reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża bliźniacza

Witam!
Powiedzcie mi ile trwały u was mdłości i rzyganie...u mnie jest masakra od 5 tyg. mnie męczą...czy to prawda że przy bliźniakach są podwójne ...bo u mnie chyba tak...
W poniedziałek mam wizytę i zaczynam się stresować...
Pozdrawiam
Ja wymiotowałam do 4 miesiąca, w tym z jedną wizytą w szpitalu bo wymioty trwały non-stop przez trzy dni nic nie piłam i musieli mnie kroplówkami ratować, w tym schudłam 6kg

reklama
hej kobietki ma ktoras z was moze lisste wyprawki dla blizniat???
czy ktoras z was zdecydowala sie na kupienie takiej specjalnej poduszki do karmienia? kiedy kupis teraz czy jak maluszki juz sie urodza? to samo z laktatorem tteraz czy pozniej???ja normalnie nie wiem co kupowac. ciuszki juz chyba mam wszystkie no jeszcze tylko kombinezoniki mi zostaly ale poczekam zeby mniej wiecej wiedziec jaki rozmiar kupowac. najgorsze ze to moja pierwsza ciaza i jestem tu w UK tylko z moim partnerem i nie ma bardzo mam kogo sie poradzic, zpytac itp. az juz czasami dolek mnnie straszny lapie :((

Witam!
Powiedzcie mi ile trwały u was mdłości i rzyganie...u mnie jest masakra od 5 tyg. mnie męczą...czy to prawda że przy bliźniakach są podwójne ...bo u mnie chyba tak...W poniedziałek mam wizytę i zaczynam się stresować...
Pozdrawiam
Ja mdłości miałam od od 3 miesiąca jakoś a wymiotowałam cały czwarty miesiac strasznie!!! Do 16 miesiaca jakos. Myslalam ze sie wykoncze. Ale od 5 miesiaca jest ok. Tylko teraz znowu ciezko z brzuchem. I zoladek scisniety i zgaga ciagle!! chociaz nie chce zapeszac ale od paru dni nie mam zgagi i mi lepiej jakos.

Wklejam monia i dla Was dziewczyny wyprawke co na necie znalazlam, ale nie pamietam juz gdzie..i ja kupuje wg niej. Tylko to dla jednego malucha niby ale orientacyjnie wiadomo.

WYPRAWKA DLA NOWORODKA

UBRANKA
- śpioszki 4–7 szt.
- body z krótkim rękawem 7–10 szt.
- body z długim rękawem 7–10 szt.
- kaftaniki 3–6 szt.
- pajacyki 5 szt.
- sweterki, polar 1–3 szt.
- czapeczki (2 cienkie, 1 grubsza, najlepiej ze ściągaczem, wiązana)
- skarpetki 5 par
- cienkie rękawiczki 2 pary
- śpiwór z kapturem (na chłodne miesiące)

HIGIENA
- recznik z kapturkiem
- mydełko dla niemowląt (najlepiej z dozownikiem)
- krem przeciw odparzeniom
- oliwka
- chusteczki pielęgnacyjne
- paczka pieluch New born
- szczoteczka do włosów
- gumowa gruszka lub aspirator do noska
- małe nożyczki z okrągłymi końcówkami
- patyczki higieniczne
- wyjałowione gaziki oraz waciki
- pieluchy tetrowe 10 szt.
- ręczniki kąpielowe 2 szt.
- termometr do mierzenia temperatury wody
- wanienka
- przewijak
- proszek do prania niemowlęcych ubranek
- spirytus do przemywania pępka
- sól fizjologiczna

SEN
- łóżeczko
- materacyk
- ceratka pod prześcieradło
- pościel 2 komplety
- kołderka
- cienki kocyk 2 szt.
- grubszy kocyk
- rożek 2 szt.

SPACER
- wózek
- śpiwór do wózka
- torba na akcesoria małego podróżnika
- osłona przeciwdeszczowa
- fotelik do przewożenia malucha autem

ŻYWIENIE
Do karmienia piersią:
- wkładki ochronne do biustonosza
- laktator
Do karmienia butelką:- butelka 125 ml 3 szt.
- butelka 250 ml 3 szt.
- smoczki pasujące do butelek
- szczoteczka do mycia
- podgrzewacz do butelek
- termoopakowanie do butelek

Ostatnia edycja:
a jakie rozmiary ciuszkow dla maluszkow najlepiej kupowac??? mi sie wydaje ze chyba 56. ja mam np. duzo pajacykow w tym rozmiarze ale one wydaja mi sie jakies wielkie, a z drugiej strony to niewiadomo jakie maluszki sie urodza i mniejsze moga okazac sie za male. tutaj roz.56 jest do 4.5 kg. juz sama niewiem gubie sie w tym wszystkim :( mam tez kilka ciuszkow w rozmiarze 50 ale sa to glownie kompleciki typu spodenki i bluzeczka ehhhh jak ja juz chcialabym miec to wszystko za soba...

a tutaj znalazlam zdjecie ktore rozwialo moje watpliwosci jak mozna karmic dwojeczke naraz :))) http://images33.fotosik.pl/58/3a29d286c2e280c3.jpg

Ostatnia edycja:
Dobre to zdjęcie Monia:-D Widać ze podusie do karmienia spełniają swoją fukcję, chociazby na tym wlasnie zdjeciu..
A co do rozmiarow to ja sama nie wiem..jak chodze po tych sklepach to rzeczywiscie jest problem. Naogol blizniaki sie rodza mniejsze..Podostawalam troche ciuszkow w rozm. 50, mam tez pare na 62..ale wygladaja na strasznie wielkie..teraz postanowilam pokupowac na 56 troche..pojedyncze dzieci czesto sie rodza dlugie dosc i od razu 56 sa za male..wydaje mi sie ze lepiej kupowac wieksze niz takie ktore od razu moga byc za male..takie dzieciaczki na poczatku i tak w domku leza sobie takze moga miec troche za dlugie spiochy, nic sie nie stanie..

Dziewczyny, czy któras z Was ma problem ze skracającą się szyjką? Czy można jakoś zapobiec skracaniu? Leżę ile mogę, ale czy oprócz tego mogę zrobić coś jeszcze? Ile wynosi teraz w przybliżeniu Wasza szyjka?

Na skracającą szyjkę zakłada sie szew albo pessar - to taki krążek. Najlepiej jednak zapytać lekarza - on powinien wiedzieć najlepiej jak temu zapobiec.

iws - O zakładaniu krążka to wiem, że decydują się na niego lekarze gdy szyjka ma mniej niż 2,5-2,0cm. Moja miała tydzień temu 35mm a 3 tyg temu 42mm. Ginka zaleciła mi leżenie i magnez w końskich dawkach bo miałam skurcze. W ostatni piątek wyszły mi grzyby w badaniu i dostałam globulki, po których czuję, że mam tam w środku strasznie "luźno". Boję się, że to rozluźnia też i szyjkę i powoduje też jej dalsze skrócenie. Następną wizytę mam dopiero 4.11 czyli za ponad tydzień, a ja już zaczynam schizować... Tak bardzo chciałabym być już chociaż w 30tc. Ponoć wtedy dzieci mają już szanse na przeżycie.

Ostatnia edycja:
reklama
O szyjce trochę czytałam na forum i w necie. Dziewczyny miały rożne długości szyjki, jedne z natury krótkie, inne długie, jedynym się skracały, innym nie. Długość szyjki wychodzi inna przy badaniu usg i "ręcznym". Nie znalazłam na to żadnej reguły.
Moja miała 31mm 3 tygodnie temu na badaniu Usg i lekarz (specjalista od ciąż mnogich) powiedział mi, że nieco przy krótka. W ciąży bliźniaczej chcemy, żeby miała 40-35mm. Leżeć, nie przemęczać się, no-spa *3 dziennie.
Potem poszłam do lekarz prowadzącej, która po badaniu wzrokowym stwierdziła "piękna, długa szyjka".
I weź tu bądź mądry:confused:
Moira, mogę być nudna - ale wiesz, że "spokój" to magiczne słowo. Nerwy Ci nie pomogą. Leż i pilnuj branie magnezu. Czy przy tych skurczach nie dostałaś wskazania na no-spę?? Od tego ponoć dziewczyny zaczynają przy skurczach, a potem jeśli nie pomaga, ruszają z cięższym arsenałem. To samo zresztą powiedział mi mój lek od mnogich. Może magnez już nie radzi sobie, może jest za słaby?

Do góry