reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Ciąża bliźniacza

Ale ja np jestem w 28 i 5 dzień a on mówi że 27 i kilka dni. Ja liczę od dnia ostatniej miesiączki jego kółko niby też wiec nie wiem skąd ta różnica jest zawsze.

reklama
A może on liczy sobie też to ze ciąża jest młodsza?

Dla mnie to abstrakcja.
Bo pomiar usg jest obarczony błędem. Można brać pod uwagę to ze jet młodsza ale to mieć tak na marginesie.

Bo jeśli tak miało by być praktykowane to moja druga córa jest młodsza 5 dni od drugiej...to musiałabym mieć dwa różne terminy porodu.

Nie wiem dlaczego lekarz tak Ci to pisze...może zapytaj dlaczego? Ja była bym ciekawa dlaczego lekarz inaczej liczy mi tyg.

eiktkw7i1lgslap3.png

Powiem wam ze nie potrzebnie się stresujecie tymi obliczeniami. Najlepiej i najpewniej to liczyć sobie wg pierwszego dnia ostatniej miesiączki i tyle. A co lekarz to inne sposoby liczenia. U mnie wg usg dziewczynka idzie równo z terminem ale za to chłopak o dobre 1.5 tyg szybciej. A w dodatku - to co któraś juz pisała - usg zawsze obarczone jest błędem, wiec nie można za bardzo sugerować się terminem z usg. A uwierzcie ze błąd może być duży jak np z tym olbrzymim chłopcem co się urodził w zeszłym tyg - oceniali go ja 4.8 a miał prawie kg więcej. Moja kumpela jak rodziła (2014 miała CC bo dzidzius ustawiony w poprzek -czekali aż do terminu bo wg usg był bardzo mały - jeszcze w dzień porodu wskazywało ze ma 2800 a podczas cięcia - nacinali ja podwójnie bo się okazało ze młody 3900). Wiec same widzicie lepiej samemu sobie liczyć wg miesiączki ;)

Ewka jestem tego zdania co Ty. I o tym pisałam...

U mnie jedna córa równo z terminem z om a druga 5 dni młodsza. Ale u mnie to jest możliwe. Z tego względu ze najpierw ciążę w 6 tyg potwierdzono pojedyncza a w 8 byla podwójna...wiec kilka dni jest możliwe.

Mój lekarz posługuje się terminem z OM... terminy z usg nie bierze bo nawet nie będę rodzic siłami natury tylko cc... wiec to szkoda czasu.

Mierzy je ale mówi wprost ze wystarczy milimetr błędu na usg a pomiar wychodzi inny. Tm tylko maszyna. Waga jest przypuszczalna...

Ciążę bliźniacze kończą się przed terminem wiec termin z OM jest najważniejszy moim zdaniem.

eiktkw7i1lgslap3.png

My liczymy inaczej niż om ale to dlatego że w tym cyklu miałam robiony monitoring i dokładnie wiemy ze do owulacji doszło w 28 dniu, a nie w 14. I na usg ciągle się to potwierdza. Natomiast dzieci nadrabiaja i są większe juz teraz.

Napisane na GT-I9305 w aplikacji Forum BabyBoom

My liczymy inaczej niż om ale to dlatego że w tym cyklu miałam robiony monitoring i dokładnie wiemy ze do owulacji doszło w 28 dniu, a nie w 14. I na usg ciągle się to potwierdza. Natomiast dzieci nadrabiaja i są większe juz teraz.

Napisane na GT-I9305 w aplikacji Forum BabyBoom

Ja tez miałam owulacje później niż zawsze... ale lekarz zawsze licz od terminy om i tak też wpisuje w kartę...

Ale co lekarz to widać inna praktyka.,. Ważne żeby wszystko się zgadzało do porodu...

eiktkw7i1lgslap3.png

Miałam kiedyś wizyty dzień po dniu u dwóch różnych lekarzy. U jednego wyszło w okolicach 900g u obu maluchów (jeden dokładnie 900, drugi coś w okolicach 920 chyba), u drugiego jedno dziecię nie miało jeszcze 900g a drugie za to znacznie ponad. Także te pomiary są naprawdę orientacyjne - dlatego pewnie jest tak duża tolerancja różnicy w wadze między dziećmi.

No to tak jak i ja Wam pisałam w zeszłym tyg - w niedziele na badaniu w szpitalu oboje mieli ok 1710 czy jakoś tak, a w poniedziałek u pani prof - (ma dużo lepszy sprzęt a w dodatku jest specjalistą od usg) młody miał 1777 a młoda 1630 wiec patrzcie jaka różnica

reklama
Słyszałyście o wózku duet ? Macie jakieś opinie o nim?
Moja koleżanka ma sprzedaż i tak sie zastanawiam. Chciałabym nowy ale akurat dziewczynki urodzą sie na jesień wiec za dużo nie będziemy wychodzić na dwor. A na lato bym kupiła nowa spacerówkę..

Do góry