doświadczony to by Ci pozwolili :)

moja kuzynka w czerwcu próbowała urodzić sn bliźnięta. Dluuuugo trwały próby (37 albo 38 TC. Nie pamiętam dokładnie). Skończyło się CC
Ja mam w ogóle wizję, że przy sn, pierwszy bobas sobie wyjdzie, drugi poczuje przestrzeń i fiknie pośladkowo, albo wyciągnie się poprzecznie i skończyłoby się sn + cc. Nie mam pojęcia czy takie rzeczy się zdarzają. Po prostu uroilo się w mojej głowie, jak usłyszałam, że kuzynka chce próbować urodzić naturalnie

moja kuzynka w czerwcu próbowała urodzić sn bliźnięta. Dluuuugo trwały próby (37 albo 38 TC. Nie pamiętam dokładnie). Skończyło się CC
Ja mam w ogóle wizję, że przy sn, pierwszy bobas sobie wyjdzie, drugi poczuje przestrzeń i fiknie pośladkowo, albo wyciągnie się poprzecznie i skończyłoby się sn + cc. Nie mam pojęcia czy takie rzeczy się zdarzają. Po prostu uroilo się w mojej głowie, jak usłyszałam, że kuzynka chce próbować urodzić naturalnie

Zdarzają się.
Natomiast dlatego powinien być przy porodzie odpowiednio doświadczony zespół bo musi wiedzieć jak to drugie dziecko przytrzymać by nie fiknęło

Hej Dziewczyny, co u Was? 🥰 Ja właśnie wracam od lekarza i jest trochę lipa 😐 Mam szyjkę niby niecałe 3 cm, ale ponoć bardzo rozmiękła. Młody się jakimś cudem obrócił głową w dół i pcha się do wyjścia. Lekarz chciał mnie już wysłać do szpitala, ale udało się wynegocjować leleżenie w domu plus 3x Luteina. Może szyjka być w miarę długa, ale miękka? Jak tam Wasze szyjki? U mnie jest 31tc+6
A nie dało rady założyć pessara? Ja już w 21tc zaczęłam mieć problem z szyjką bo jeden głową naciskał. Założył mi pessar i kazał leżeć, wkładać dwie poduszki pod pupę i tak prawie cały dzień. Nie powiem bo pomogło dotrwać, i maluchy się poobracaly i są teraz miednicowo, i nie uciskają bo cały czas ma tyle samo. Chociaż myśle ze jakby ściągnęli mi go teraz to by mega szybko poleciała. Mnie lekarz tłumaczył ze w bliźniaczych więcej niż połowa pacjentek ma z szyjką problem, bo to jest dwa razy większe obciążenie dla naszego organizmu

Ostatnia edycja:
Kochana powodzenia! Pamietam jak zaczęłyśmy pisać i byłaś na początku przygody a już zaraz cię rozpakują🥰 będzie dobrze! Najważniejsze to pozytywne myślenie🤗 moje dziewczynki maja już 11 tygodni i sama nie wiem kiedy to minęło🤗 lekko nie jest ale przyznam się ze myślałam ze będzie gorzej😂 mój mąż jest na tyle ogarnięty i zaangażowany ze mam czas wyjść do lekarza, dentysty czy nawet na lunch z koleżanka! Trzymam mocno kciuki i czekam na wieści o rozwiązaniu 🥰
Pamietam 😍 Ja się bałam ze to będzie się tak ciągnąć, a tu tak szybko zleciało… 🙈 w głowie się nie mieści. Dam znać na pewno ❤️☺️

A nie dało rady założyć pessara? Ja już w 21tc zaczęłam mieć problem z szyjką bo jeden głową naciskał. Założył mi pessar i kazał leżeć, wkładać dwie poduszki pod pupę i tak prawie cały dzień. Nie powiem bo pomogło dotrwać, i maluchy się poobracaly i są teraz miednicowo, i nie uciskają bo cały czas ma tyle samo. Chociaż myśle ze jakby ściągnęli mi go teraz to by mega szybko poleciała. Mnie lekarz tłumaczył ze w bliźniaczych więcej niż połowa pacjentek ma z szyjką problem, bo to jest dwa razy większe obciążenie dla naszego organizmu
No właśnie nie zaproponował mi. Twierdzi, że jak będę leżeć to wystarczy. Chociaż wszystkie wiemy, że to nie jest takie proste w domu leżeć. Zwłaszcza jak w domu jest starsze dziecko, a mąż w pracy od 8 do 20 😕 Jest obciążenie, to prawda, moje dwa mają już razem 4 kg, a teoretycznie powinnam chodzić z nimi jeszcze 2 miesiące 😎
A Ty jak się trzymasz?

reklama
Ja biorę Megne B6 max 2x3 tablety, Feroplex 2x1(to jest w plynie) , Wit B12, D, C, Inofolic 2x1, no i Prenatal Duo . No i tarczyca mi padla na samym początku więc do kompletu eutyrox 50 🤔.
Ja już na początku ciąży miałam dość słabe wyniki, przez te mdłości do prawie 16tyg wszytko spadło a teraz ciężko mi odbudować to mimo że naprawdę staram się i dieta i tymi tabsami .
Ale na szczęście Samopoczucie jest git 😀😃 więc jakoś mocno się nie martwię.
No to też masz fajny zestaw 😁 Dzieci jednak wyciągają z nas co się da i nie zawsze zdążymy uzupełnić na czas 😁

Do góry