reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża bliźniacza

reklama
Wg ostatniego usg (w 13 tyg.) było wskazanie na 2 dziewczynki, ale jeszcze zobaczymy :) w przyszłym tygodniu mam kolejne usg więc, pewnie będzie już jasność. To moje pierwsze maleństwa, więc radość ogromna jak i przerażenie (zwłaszcza na początku) jak to będzie :)

Wg ostatniego usg (w 13 tyg.) było wskazanie na 2 dziewczynki, ale jeszcze zobaczymy :) w przyszłym tygodniu mam kolejne usg więc, pewnie będzie już jasność. To moje pierwsze maleństwa, więc radość ogromna jak i przerażenie (zwłaszcza na początku) jak to będzie :)
Ja tez tak miałam, trochę do mnie dochodziło ze to bliźniaki ❤️ U mnie od początku lekarz mówił ze chłopaki, wiec może i u ciebie trafia 😃 w 20t już było potwierdzone na 100%

Cześć, szukałam forum dla ciąż bliźniaczych i trafiłam tutaj :) w 5t+6 dowiedzialam sie ze spodziewam sie dwujajowych blizniakow ale serduszek jeszcze nie było, na kolejne usg idę dopiero za kilka dni w 7t+6 i cały czas się martwię że nie mam żadnych objawów ciążowych... niby dobrze ale ciągle myślę czy ciąża się rozwija prawidłowo. Sama ciąża jest dla nas cudem, po kilku latach starań u lekarzy mieliśmy rezygnować z aktualnego lekarza i iść do kliniki, a tu niespodzianka ;) mialam cykle stymulowane letrozolem ale w tym szczesliwym w 13dc na usg bylo juz po owulacji wiec nie wiedzialam ze dzialamy na 2 pecherzykach ;) jakies porady jak przezyc najblizsze dni :D? To nasza pierwsza ciaza mamy po 32 lata

Cześć, szukałam forum dla ciąż bliźniaczych i trafiłam tutaj :) w 5t+6 dowiedzialam sie ze spodziewam sie dwujajowych blizniakow ale serduszek jeszcze nie było, na kolejne usg idę dopiero za kilka dni w 7t+6 i cały czas się martwię że nie mam żadnych objawów ciążowych... niby dobrze ale ciągle myślę czy ciąża się rozwija prawidłowo. Sama ciąża jest dla nas cudem, po kilku latach starań u lekarzy mieliśmy rezygnować z aktualnego lekarza i iść do kliniki, a tu niespodzianka ;) mialam cykle stymulowane letrozolem ale w tym szczesliwym w 13dc na usg bylo juz po owulacji wiec nie wiedzialam ze dzialamy na 2 pecherzykach ;) jakies porady jak przezyc najblizsze dni :D? To nasza pierwsza ciaza mamy po 32 lata
Ja mam 35 lat i tez pierwsza ciąża blizniacza jednojajowa 🥰 moje pierwsze objawy były widoczne dopiero jak mi zaczął rosnąć brzuch a ze to już się działo w 8 tygodniu to jesteś już blisko aby coś po sobie zobaczyć😂 nie miałam żadnych nudności, wymiotów itp przez cała ciąże. Moje pierwsze usg miałam w 8 tygodniu i oba serduszka biły jak szalone czego tobie również z całego serca życzę! Trzymam kciuki żeby sie udało 🥰💪✊

Ja ogólnie w pierwszym trymestrze czułam się ok, pare razy miałam mdłości przy robieniu obiadu…ale poza tym na spokojnie wszystko 🙂 Teraz jestem na końcówce drugiego trymestru, i tylko mam problem z szyjką bo to dość spory ciężar 🙂 dlatego mam założony pessar, i na razie jest ok

Cześć, Na początek gratuluję 😄 Z porad to na pewno dbanie o jak najwiecej spokoju wokół siebie, niby banał ale naprawdę to ważne zwłaszcza w 1 trym. U mnie początki były różne, pierwsze tygodnie czułam się jakoś „inaczej”, częściej było mi gorąco, ciężko mi to określić ( nawet podejrzewałam menopauzę🤣przez moment) dość szybko pojawiło się częstsze chodzenie do toalety, ok 4 tyg było parę dni z b. bolącym i większym biustem ( trochę bardziej niż przed okresem). Ok 5 tyg Usg potwierdziło przyczynę.
Najgorsze u mnie były jednak awersje pokarmowe, ja - od zawsze lubiąca pojeść i sobie dogodzić - nagle nie byłam w stanie wziąć do ust połowy rzeczy które wcześniej lubiłam 😢. W efekcie po 1 trym. spadło mi aż 5kg i bardzo się tym martwiłam początkowo , na szczęście moja gin. uspokajała że to jest mimo wszystko ok i obecnie jest wręcz idealnie😀 po ostatnim usg moje księżniczki💕 miały 305g i 314g (19tydz+4)

reklama

Początkowo też nie miałam żadnych objawów. O bliźniakach dowiedziałam się w 10 tygodniu, a wcześniej 2 razy miałam USG robione ;Do

Moje mdłości występują jak mam za dużo wolnego. Taką zauważyłam regułę. Na urlopie (9 tc) nie mogłam za bardzo jeść, teraz w weekend cały piątek (13tc) spędziłam w toalecie 🤦‍♂️

Właściwie jedyne objawy to te sporadyczne mdłości i w ten dni najchętniej bym cały czas spała. Do 12stego TC bolały piersi.

Trzymam kciuki za bijące serducha na kolejnym badaniu!

W zeszłym tygodniu miałam badania prenatalne w szpitalu. Nie mogłam wejść z partnerem, lekarz niczego nie pokazał, niczego nie powiedział poza tym, że niczego niepokojącego nie widzi i że wg niego, to chłopaki

Więc wczoraj byliśmy w prywatnej klinice zrobić już samo USG. Tam nam obojgu lekarz wszystko po kolei pokazywał. Jego zdaniem też chłopaki, więc pewnie już tak zostanie. Jeden ma 7,3 cm, drugi 7,7 (13+1). Wszystkie organy są w porządku. Potwierdził niestety jedną kosmówkę, więc zostajemy w ciąży bardzo wysokiego ryzyka :/

Zaniepokoił go jedynie podwyższony przepływ żylny, ale mówi że póki co nie należy się tym martwić. Obserwować i regularnie sprawdzać i kontrolować.

Do góry