2K2O. Ja płakałam strasznie ..mam już syna 9 lat i nie wyobrażałam sobie posiadania 3 dzieci..Jamie bliźniaki będziesz miała? Jedno- czy dwujajowe? Ja tez się rozpłakałam jak mi powiedziała, myślałam ze to żart. Teraz już się cieszę, ale jak wróciliśmy z mężem po wizycie to prawie się do siebie nie odzywaliśmy. On się cieszył jeszcze dzień przed USG i mówił ze byłoby super jakby była dwójka. Do mnie musiało dotrzeć.
reklama
21 i 3 dni ☺Pięknie! W którym tygodniu teraz jesteś?
2K2O. Ja płakałam strasznie ..mam już syna 9 lat i nie wyobrażałam sobie posiadania 3 dzieci..
Ja tez mam 8 letnią córkę. W sumie zawsze chciałam mieć 3kę, ale nie spodziewałam się, ze dwójka dojdzie ze jednym razem. teraz się bardzo cieszę, mam tylko nadzieje, ze wszystko będzie dobrze do samego końca
Mam takie pytanie do was. Jakie bierzecie albo braliscie witamininy w ciąży bliźniaczej? Ja przyjmuje prenatal duo jedna tabletka classic i dwie dha. I tak się zastanawiam czy powinnam przyjmować podwójnej dawki tabletek. Bo ogólnie mam mało żelaza i jodu. Jak myślicie?
Ostatnia edycja:
Oczekujaca123
Fanka BB :)
Ja przyjmuje Prenatal DUO, na mala ilość żelaza dostałam od ginekologa najpierw 1x thardyfeorn/hemofer A teraz już 2x bo cały czas hemoglobina na granicy. Do tego w związku z ryzykiem porodem przedwczesnym biorę dodatkowo dha tak, żeby łączna dawka miała ok 1000.najpierw brałam omega z dha i epa A teraz mam jakiś dha z alg z dozu i biorę x2 + wiadomo ta dawkę z Prenatal DUO.Mam takie pytanie do was. Jakie bierzecie albo braliscie witamininy w ciąży bliźniaczej? Ja przyjmuje prenatal duo jedna tabletka classic i dwie dha. I tak się zastanawiam czy powinnam przyjmować podwójnej dawki tabletek. Bo ogólnie mam mało żelaza i jodu. Jak myślicie?
Jeśli chodzi o inne witaminy to ginekolog mi mówił i czytałam gdzieś artykuł, że większa ilość witamin jest potrzebna przy ciąży trojaczej , czworaczej itd, ale wiadomo warto sprawdzić sobie swój poziom. Ja brałam też duże ilość magnezu i dodatkowo potas, ale to już że względów indywidualnych, A nie że względu na ciążę bliźniacza
Co do ciśnienia to fakt do 150 niby można się nie przejmować, ale jeśli się powtarza to konieczne są leki. W ciąży zażywa się najczęściej dopegyt. Ja mam w szpitalu wyniki często 140/90 130/90 i lekarza martwi to 90 i już uważa, że jest to powód do głębszej obserwacji i wykonania dodatkowych badań.
Bliźniaki :D
Hej dziewczyny ! Bardzo dużo do przeczytania, więc zapytam: w których tygodniach jesteście? Ja dowiedziałam się dwa dni temu, że będą bliźniaki dzisiaj mam dopiero 5t5d, więc długa droga przed nami Serduszek jeszcze nie widziałam, ale jest za wcześnie, po świętach mam nadzieję ujrzeć
Szybko zleci dopiero co byłam w 7 tygodniu a już jest 27 tydzieńHej dziewczyny ! Bardzo dużo do przeczytania, więc zapytam: w których tygodniach jesteście? Ja dowiedziałam się dwa dni temu, że będą bliźniaki dzisiaj mam dopiero 5t5d, więc długa droga przed nami Serduszek jeszcze nie widziałam, ale jest za wcześnie, po świętach mam nadzieję ujrzeć
mama płci męskiej
@pitaja22 Te ciągnięcia to normalne. A co do serduszek to ja chyba w 8tc widziałam, a i tak ginekolog mówił, żeby jeszcze się nie nastawiać.
Witaminy to też Prenatal brałam i normalną dawkę. Co dodatkowo to endokrynolog jeszcze dała mi w drugim trymestrze Wit D.
Powodzenia i zdrówka dla nowych mamusiek w trójpaku
Witaminy to też Prenatal brałam i normalną dawkę. Co dodatkowo to endokrynolog jeszcze dała mi w drugim trymestrze Wit D.
Powodzenia i zdrówka dla nowych mamusiek w trójpaku
Bliźniaki :D
Szybko zleci dopiero co byłam w 7 tygodniu a już jest 27 tydzień
Czy na początku były jakies objawy? Ja tak naprawdę za wiele nie mam... ciągle tylko chce mi się jeść, ale na nic nie mam smaka najgorzej w środku nocy jest, bo aż mnie mdli z głodu... poza tym właściwie nic. Kiedy widać serduszka? Mam zrobić dopiero badania krwi i moczu i zastanawiam się, czy lekarz przepisze mi jakieś witaminy/suplementy? Na razie mówił, żebym brała folik 2x dziennie i tyle.
reklama
Było mi bardzo niedobrze, wszystko mi smierdziało i odrzuciło mnie od mięsa w szczególności od kurczaka. A mdłości miałam 24 h na dobę o 5 rano mąż mi banana zostawiał na łóżku bo nie byłam w stanie wstać bez jedzenia i tak pierwsze 4 tygodnie to banany były podstawą mojej diety. U mnie w 7 tygodniu było widać zalążki serduszek tak to lekarka nazwała . U jednego było bardziej widoczne u drugiego mniej.Czy na początku były jakies objawy? Ja tak naprawdę za wiele nie mam... ciągle tylko chce mi się jeść, ale na nic nie mam smaka najgorzej w środku nocy jest, bo aż mnie mdli z głodu... poza tym właściwie nic. Kiedy widać serduszka? Mam zrobić dopiero badania krwi i moczu i zastanawiam się, czy lekarz przepisze mi jakieś witaminy/suplementy? Na razie mówił, żebym brała folik 2x dziennie i tyle.
Podziel się: