reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża bliźniacza

Jup,Olusiu jak tam u Was?

Mialam wczoraj wizyte,szyjka ladnie trzyma,dziewczynki super rosna,u jednej na sznurze pepowinowej zobaczyli torbiel o wielkosci 20mm,pytalam to powiedzieli ze sie zdarza,to nic zlego i zeby sie nie martwic.Corcie leza miednicowo i poprzecznie.Dostalam skierowanie juz do szpitala na za tydzien w czwartek.

Dziewczyny,3majcie sie;)Bedzie dobrze.

reklama
Dominika
Ja leze w szpitalu i staram się trzymac maluchy jak najdłużej w brzuszku.

Gratuluję dobrych informacji :-)

JUP - moje z 33t6d, maja 9 miesiecy i sa cudne :)

Były 2 tyg w szpitalu, tydzien w inkubatorze i na kroplowkach, jedna miala przez dwa dni wspomagany oddech. Poza tym wszystko grało i gra. Nie miałam podanych sterydow, znaczy na 40 min przed porodem, odeszły mi wody i panny za nic nie chciały siedziec w środku, od razu sie zaczęło :)
Ta ktorej odeszły wody silniejsza była, wiec najlepsze sterydy to naturalny porod ;)

Jup - uspokoiły się skurcze po magnezie?

Dominika, masz jakieś problemy, że kierują Cię do szpitala w 34tc?
Moje maluchy też są tak ułożone, mały jest pierwszy i wpycha się w kanał rodny pupą, mała leży centralnie pod piersiami :) w piątek mam usg, dowiem się, ile już ważą.

Dziś na porannym słuchaniu zwolniło tętno małego, zrobili mi od razu ktg, ale wszystko jest ok, chyba siostra go kopała. Na ktg wyszły 2 skurczyki, ale nieregularne.

Czy u was też tak jest jak u mnie? Tj. co 2h (także w nocy!!!) położne słuchają tętna dzieciaczków archaicznymi trąbkami przykładanymi do brzucha a o 6 rano i 18 wieczorem odbywa się słuchanie na stojąco pelotami z ktg.

Nie wiem, jak oni to liczą w szpitalu, ale wg nich dziś mam rozpoczęty 36tc, więc dali mi do podpisu mnóstwo oświadczeń i deklaracji dot. cesarki. Jak się to czyta to aż strach...

Aga,u mnie jest ciaza jednokosmowkowa dwuowodniowa,oni chyba wola dmuchac na zimne.Jak sie nic nie bedzie dzialo,to planuje polozyc sie zaraz po swietach.Wczoraj to byla moja ostatnia wizyta u gin w stolicy,takze zeby nie bylo ze albo 3maja mnie w szpitalu do samej cesarki,albo zaraz po swietach wypuszcza i zostane bez lekarza prowadzacego,a do Wawy mam 100km,a w bielanskim mozna sie zarejestrowac do gin po okazaniu karteczki z data,pieczatka i podpisem lekarza,nic takiego nie dostalam,a moja gin zyczyla mi wszystkiego dobrego,z reszta wiedzialam,ze to bedzie ostatnia wizyta,ale wczesniej byla mowa o skonczonym 34tyg. czyli po swietach,we wtorek poszlabym i bedzie wtedy 34.4.
Dzis przyszedl posiew poczta ze szpitala,w ktorym lezalam ostatnio,za glowe sie zlapalam.Wyszlo,ze mam 4bakterie...I do tego antybiogram,na co ida te bakterie,ale zadnej recepty ani nic,gdyby przyszly wczesniej to pokazalabym swonej gin,a tak musze sie udac do gin w swoim miescie albo w szpitalu pokaze.Dzwonilam do poloznych,mowily ze przed cieciem podaje sie mamie antybiotyk dozylnie.Przez tyle czasu posiewy wychodzily idealnie a teraz...
Aga,musza dac te swistki takie procedury,mnie troche przeraza ciecie,w ciazy pojedynczej w trakcie cc dostalam krwotoku..

Co do tych trabek,w pierwszej ciazy w szpitalu w moim miescie polozne sluchaly tetna takimi trabkami i czasem pelota z ktg,podobno w przypadku blizniat nie zdaje to egzaminu.Q szpitalu,w ktorym planuje miec cc,robia 2-3x dziennie ktg i pare razy przykladaja pelote od ktg i sluchaja,z kolei w stolicy jak lezalam na podanie sterydow to polozne chodza z detektorem tetna plodu.

Jup,zeby Twoje dzieciaczki wytrzymaly do 36tc ;)

Ostatnia edycja:
No dziewczyny a ja po KTG zostalam w szpitalu....na ktg utrzymujace sie skurcze, ale sa nieregularne, dostalam sterydy dla maluszkow i podlaczona kroplowke mam.. do tego mam pozycje wysoko ulozeniowa ze wzglednu na te moje duszosci.... podali mi tez tlen...i leze...popoludniem mam miec USG i zobaczymy co dalej....

Dominika A mi się zdawało, że tylko Piła ma takie przedpotopowe trąbki. U mnie osłuchiwanie samymi pelotami bez podpięcia KTG zdaje egzamin, może gdyby dzieciaczki były inaczej położone to byłoby trudniej.

Olusia 37+2 to bezpieczny termin, w zasadzie można już rodzić, dzieciątka donoszone. U mnie lekarze zapowiedzieli, że jak rozpocznie się akcja skurczowa po 36tc to nie będą jej hamować żadnymi kroplówkami. I w tym tygodniu chyba już nie podają sterydów, Co szpital to inaczej...

Bede na bierzaco zdawac relacje...;-)

Obecnie czekam na usg i zobaczymy....

Aga w sumie tez zaskoczylo mnie podanie sterydow kiedy maluszki mam juz donoszone, ale jak maja pomoc to zgadzam sie...:tak:

Dominika na pewno bedzie wszystko dobrze...no a 100 km to kawalek masz...a robilas gbs? czyli rodzisz gdzies blizej siebie?

reklama
Do góry