Basia82 - witaj wśród nas :-) i rozgość się. Wiesz już jakiej płci będą Twoje pociechy? Z jakiego miasta pochodzisz? Jak generalnie znosisz ciążę?
Pauli - ja też wybieram sie do Siemiradzkiego na poród. Niebawem mam zamiar zwiedzić go żeby trochę się zapoznać ze zwyczajami tam panującymi itp. A który lekarz Cię stamtąd prowadzi?
Magda_b - ładnie urosły Twoje skarby :-) Mam nadzieję, że i moje mają podobną wagę. Co do obciążenia glukozą to ja robiłam to badanie tydzień temu. Zapytaj o nie może gina, niech Ci zleci, zwłaszcza jeśli dużo pijesz to warto sprawdzić tą glukozę. Na badanko weź sobie książkę - przyda Ci się na te 2h oczekiwania.
Ewka - przegadałam wczoraj sprawę wyprawki z "doświadczoną bliźniakami" kumpelą. Poniżej wklejam listę z jej uwagami wpisanymi na zielono. Wg mnie te uwagi są dość konstruktywne i raczej planuję się ich trzymać.
[FONT=Arial, sans-serif]WYPRAWKA DLAJEDNEGO NOWORODKA[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]UBRANKA[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]dziecko o wadze 2500g najlepiej kupować rozmiar 62, mniejsze b. szybko robią się za małe, a takie spokojnie można ewentualnie podwijać[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- śpioszki 4–7 szt. bez stópek[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- body z krótkim rękawem 7–10 szt. mają sens tylko latem[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- body z długim rękawem 7–10 szt. z jak najmniejszą ilością guzików[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- kaftaniki 3–6 szt. są niepraktyczne, odradza bo podwijają się[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- pajacyki 5 szt. ?? jak ktoś chce, ona akurat nie używała[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- sweterki, polar 1–3 szt. jeden cienki jeden gruby i jak najmniej guzików[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- czapeczki (2 cienkie, 1 grubsza, najlepiej ze ściągaczem ?, wiązana na rzepa- wtedy dziecko nie przydusi się i nie rozwiąże sobie sam lub sobie nawzajem)[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- skarpetki 5 par[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- cienkie rękawiczki 2 pary - lepsze są poprostu skarpetki [/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- śpiwór z kapturem (na chłodne miesiące) – dobra rzecz, najlepiej nieco większe i z zatrzaskami żeby można było skrócić na długość[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]HIGIENA[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- ręcznik z kapturkiem – jak największy[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- mydełko dla niemowląt (najlepiej z dozownikiem) – najlepsze jest Oilatum – lekko natłuszcza skórę podczas kąpieli i dzięki temu można nie używać oliwki[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- krem przeciw odparzeniom - Linomag[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- oliwka[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- chusteczki pielęgnacyjne – dużo![/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- paczka pieluch New born – tylko firmy Pampers![/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- szczoteczka do włosów - mięciutka[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- gumowa gruszka lub aspirator do noska „Katarek” ok. 50 zł w aptece[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- małe nożyczki z okrągłymi końcówkami albo obcinaczyk dla niemowląt[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- patyczki higieniczne z odpowiednią końcówką, żeby nie wsadzić za głęboko[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- wyjałowione gaziki oraz waciki[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- pieluchy tetrowe 10 szt.[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- ręczniki kąpielowe 2 szt.[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- termometr do mierzenia temperatury wody – lepszy jest łokieć[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- wanienka + stojak + wąż do spuszczania wody[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- przewijak[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- proszek do prania niemowlęcych ubranek - Lowela[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- spirytus do przemywania pępka[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- sól fizjologiczna – w małych ampułkach ok 0,30zł/szt[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- myjki frotte[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]SEN[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- łóżeczko[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- materacyk – najlepszy jest gryczano-kokosowy[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- ceratka pod prześcieradło [/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- pościel 2 komplety można ale lepsze do spania są śpiworki opisywane w ubrankach (dziecko nie rozkopuje się)[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- kołderka – odpada jeśli dzieci śpią w śpiworkach[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- cienki kocyk 2 szt.[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- grubszy kocyk[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- rożek 2 szt. z wyciąganym usztywnieniem (łatwiej prać i suszyć)[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- monitor oddechu – wypożyczyć 2 szt[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- waga elektroniczna – w razie kłopotów wypożyczyć na czas pierwszych karmień, żeby sprawdzać ile dziecko zjadło[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]SPACER[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- wózek - koniecznie mieszczący się w drzwiach, czyli mniej niż 80cm szerokości. Wpinane foteliki wg kumpeli nie będę praktyczne, bo ciężko będzie się je montować za każdym razem do samochodu. Lepsze są ponoć takie na stałe. W tej kwestii jednak ja się uprę jednak na ten 3 funkcyjny z fotelikami ale posłucham z tą szerokością. Wychodzi więc na to że zamówię Easy Walkera mimo że wychodzi on dość drogo. [/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- śpiwór do wózka[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- torba na akcesoria małego podróżnika[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- osłona przeciwdeszczowa[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- fotelik do przewożenia malucha autem[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]ŻYWIENIE[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]Do karmienia piersią:[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- wkładki ochronne do biustonosza – Bella są dobrze wyprofilowane i tanie[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- laktator – Medela[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- dobry cycusznik 2szt[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- rozpinane bluzki - żeby łatwo wyciągać cycka. Nie podciągać bluzek bo chłód na plecach może sprawić, że pokarm zniknie[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]Do karmienia butelką:[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- butelka 125 ml 3 szt.[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- butelka 250 ml 3 szt.[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- smoczki pasujące do butelek[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- podgrzewacz do butelek[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- styropianowy termosik na 2 butelki[/FONT]
Pauli - ja też wybieram sie do Siemiradzkiego na poród. Niebawem mam zamiar zwiedzić go żeby trochę się zapoznać ze zwyczajami tam panującymi itp. A który lekarz Cię stamtąd prowadzi?
Magda_b - ładnie urosły Twoje skarby :-) Mam nadzieję, że i moje mają podobną wagę. Co do obciążenia glukozą to ja robiłam to badanie tydzień temu. Zapytaj o nie może gina, niech Ci zleci, zwłaszcza jeśli dużo pijesz to warto sprawdzić tą glukozę. Na badanko weź sobie książkę - przyda Ci się na te 2h oczekiwania.
Ewka - przegadałam wczoraj sprawę wyprawki z "doświadczoną bliźniakami" kumpelą. Poniżej wklejam listę z jej uwagami wpisanymi na zielono. Wg mnie te uwagi są dość konstruktywne i raczej planuję się ich trzymać.
[FONT=Arial, sans-serif]WYPRAWKA DLAJEDNEGO NOWORODKA[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]UBRANKA[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]dziecko o wadze 2500g najlepiej kupować rozmiar 62, mniejsze b. szybko robią się za małe, a takie spokojnie można ewentualnie podwijać[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- śpioszki 4–7 szt. bez stópek[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- body z krótkim rękawem 7–10 szt. mają sens tylko latem[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- body z długim rękawem 7–10 szt. z jak najmniejszą ilością guzików[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- kaftaniki 3–6 szt. są niepraktyczne, odradza bo podwijają się[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- pajacyki 5 szt. ?? jak ktoś chce, ona akurat nie używała[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- sweterki, polar 1–3 szt. jeden cienki jeden gruby i jak najmniej guzików[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- czapeczki (2 cienkie, 1 grubsza, najlepiej ze ściągaczem ?, wiązana na rzepa- wtedy dziecko nie przydusi się i nie rozwiąże sobie sam lub sobie nawzajem)[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- skarpetki 5 par[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- cienkie rękawiczki 2 pary - lepsze są poprostu skarpetki [/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- śpiwór z kapturem (na chłodne miesiące) – dobra rzecz, najlepiej nieco większe i z zatrzaskami żeby można było skrócić na długość[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]HIGIENA[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- ręcznik z kapturkiem – jak największy[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- mydełko dla niemowląt (najlepiej z dozownikiem) – najlepsze jest Oilatum – lekko natłuszcza skórę podczas kąpieli i dzięki temu można nie używać oliwki[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- krem przeciw odparzeniom - Linomag[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- oliwka[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- chusteczki pielęgnacyjne – dużo![/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- paczka pieluch New born – tylko firmy Pampers![/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- szczoteczka do włosów - mięciutka[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- gumowa gruszka lub aspirator do noska „Katarek” ok. 50 zł w aptece[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- małe nożyczki z okrągłymi końcówkami albo obcinaczyk dla niemowląt[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- patyczki higieniczne z odpowiednią końcówką, żeby nie wsadzić za głęboko[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- wyjałowione gaziki oraz waciki[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- pieluchy tetrowe 10 szt.[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- ręczniki kąpielowe 2 szt.[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- termometr do mierzenia temperatury wody – lepszy jest łokieć[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- wanienka + stojak + wąż do spuszczania wody[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- przewijak[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- proszek do prania niemowlęcych ubranek - Lowela[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- spirytus do przemywania pępka[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- sól fizjologiczna – w małych ampułkach ok 0,30zł/szt[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- myjki frotte[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]SEN[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- łóżeczko[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- materacyk – najlepszy jest gryczano-kokosowy[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- ceratka pod prześcieradło [/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- pościel 2 komplety można ale lepsze do spania są śpiworki opisywane w ubrankach (dziecko nie rozkopuje się)[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- kołderka – odpada jeśli dzieci śpią w śpiworkach[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- cienki kocyk 2 szt.[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- grubszy kocyk[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- rożek 2 szt. z wyciąganym usztywnieniem (łatwiej prać i suszyć)[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- monitor oddechu – wypożyczyć 2 szt[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- waga elektroniczna – w razie kłopotów wypożyczyć na czas pierwszych karmień, żeby sprawdzać ile dziecko zjadło[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]SPACER[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- wózek - koniecznie mieszczący się w drzwiach, czyli mniej niż 80cm szerokości. Wpinane foteliki wg kumpeli nie będę praktyczne, bo ciężko będzie się je montować za każdym razem do samochodu. Lepsze są ponoć takie na stałe. W tej kwestii jednak ja się uprę jednak na ten 3 funkcyjny z fotelikami ale posłucham z tą szerokością. Wychodzi więc na to że zamówię Easy Walkera mimo że wychodzi on dość drogo. [/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- śpiwór do wózka[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- torba na akcesoria małego podróżnika[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- osłona przeciwdeszczowa[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- fotelik do przewożenia malucha autem[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]ŻYWIENIE[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]Do karmienia piersią:[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- wkładki ochronne do biustonosza – Bella są dobrze wyprofilowane i tanie[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- laktator – Medela[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- dobry cycusznik 2szt[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- rozpinane bluzki - żeby łatwo wyciągać cycka. Nie podciągać bluzek bo chłód na plecach może sprawić, że pokarm zniknie[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]Do karmienia butelką:[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- butelka 125 ml 3 szt.[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- butelka 250 ml 3 szt.[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- smoczki pasujące do butelek[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- podgrzewacz do butelek[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]- styropianowy termosik na 2 butelki[/FONT]
Ostatnia edycja: