reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża bliźniacza

Hej dziewczyny:-), witam wszystkie popołudniową porą.
Ja też jestem po wizycie u gin. Moje maluszki ważą po ok 2,5kg. Ulożone są gówkowo, tak że lekarz cały czas mówi o porodzie siłami natury:szok:. Główka chłopczyka jest już w kanale rodnym, natomiast dziewczynka jest troszeczku wyżej.
cafe te twoje chłopaki to niezłe klocuszki, jak tak dalej pójdzie to przegonią Florianka od MONI. Powiedz mi, który ty masz właściwie tydzień ciąży. Mi gin powiedził, że jeśli nic wcześniej sie nie wydarzy to ok 20 grudnia poród a ty piszesz, że prawdopodobnie już po 1 grudnia wylądujesz w szpitalu.
Poziomki widzę, że nastawiasz się na poród sn, a nie boisz się. Ja też pierwszą córcie urodziłam bez większych problemów ale teraz boję się z racji tego, że jest dwoje.

reklama
Małgoń na allegro widziałam
AVENT ZESTAW STARTOWY 0%BPA! - LESS COLIC- NOWOŚ (1314650511) - Aukcje internetowe Allegro
TOMMEE TIPPEE ZESTAW STARTOWY BUTELKI,SMOCZKI NEW (1314920934) - Aukcje internetowe Allegro

I myśle że zaopatrze się w podwójne takie zestawy bo butelek nigdy nie za duzo.Mam zamiar karmić piersią ale pewnie po 2 tygodniach będzie trzeba dokarmiać (chyba że będą takie głodomory jak u Moni:-D),dlatego zapas butelek i mleka zrobie wcześniej.

Upieram się przy sn bo pierwszy poród trwał 4 godz a 2 trwał 2,5 dlatego to mnie nie przeraża a cc to operacja.
Jeżeli to Twoja pierwsza ciążą i jeden maluch jest ułożony poprzecznie to cc masz na 90%;-)

Co do literatury "babskiej" to tak jak przygodowa usypia mnie w 15 minut:-D

Dziewczyny co sądzicie o pojemnikach na pieluchy??
KOSZ SANGENIC HYGIENE PLUS POJEMNIK + 6 WKŁADÓW! (1314075889) - Aukcje internetowe Allegro

Małgoń - ja mam 4 buleteczki małe i chyba na tym poprzestanę. + 2 duże, z których starszak korzysta.

poziomki - chyba Ci zazdroszczę tego, ze masz spore szanse na SN...
Bo mimo tego, ze sie boję podwójnego porodu i że pierwszy długo w sumie trwał... to jakoś jest to już znany strach. a cc jest totalnie nieznane.. i chyba w tym sęk ;-)

a co do pojemnika na pieluchy - to myślę, że jest super. aczkolwiek wydaje mi się, ze ma większy sens dopiero od czasu, gdy dzieciaki zaczynają jeść normalne jedzenie. pamiętam, że jak Krzyś był tylko na moim mleku, to te pieluchy jakoś nie śmierdziały... za to teraz... o.. poezja...

Cafe ok 3 kilowe bobasy to całkiem ładnie by było :) dużo wypoczywaj i ani się obejrzysz a dołączysz do rozpakowanych mam :)

Poziomka jak lezałam w szpitalu kobieta urodziła bliźniaki naturalnie, też były to jej kolejne dzieci i nawet nie wiadomo kiedy szybciutko urodziła. Ja też niby miałam rodzić naturalnie ale cieszę się że wyszło cc.

Małgoń ja kupiłam zestaw startowy ale ogólnie na teraz to przydały by się jeszcze po jednej butelce tej mniejszej na herbatki np.

Taaaaaaak pierwsze pół roku pieluszki pachną ale jak maluch zacznie jeść mięso to.....:eek:

Po sn szybciej się dochodzi do siebie a podobno bliźnięta rodzą się szybciej niż jedno dziecko:tak: Boje się tego cięcia szwów tego że jak kichne to mi flaki wypadną (tak wiem to niemożliwe).Poza tym pamiętam dziewczyny po cesarkach to narzekały sobie.
Mam taki ambitny plam wziąć znieczulenie zzo lub podpajęczynówkowe tak czy siak bo w razie co nie chce żeby mnie usypiali(tutaj się boje że się nie obudze).:tak:

Cafe usg często zaniża wage;-)

Poziomka ja teraz kiedy jestem już po to drugi raz wybrałabym cc (tzn wybrałabym gdybym miała wybór), bo np nie rodziłam naturalnie a wiadomo co nieznane to straszne. Najbardziej się bałam że jak zacznę rodzić naturalnie to jeden wyjdzie, natną mnie tam, potem drugie sie przekręci i zrobią mi cc i potna znów brzuch....
Wiem jednak że wszystko do przezycia i tak jak u mnie to najgorsze były 2 pierwsze dni a najbardziej to i tak nie bolała rana tylko obkurczanie macicy.

Obkurczanie boli tak czy siak,a to jak dochodzimy do siebie zależy od kondycji organizmu.Ale faktycznie po normalnym jednym porodzie cc jeszcze brrrrrrrr:no: Przynajmniej wiem czym pachnie sn:-p
Ja core 4400 urodziłam bez cięcia więc bliźniaki też będą bez.

Dziewczyny dzięki za info o butelkach, moje koleżanki karmiły piersią i nie są w stanie nic doradzić :(

Poziomki ten zestaw Avent fajny, tym bardziej, że planuję zakup na allegro sterylizatora i podgrzewacza, ale używane, bo tańsze :)
Kosz na pieluchy fajny, ale trochę drogi... my mieszkamy w domku, więc największe "smrody" będziemy wynosić na bieżąco, a i tak wydamy majątek na śmieci... teraz segregujemy śmieci do tzw. zera... no ale pieluch się nie da!
najbardziej irytowało mnie jak znajomi wpadali do nas z dzieckiem na parę godzin i zostawiali takie "bomby" np. w pojemnikach na plastik albo szkło... aż w końcu nauczyłam się zwracać na to uwagę i wszystko zabierają ze sobą:-D

Nutria, Poziomki, Rainmanaka ja boję się i sn i cc... kiedyś miałam laparoskopię i bolało mnie okropnie przez tydzień, a to tylko 3 dziurki....
a chyba najbardziej boję się, że nie będę potrafiła karmić i tego się nie nauczę :(

Trzymajcie się ciepło :)

Małgoń instynkt macierzyński to nie jest pic na wode o którym mówią poradniki. Zarówno Ty jak i dziecko musicie się nauczyć karmienia ,przewijania,ubierania ,kąpieli,,itd W szpitalu od pomocy są położne a przy nauce karmienia najważniejszy jest spokój i cierpliwość.DASZ SOBIE RADE!!!
My pieluchy wrzucamy do pieca c.o. najczęściej ale z 2 dzieci to tego towaru będzie. Też próbowaliśmy segregować smieci ale niestety niektórzy są niereformowalni i daliśmy sobie na razie spokój.

reklama
Małgoń- ..to fakt leżeć się nie da...butelek jeszcze nie kupiłam żadnych- mam to w palnie jak dostane teraz wypłatę:)

Kasik- może jeszcze się okaże ze jakaś dzidzia się obróci w ostatniej chwili..i będzie cc:)

Poziomki- ja nie będę kupować żadnych pojemników na pieluchy- może gdybym miala jedno dziecko to tak ale przy dwójce to papmki się będzie wynosić na bieżąco:) Te zestawy są fajne ale jak moja siostra kupiła taki to potem miala problem dokupić w naszym mieście smoczki do nich- a jak już kupiła to cena była porównywalna do nowej butelki. Dlatego ja sobie taki zestaw odpuszczam...kupie uniwersalne i na sztuki:)

U nas jakoś leci....dzisiaj bylismy u lekarza bo mialam ostatnio dziwne skurcze. Dr kazał brac po 3x dziennie magnez i żelazo. Dziewczyny ważą po kilogram i maja sie całkiem dobrze:):) Także kulamy sie dalej.....:):)

Ostatnia edycja:
Do góry