reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża bliźniacza

Na pewno to jednojajowa. Tylko oby okazało się, że dwuowodniowa [emoji3590]. U mnie dopiero koło 20 tygodnia inny lekarz zauważył błonę między moimi dziewczynami. Była po prostu tak cienka, że prawie niewidoczna. A tak to wszyscy mówili, że jednoowodniowa [emoji33]. Ale nie martw się, będziesz miała często wizyty i jakby coś działo się złego, to od razu zareagują [emoji4][emoji2296]
Teraz czytałam że ponoć te jednoowodniowe są bardzo bardzo rzadko więc liczę że będzie dwuowodniowa. I też ponoć słabo ta błonkę widać. Eh. W którym tygodniu urodziłaś? Ciąża przebiegała spokojnie ?
No najgorzej ze dużo lekarzy nie prowadzi takich ciąż. Jak ja chodziłam wcześniej to babki to powiedziała mi ze mam szukać kogoś bo ona nie prowadzi bliźniaczych 🤷‍♀️ Masakra
Co ty mówisz? Mój lekarz właśnie taki spokojny i opanowany był, jakby masę takich ciąż prowadził. Zresztą ja tam ani myślę go zmieniać

reklama
Teraz czytałam że ponoć te jednoowodniowe są bardzo bardzo rzadko więc liczę że będzie dwuowodniowa. I też ponoć słabo ta błonkę widać. Eh. W którym tygodniu urodziłaś? Ciąża przebiegała spokojnie ?

Co ty mówisz? Mój lekarz właśnie taki spokojny i opanowany był, jakby masę takich ciąż prowadził. Zresztą ja tam ani myślę go zmieniać
Urodzilam w 31+5tc przez odejście wód. Ale nie wiadomo, dlaczego odeszły bo cała ciąża przebiegała książkowo [emoji2368]. Żadnych infekcji też nie było, ciśnienie dobre. Możliwe, że za dużo robiłam tego dnia w domu [emoji51]

Urodzilam w 31+5tc przez odejście wód. Ale nie wiadomo, dlaczego odeszły bo cała ciąża przebiegała książkowo [emoji2368]. Żadnych infekcji też nie było, ciśnienie dobre. Możliwe, że za dużo robiłam tego dnia w domu [emoji51]
O matko i ja właśnie tego się boje ze wczesniej urodzę. Nie chcę lezec plackiem bo to tez dobrze nie jest. Póki co lekarz pozwolił pracować i chciałabym tak jak najdluzej bo w pracy siedzę, leżę...robię co chce a w domu wiadomo, zawsze jest robota.
Powiedz mi a miałaś przypadki ciąży bliźniaczej w rodzinie?

O matko i ja właśnie tego się boje ze wczesniej urodzę. Nie chcę lezec plackiem bo to tez dobrze nie jest. Póki co lekarz pozwolił pracować i chciałabym tak jak najdluzej bo w pracy siedzę, leżę...robię co chce a w domu wiadomo, zawsze jest robota.
Powiedz mi a miałaś przypadki ciąży bliźniaczej w rodzinie?
Ja od początku ciąży w domu, bo miałam takie wymioty do 3msc, że 8kg schudłam [emoji2961].
Nie miałam żadnych bliźniaków w rodzinie i to był mały szok [emoji28]. Ale cieszyłam się bardzo i patrząc na te szkraby nie wyobrażam sobie być mamą jednego dziecka. Byłoby za nudno! [emoji1787][emoji4]

Ja od początku ciąży w domu, bo miałam takie wymioty do 3msc, że 8kg schudłam [emoji2961].
Nie miałam żadnych bliźniaków w rodzinie i to był mały szok [emoji28]. Ale cieszyłam się bardzo i patrząc na te szkraby nie wyobrażam sobie być mamą jednego dziecka. Byłoby za nudno! [emoji1787][emoji4]
Czyli faktycznie coś w tym jest że jeśli bliźniaków w rodzinie nie było to jest dzieło przypadku i zawsze są jednojajowe. U mnie też by tak było choć lekarz wczoraj nic nie mówił czy są jedno czy dwujajowe tylko że nie jest mi teraz w stanie powiedzieć czy są jedno czy dwu kosmówkowe i owodniowe....jakoś tak. Ja właśnie czuje się bardzo dobrze, praktycznie zero objawow a to już 8 tydzień wiec jakby miały się pojawic to już by były. Zresztą dla mnie każda ciąża jeśli chodzi o objawy jest łaskawa.
Powiedz mi a to prawda że bliźniaki jednojajowe sa tak bardzo związane ze sobą i żyją w takiej symbiozie ?

Czyli faktycznie coś w tym jest że jeśli bliźniaków w rodzinie nie było to jest dzieło przypadku i zawsze są jednojajowe. U mnie też by tak było choć lekarz wczoraj nic nie mówił czy są jedno czy dwujajowe tylko że nie jest mi teraz w stanie powiedzieć czy są jedno czy dwu kosmówkowe i owodniowe....jakoś tak. Ja właśnie czuje się bardzo dobrze, praktycznie zero objawow a to już 8 tydzień wiec jakby miały się pojawic to już by były. Zresztą dla mnie każda ciąża jeśli chodzi o objawy jest łaskawa.
Powiedz mi a to prawda że bliźniaki jednojajowe sa tak bardzo związane ze sobą i żyją w takiej symbiozie ?
Ja tego u swoich nie zauważyłam. Od początku każda spała we własnym łóżeczku, jak zaczęły zwracać na siebie uwagę to też bez fajerwerków [emoji2368]. Teraz mają 15msc i częściej się biją, zabierają zabawki sobie nawzajem i uciekają od siebie niż razem się bawią, dają buzi czy przytulają. Ale jak są w nowych miejscach to lepiej się czują jak są razem.

Ja tego u swoich nie zauważyłam. Od początku każda spała we własnym łóżeczku, jak zaczęły zwracać na siebie uwagę to też bez fajerwerków [emoji2368]. Teraz mają 15msc i częściej się biją, zabierają zabawki sobie nawzajem i uciekają od siebie niż razem się bawią, dają buzi czy przytulają. Ale jak są w nowych miejscach to lepiej się czują jak są razem.
O proszę czyli różnie to bywa. A charaktery podobne? Przepraszam że tak wypytuje ale jestem tak mega ciekawa 😁

reklama
Ale to dobrze [emoji16] o podobieństwo nie pytam bo widzę na miniaturce [emoji7] choć widać niewielkie różnice. Tak jak u braci Mroczków z m jak miłość, oni też jednojajowi ale idzie ich odroznic[emoji16]
Dokładnie [emoji4]. Chociaż w czapkach albo od tyłu mam czasem problemy [emoji2960]

Do góry