Dziękuję@Kammka Gratulacje i witamy w Naszym gronie zobaczysz, że wszystko się roztrzygnie i będzie dobrze.
Też mamy starsze dzieci, a nawet o mniejszej różnicy wiekowej. Twoje już duże to Ci pomogą.
Trzymam kciuki
reklama
Bardzo dziękuję Wam za te wszystkie słowa otuchy Fajnie że tutaj trafiłam, mam nadzieję , że dzięki temu forum nie będę tak bardzo myślała o tym co się może zdarzyć złego a raczej o tym ile będzie szczęścia za te kilka miesięcy.Oczywiście dam znać po usgMy mamy niespelna dwuletniego synka i planujac te ciaze liczylismy na dzieci z niewielka roznica wieku, no i sie udalo nawet bardziej niz chcielismy u mnie 2k2o wiec bylo niby najbezpieczniej, ale kiepsko ja znosilam. W 32tc poszlam do szpitala żeby na wszelki wypadek wziac sterydy na rozwoj plucek, a sie okazalo ze grozi porod przewczesny. Po lekach udalo sie dotrwac do 36tc+4, a termin mialam na jutro chlopcy juz ponad 3 tygodnie z nami na swiecie
Bede trzymac za Ciebie kciuki i mam nadzieje ze dasz znac po usg jak wyszlo. Czy to beda bliznieta, czy jedno, to szczęście ogromne i nawet przy 1k1o dasz rade
Dzięki, wczoraj byłam u swego lekarza. Wszystko w porządku. Dziewczyny przybierają na wadze. Mają już 900 i 1000 gr. Biorę magnez i kazał zwiększyć choć morfologia w normie. No i przytyłam już 11 kg.@lolak to super, że dobrze z tym serduszkiem i gratulacje, fajnie, że dziewczynki.
Ja aktualnie jestem chora. Dzieci i męża wyleczyłam, a teraz mnie dopadło i jestem padnięta.
Jak twardnieje tzn że przygotowuje się do porodu, ale spokojnie jak to tylko pojedyncze to nic się nie stanie. Gorzej gdyby ciągle twardniał i puszczał to szyjka może się skracać...wtedy do gina, żeby coś dał na uspokojenie.
Witam
Pod koniec wrzesnia dowiedziałam się, że zostane mamą 3 raz.Mam juz synka 10lat i córcie 7 lat. Nie mogłam się doczekać wizyty u lekarza i usg.Poszłam do Doktorki 26 września ( 4tc) ale jeszcze nie była w stanie nic zobaczyć , bo jak stwierdziła to za wcześnie.Umówiła mnie na 15 pazdziernika. Strasznie dłużyły mi się te dni.Od pierwszych dni ciąży też miałam wrażenie ( choć jeszcze nie wiedziałam, że w niej jestem),że wyglądam inaczej i też inaczej się czuje.To było o tyle dziwne , że we wcześniejszych ciążach nie przyponinam sobie czegoś podobnego. Nadszedł upragniony 15 pazdziernik i z bijącym sercem poszłam na wizyte.Pani Dr.długo się przyglądała i nic nie mówiła i byłam troche zaniepokojona.Po chwili powiedziała , że wprawdzie widzi jeden zarodek ale 2 serduszka i ze to chyba blizniaki jednojajowe i że jeden jest skryty za drugim Byłam w szoku bo w rodzinie zero blizniąt.Kazała zgłosić się za 7 dni do szpitala na dokładniejsze usg i konsultacje z innym lekarzem.Troche jestem zaniepokojona bo tak naprawde nie wiem na czym stoje i czego właściwie mam się spodziewać Czy któraś z was miała podobnie???
Gratuluje! Ja dowiedziałam się w 11 tc. A w 5 i 8 nie było nic widać.
OneMoreTime
Fanka BB :)
Cześć dziewczyny wszystko wskazuje na to, że ja również zostanę mamą bliźniąt powiedzcie mi, jak lekarz stwierdza, że są bliźnięta jedno- czy dwujajowe? Bo podobno moje szkraby są dwuowodniowe i dwukosmówkowe, ale czy jedno- czy dwujajowe położna nie powiedziała... na razie nie znamy płci, bo za wcześnie... wg usg ciąża jest o tydzień wyżej niż wskazuje mój suwaczek i OM
No a poza tym stresuję się i powoli oswajam z tą nowiną
U mnie też 2k2o czyli dwujajowe bliźniaki. A który masz tydzien ciąży?Cześć dziewczyny wszystko wskazuje na to, że ja również zostanę mamą bliźniąt powiedzcie mi, jak lekarz stwierdza, że są bliźnięta jedno- czy dwujajowe? Bo podobno moje szkraby są dwuowodniowe i dwukosmówkowe, ale czy jedno- czy dwujajowe położna nie powiedziała... na razie nie znamy płci, bo za wcześnie... wg usg ciąża jest o tydzień wyżej niż wskazuje mój suwaczek i OM
Heda
2k2o nie zawsze są dwujajowe jest opcja że jedna komórka podzieli się na bardzo wczesny etapie i też jest 2k2o a dzieci jednojajowe Ale stwierdzić to można chyba tylko na podstawie badań genetycznych no chyba że ktoś miał monitoring cyklu.
Wlasnie tez o tym słyszałam [emoji4] narazie lekarz mowil że dwujajowe2k2o nie zawsze są dwujajowe jest opcja że jedna komórka podzieli się na bardzo wczesny etapie i też jest 2k2o a dzieci jednojajowe Ale stwierdzić to można chyba tylko na podstawie badań genetycznych no chyba że ktoś miał monitoring cyklu.
OneMoreTime
Dziś jest 14+1 tc :-) czytałam, że jak jest parka, to na pewno dwujajowe, ale jak są 2 dziewczynki lub 2 chłopców, to dopiero po porodzie można określić... w sumie nie jest to jakieś strasznie ważne, najważniejsze by zdrowe były :-) ale ciekawa jestem...U mnie też 2k2o czyli dwujajowe bliźniaki. A który masz tydzien ciąży?
Moja mama strasznie przeżywa i martwi się jak my damy radę... mieszkamy za granicą a więc daleko od bliskich, więc nie możemy liczyć na niczyją pomoc... no i mnie zaraża tym strachem
reklama
Heda
Dokładnie to miałam pisać. Najważniejsze by dzieci zdrowe a to czy jedno czy dwujajowe mało istotne.Dziś jest 14+1 tc :-) czytałam, że jak jest parka, to na pewno dwujajowe, ale jak są 2 dziewczynki lub 2 chłopców, to dopiero po porodzie można określić... w sumie nie jest to jakieś strasznie ważne, najważniejsze by zdrowe były :-) ale ciekawa jestem...
Moja mama strasznie przeżywa i martwi się jak my damy radę... mieszkamy za granicą a więc daleko od bliskich, więc nie możemy liczyć na niczyją pomoc... no i mnie zaraża tym strachem
Co.do.twoich obaw to spokojnie dacie radę... To tylko tak trasznie wygląda. Ja nie mam żadnej babci czy cioci do pomocy i bez problemu daje radę sama 7dni w tygodniu. Wcześniej jak dzieci były malutkie chodziłam.do.pracy a maluchy były z tata i też dawał radę. Więc jak facet dał radę z 2 niemowlaków to i ty spokojnie ogarniesz [emoji4] [emoji4]
Podziel się: