reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża bliźniacza

Też się zastanawiałam jak to jest z tą szyjką. Moja 4 tyg temu miała 35mm - lekarka powiedziała że jest ok. W tamtym tygodniu miała 41mm - powiedziała że jest super. Czyli wychodzi na to że szyjka może się zarówno skracać jak i wydłużać.

A jak to jest z nowymi przepisami odnośnie becikowego, jak je interpretujecie? Bo ja słyszałam 2 wersje.
Pierwsza, ze kobieta która po dniu 1.11.2009 jest dłużej niż 10tyg w ciąży, nie musi mieć takiego zaświadczenia.
Druga wersja to że każda kobieta która złoży wniosek o becikowe po 1.11.2009 musi przedstawić zaświadczenie że była pod opieką lekarską od 10tc.

Która wersja jest prawidłowa?

reklama
maborka - dzięki kochana za słowa otuchy. Wtedy przy tych skurczach zjadłam jedną nospę i przeszło. Póki co więcej się nie pojawiły, raz tylko stwardniał mi brzuszek na 3-5 sekund ze 3 dni temu ale zero powtórek, więc narazie nospe mam ze sobą cały czas, ale jeszcze nie zażywam stale. Jakby się sytuacja powtarzała to ginka powiedziała żeby ratować sie nospą i że można jej brać max nawet 4x1 dziennie. Często natomiast pobolewa mnie podbrzusze, ale zwykle wtedy gdy śpię z podkurczonymi nogami (nie mam pojęcia skąd taki związek ale serio tak mam). Te bóle mam zresztą praktycznie od początku ciąży więc nie wiążę ich raczej ze skurczami. Staram się być spokojna, ale jak się leży i myśli to sie człowiek nakręca i wymyśla różne scenariusze..
Yenefer - szczerze mówiąc to nie wiem jak jest teraz z tym becikowym. Ja jak zakładali mi kartę ciąży w 9t6d to sie dowiedziałam, że zrobiłam to rzutem na taśmę, bo ponoć karty ciąży założone po 10t ciąży nie kwalifikują potem do ubiegania się o becikowe. :szok: Trzeba potem w jakimś tam urzędzie UDOWODNIĆ, że się było pod opieką lekarską wcześniej, a to już ponoć nie takie proste. Nie wiem co ma piernik do wiatraka, nie wiem czy tak jest nadal, jeśli tak wg mnie jest to durnota nad durnotami i szukanie byle urzędniczego pretekstu do niewypłacenia kasy. Mam nadzieję, że ktoś zdrowo myślący to zmienił lub szybko zmieni.

Dziewczyny, czy któras z Was ma problem ze skracającą się szyjką? Czy można jakoś zapobiec skracaniu? Leżę ile mogę, ale czy oprócz tego mogę zrobić coś jeszcze? Ile wynosi teraz w przybliżeniu Wasza szyjka?

Witaj,
Mój lekarz po stwierdzeniu ciąży bliźniaczej uprzedził mnie, że profilaktycznie około 25 tc założy mi pesar, aby uniknąć skracaniu się szyjki i co za tym idzie przedwczesnemu porodowi. Podeszłam do tego sceptycznie, ale z perspektywy czasu myślę, że miał rację. Z tygodnia na tydzień dzieci są coraz cięższe i mocniej napierają na szyjkę, a przecież lepiej jest „być na chodzie” niż ciągle leżeć. U mnie pessar jak na razie się sprawdza, trzyma mocno a szyjka jest ok. Po jutrze zaczynam 33 tc pozdrawiam.

moira ja też uważam to za kretyństwo! Tak jakby nie można było pójść do urzędu z kartą ciąży, zrobić jej ksero i wsio byłoby jasne. Przecież w karcie ciąży mam zanotowaną każdą wizytę. Ja trochę się martwię, bo w 15tc zmieniłam lekarza i teraz nie wiem kto ma mi takie zaświadczenie wydać. Chyba sama pojadę do gminy i dowiem się u źródła.

kama - gratuluję 33tc :-) Chciałabym być juz na tym etapie co Ty.. Powiedz mi, czy Twój gin założył Ci pessar bez względu na długość szyjki wtedy w tym 25tc czy miałaś już tendencje do jej skracania?
Yenefer - pomysł z wizytą w gminie chyba jest dobry. Może powiedzą czarno na białym jak to teraz wygląda i w razie jakby coś było nie task to jak wybrnąć z sytuacji. Wg mnie nie dość że to becikowe jest śmiesznie niskie w porównaniu ze wszystkimi wydatkami jakie się ponosi przy pojawieniu się dzidziołków, to jeszcze bezczelnie i głupio kombinują jak tylko mogą żeby tylko go nie przyznawać. Wstyd.

Ja rozumiem nowe przepisy tak, że po listopadzie becikowe należy się tylko tym, które były od 10 tc już pod kontrolą lekarską. To w karcie ciąży przecież jest napisane więc nie rozumiem dlaczego miałby być problem. Z drugiej - absurdy urzędowe czasem nie są do ogarnięcia rozumem. :)

P.S. Zapisałam się na połówkowe 3d/4d. nie mogę się doczekać. Oby wszystko było dobrze (i żeby te swoje narządy bezwstydnie pokazały dzieciaki) :).
Jeszcze 3 dni. :)

A jak to jest z nowymi przepisami odnośnie becikowego, jak je interpretujecie? Bo ja słyszałam 2 wersje.
Pierwsza, ze kobieta która po dniu 1.11.2009 jest dłużej niż 10tyg w ciąży, nie musi mieć takiego zaświadczenia.
Druga wersja to że każda kobieta która złoży wniosek o becikowe po 1.11.2009 musi przedstawić zaświadczenie że była pod opieką lekarską od 10tc.

Która wersja jest prawidłowa?

Od 1 listopada przy skladaniu wniosku o becikowe wymagane jest zaswiadczenie ze bylo sie pod opieką lelarza przynajmiej od 10 tygodnia ciązy

kama - gratuluję 33tc :-) Chciałabym być juz na tym etapie co Ty.. Powiedz mi, czy Twój gin założył Ci pessar bez względu na długość szyjki wtedy w tym 25tc czy miałaś już tendencje do jej skracania?

Na tamtym etapie wszystko było ok. z szyjką. Mój gin. Założył mi pessar profilaktycznie, twierdząc, że przy ciąży bliźniaczej nie ma co czekać, aż szyjka zacznie się skracać bo to może nastąpić gwałtownie i wówczas na założenie pessara może być za późno. Ale oczywiście tak być nie musi, po prostu było to „dmuchanie na zimne”. Pozdrawiam.

Ja nie wiem w sumie co z moja szyjka..na usg polowkowym w 20tyg mialam 45mm dluga a teraz nic mi nie mowili jak bylam na 3D. Za tydzien mam wizyte u mojego gina to sie podpytam. Ale jak nic nie mowia to chyba jest ok..

Mowili teraz w Panoramie o tych zaswiadczeniach wlasnie. Ze od 10tyg trzeba byc pod opieka lekarska zeby dostac becikowe czy zasilek po urodzeniu dziecka. Ja pod opieka lekarska bylam od 5 tyg ciazy, wtedy chodzilam jeszcze do przychodni do innego gina a od 11 tyg chodze prywatnie juz..Mam nadzieje ze nie bedzie z tym problemu..

Pozdrawiam goraco:-)

reklama
Witajcie, ja dzisiaj mam katastrofę, pochodziłam trochę po sklepach dokupić ostatnie pierdoły dla dzidziusiów no i oczywiście dla mnie do szpitala i tragedia..... teraz nie mogę się ruszyć WOGULE!!! wszystko boli czuję się jak bym miała zaraz urodzić, głupia jestem bo mam samochód to nie bo mi się dotleniać zachciało, a teraz co.. płakać mi się chce tak boli, więc radzę zakupy robić jak najwcześniej po troszeczku bo potem jest naprawdę bardzo ciężko. Pozdrawiam

Do góry